7 hiba, amit elkövetünk repüléskor – Egy stewardess tanácsai

Sokan időpocsékolásként tekintenek az utazással töltött órákra – ennél pedig csak az rosszabb, ha nemcsak időigényes, de végtelenül kellemetlen élmény is eljutni A-ból B-e. Lássuk, mit érdemes elkerülni repülés alkalmával!

Egy @cici_inthesky (ejtsd sziszi) néven tiktokoló légiutas-kísérő arra használja platformját, hogy követőit kinevelje a repüléssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról és tippekről – néha egészen humoros formában (például a lentebb látható videó arra a kérdésre válaszol, hogy „hogyan tegyük boldoggá légi utaskísérőnket?” és szimplán azt illusztrálja, hogy az utas udvariasan viselkedik, mikor beszálláskor a dolgozó köszönti őt). 

Az 50 éves CiCi négy éve dolgozik a felhők fölött, ez alatt az idő alatt pedig számos olyan „hiba” jött vele szembe, aminek elkövetésével az utasok kellemetlenebbé, kényelmetlenebbé, vagy éppen költségesebbé teszik saját nyaralásukat. Ezek közül hetet gyűjtött össze az Insider számára.

@cici_inthesky It’s the little things #flightattendants #flightattendantlifestyle #flightcrew #airportstories #flightattendant #happyflightattendant #actsofkindness ♬ original sound - CICi

Túltömött kézipoggyász

Esetenként az utasok olyannyira túlpakolják táskáikat, hogy nem tudják egyedül felemelni és a fejük fölött található csomagtérbe elhelyezni azokat. Egy légiutas-kísérőnek alapvetően nem feladata, hogy ilyenkor a tonnasúlyos csomagokat emelgesse – ami közben ráadásul akár meg is sérülhet.

Néhány légitársaság úgy kívánja elérni, hogy a dolgozók ne segédkezzenek a csomagelhelyezéskor, hogy az annak során bekövetkező sérülésekre nem terjed ki biztosításuk. 

Kettőnél több kézipoggyász

CiCi elmondta, gyakran lát utasokat egyszerre egy darab gurulós bőröndöt, egy hátizsákot és még egy kézitáskát, azaz összesen három darab kézipoggyászt magukkal cipelni. Ez a szabályokkal szembemegy, a dolgozók pedig felszólíthatják az utast, hogy ossza szét harmadik táskája tartalmát a másik kettőben – mivel általában mindenki maximum kettő darab csomagot vihet magával a gépre. 

Legtöbb esetben megengedett, hogy a kettő közül egyik csomagunkat a már említett, fej fölötti csomagtérben helyezzük el, a másikat pedig magunknál tartsuk – ölünkben, ülés alatt, vagy a lábtérben. 

Nehezen hozzáférhető eszközök

Az utaskísérő azt tanácsolja, hogy minden olyan tárgyat (telefont, könyvet, fülhallgatót), amire az utazás során szükségünk lehet, a magunknál tartott, kisebb táskába helyezzünk – ne pedig a harmincöt darab nyári ruha, szandál, cipő, papucs és piperefelszerelés közé dobáljuk be ezeket. 

A gép hosszú perceken át vesztegelhet akár csak egy olyan utas miatt is, aki az indulás előtti utolsó pillanatokban ide-oda pakolgat, vagy úgy dönt, hogy még egyszer alaposan áttúrja a csomagtartóban elhelyezett bőröndöt egy csomag rágógumi után kutatva. 

Rosszul csomagolt folyékony anyagok

Repülőutak során, a megváltozott tengerszint feletti magasság következtében a gázok kitágulnak, ez pedig azt okozhatja, hogy a pipereflakonok és vizespalackok szivárogni kezdenek a kézipoggyászban. 

Érdemes még csomagolás idején a lehető legtöbb levegőt kipréselni a palackokból, és arra is jó odafigyelni, hogy ezek ne felpattintással, hanem inkább tekeréssel záródjanak. 

Elfelejtett vizespalack

Repüléskor tanácsolt óránként legalább egy pohár folyadékot meginni, ezért hasznos lehet egy üres vizespalackot magunkkal vinni a reptérre, majd azt a terminálban megtölteni.

@cici_inthesky Gotta keep it organized #organifi #lunchboxideas #travellunchbox #flightattendantlife #packmylunchwithme #organizationideas #healthytravel #travelhealthy #bulletproofcoffee #mctoilbenefits ♬ As It Was - Harry Styles

Nassolnivaló híján

Az esetlegesen felmerülő turbulencia idején a légiutas-kísérők nem hagyhatják el helyeiket – így megeshet, hogy szünetel a kiszolgálás, mi pedig étel és ital nélkül maradunk. Érdemes egyszerűen fogyasztható gyümölcsöket, például almát és magvakat magunknál tartani az utazás során – csak a biztonság kedvéért. 

Súlyos ruhanemű a táskában

A légiutas-kísérő szerint jó döntés a súlyosabb, vastagabb ruhadarabokat inkább magunkra ölteni, nem pedig a poggyászok egyikében cipelni – ezáltal több hely jut a táskában olyan, más ruhadaraboknak és tárgyaknak, amelyeket egyébként esetleg fájó szívvel hagytunk volna otthon. 

Kiemelt kép: Suhyeon Choi/Unsplash