Kilenc euróért bárhová – Németország igazán megér egy kalandozást

A negyedik leggyakoribb úticélunk Európában, az év mind a tizenkét hónapjában kínál látnivalót. Egy állam, ami csak 151 éve vált eggyé: ezért sokszínű kultúrát, tájat, várost és gasztronómiát ígér. 

A német minőség legalább száz éve azt jelenti, hogy jó. Kimagaslóan jó – mondta el Czeiszing Miklós képviselet-vezető a Német Turizmus Centrum (DZT) minapi sajtótájékoztatóján. Így, ha Németországot választjuk úticélunknak, nem csalódhatunk. A képviselet vezetője egy nagyszerű kezdeményezésről is beszámolt: júniustól augusztus végéig tömegközlekedési jegyrendszert vezettek be az országban, hogy az energiaárak emelkedése mellett így csökkentsék az utazási költségeket az országban. Az országos havibérlet havonta 9 euróba kerül (harmada egy budapesti havibérletnek), – a helyi és regionális buszjáratokra és vonatokra, és az egész országra érvényes. (Arra azonban figyeljünk, hogy nem érvényes a távolsági és InterCity-, valamint más prémiumvonatokra, illetve nem használható I. osztályú utazásra sem.) Így, aki nem siet, az átszállássokkal megszakítva, de 9 euróért bejárhatja Németországot keresztül-kasul. Igaz, ehhez a szállásokat is ügyesen kell megválasztania, tekintettel a jelenlegi euró-forint árfolyamra. 

Aki úgy dönt, hogy útra, annak itt van néhány tipp, mit is lehet megnézni ebben a hatalmas országban:

Boden-tó környéke

Pálmafák árnyékában tengernyi virág. Szemben a svájci és osztrák Alpok hósipkás csúcsai. A levegő kristálytiszta és jázmin illatú. Ez Mainau, a Boden-tó közepén. Nem messze tőle Konstanz városa, annak a bizonyos zsinatnak a helyszíne, amelynek fő célja a nyugati egyház megszilárdítása volt. Nemrég, alig több, mint hatszáz éve. Az épület, a Konzil ma is áll, a város ódon utcáinak kávéházaiban, sörözőiben lazul a nép.  

A Boden-tó környéke fantasztikus természeti látványosságokat kínál (Fotó: Getty Images)

Berlin

Alexander Platz, a tévétorony, első útjaink az NDK-ba. Aztán a fal lebontása utáni, egyesült Berlin. A Fal- múzeum: a kettéosztott város történetét és a falon át menekülők sokszor tragikus sorsát mutatja be, az egykori Checkpoint Charlie határátkelőn. A Spree partján a Múzeum-sziget, a Pergamon Múzeummal, Bauhaus emlékek és a Daniel Liebeskind sztárépítész által tervezett, futurisztikus Zsidó Múzeum – csak néhány példa a kimeríthetetlenül sok berlini látnivalóból. 

Berlin igazán megér egy estet. De többet is (Fotó: Getty Images)

Hamburg

Hamburg talán a legizgalmasabb Hanza-város, ahol egy hónapig újságíróként dolgozhattam. Elvarázsolt a kikötő, az Elba torkolata mellett épült Raktárváros,  benne a múzeum. A 19. századi vámraktárak az 1950-es évekig eredeti funkciójukat töltötték be. A kereskedelmi hajózás átalakulásával a vámraktárak elnéptelenedtek, ezért a vörös téglás épületeket átalakították, s bennük irodák, bankok, művészeti galériák és luxuslakások kaptak helyet. A Speicherstadt az UNESCO Világörökség része.

Múlt és jelen találkozása a Hanza-városban (Fotó: Getty Images)

Menjünk a zöldbe!

Jó ideje már, hogy a betondzsungelből szabadulni akaró emberek a természetben, vidéken szeretnek pihenni, és ez a trend ma is folytatódik. Németország egyharmada védett Nemzeti Természeti Tájegység, hatalmas nemzeti parkokkal, érintetlen UNESCO-bioszférarezervátumokkal.

A túrázók nem kevesebb, mint 300 ezer kilométernyi, kitáblázott túraútvonalon gyalogolhatnak az erdőkben. A 45 kilométeres Baden-Baden panoráma-túraút, amelyet 2020-ban Németország legszebb útjává választottak, felejthetetlen kilátást kínál Baden-Baden városára, a Rajna völgyére egészen Franciaországig és a Fekete-erdő csúcsaira és völgyeire.

A biciklisták pedig több mint 76 ezer kerékpárút közül választhatnak. A romantikus Rajna-menti kerékpárút több mint háromszáz kilométeren át követi a folyó kanyargását. A túra közben történelmi városokat, Speyert, Ludwigshafent, Wormst, Mainzot vagy Koblenzet is meglátogathatjuk. 

Minden város, minden régió, minden tájegység más és más, és mindenhol rengeteg a felfedezni való. Németország hangulatából egy kis ízelítőt kaphatunk, ha meglátogatjuk a kereken huszonötezer vár és kastély egyikét, ha sétálunk az óvárosok macskakövein, vagy meghallgatunk egy koncertet a történelmi színházakban és operaházakban. 

A romantikus Rajna-menti kerékpárút több mint háromszáz kilométeren át követi a folyó kanyargását. Speyer látványa lenyűgöző. (Fotó: Getty Images)

Sokan vagyunk, akik a pihenést testük-lelkük fölfrissítése jelenti. Az 1850-es években történt, hogy egy fiatal katolikus papot felettesei az Isten háta mögötti, dél-németországi faluba, Bad Wörishofenbe száműztek, mert gyógyító tevékenysége kezdett kellemetlenné válni az egyháznak. 

Kneipp-kúrától a wellnessig

A papot Sebastian Kneippnek hívták, s valami egészen különös dologgal foglalkozott: vízzel és gyógynövényekkel gyógyított. Ráadásul ingyen, a rászorulók nagy örömére, az orvosok és gyógyszerészek nem kis bosszúságára. Az volt az elve, hogy az ember lelkét és testét egységében lehet csak gyógyítani. A Kneipp-kúra öt pillére a gyógynövények alkalmazása, a vízgyógyászat, a megfelelő táplálkozás, a mozgás és a testi-lelki egyensúly. Kneipp ezzel a szemlélettel messze megelőzte a korát, és megteremtette a wellness alapjait. Németországban ma több mint 350, tanúsítvánnyal rendelkező gyógyfürdő és kúrahelyszín található, ahol test és lélek egyszerre gyógyulhat.

Nem tagadhatjuk, – nem is akarjuk persze –, hogy utazásaink során enni is szeretünk: új ízekre, illatokra és italokra vágyunk. Mindegy, hogy szalonnás lepényhalat kóstolunk Hamburgban, kapros uborkasalátát Berlinben vagy ropogós Weißwurstot egy korsó sörrel Münchenben, ezek a finomságok saját hazájukban ízlenek a legjobban. 

A Wurstot és a sört Münchenben nem lehet kihagyni. (Fotó: Getty Images)

Nekünk, magyaroknak a kenyér a legtöbb étkezéshez elmaradhatatlan. Ahogy a németeknek is: kenyérsütő művészetük kereken 3200 kenyérfajtájával büszkélkedhet, az UNESCO szellemi kulturális örökségének része. Hogy a német kenyér az ínyencek eledele, jól mutatja, hogy egyre több pék mélyíti el tudását „kenyér-sommelier” továbbképzéseken.

Street art, dizájn-vásárok

Németország modern, – a kortárs művészet és dizájn kedvelőinek is ott a helyük. Weimarban például a több mint száz évvel a Bauhaus megalapítása után a világhíres dizájniskola ma is él. Berlinben a trendi boltok upcycling, hulladékból előállított termékeket árusítanak, a különböző városokban megrendezett Stijl dizájn-vásárokon ruhákat, ékszereket és kiegészítőket kínálnak, fenntartható módon készített, kis szériákban.

A graffiti művészek spontán kreációival sok helyen találkozhatunk, de számos német város rendez street art fesztiválokat, amelyeken neves „flakonos művészek” találkoznak egymással és hatalmas szabadtéri galériákat fújnak tele műveikkel.

Leonyid Brezsnyev és Erich Honecker csókja a berlini fal egyetlen megmaradt, egybefüggő szakaszán az East Side Galleryn, amely egy 1,3 km hosszú szabadtéri galéria. (Fotó: Getty Images)

Kiemelt kép: Getty Images