4 gyönyörű túraútvonal Európában az aktív nyaralás kedvelőinek

A part mellől se rossz a kilátás, na de az a panoráma, amely ezeken a kiránduláson a szemünk elé tárul, semmihez sem fogható!

Ébresztő nélkül, kényelmesen felkelni, kifeküdni a medence vagy a tenger partjára, egész nap semmit tenni, olvasgatni, lubickolni, és este is legfeljebb csak egy szimpatikus étteremig vagy bárig sétálni – a legtöbb ember számára nagyjából ilyen napokból áll az ideális nyaralás. Ám nem mindenkit a passzív pihenés tölt fel, vannak, akik aktívan szeretnék tölteni a nyári szabadságukat.

Akik kalandokat, kihívásokat és jó néhány kilométert kívánnak gyűjteni az idei vakációjuk alatt, azoknak az alábbi európai úti célokat érdemes fontolóra venniük (de közben ne felejtkezzünk el arról sem, hogy milyen ártalmatlannak tűnő dologgal okozhatunk kárt egy kirándulás alatt). Hazai helyekből sincsen hiány: mi is megírtuk a meseszép, de nem elcsépelt kirándulóhelyeket a Balatonnál.

Szamariai-szurdok

Fotó: Getty Images

A legtöbb turista a gyönyörű tengerpartjai miatt érkezik Krétára, ám a görög sziget sok más természeti kincset is tartogat. A nyugat-krétai Szamariai-szurdok egy 16 kilométeres, öt-hét óra alatt megtehető túrán felfedezhető, a környéken nyaralóknak pedig erősen ajánlott. A kaland egy viszonylag meredek ereszkedéssel kezdődik, de ezt szerencsére kapaszkodók és falépcsők teszik könnyebbé, onnantól pedig egészen sima a terem. A szurdok legkülönlegesebb és legkeskenyebb szakaszát Vaskapunak hívják: a háromszáz méter magas sziklafalak között mindössze egy pár méteres úton tudunk áthaladni, a látvány egészen elképesztő!

Fotó: Getty Images

A túra alatt ne csak a lábunk elé nézzünk, járjunk nyitott szemmel, hátha megpillantunk egy példányt a kri-kriből: a krétai bezoárkecske a házikecske visszavadult változata, amely ma már csak Krétán honos.

Fotó: Getty Images

1962-ben éppen a veszélyeztetett faj megóvása érdekében nyilvánította a szurdokot a görög kormány nemzeti parkká.

Rilai hét tó völgye

Fotó: Getty Images

A festői gleccsertavak csoportja mindössze kétórás autóútra van Bulgária fővárosától, Szófiától. A Rila-hegységben ugyan több mint kétszáz tengerszem található, a leggyönyörűbbek egyértelműen azok, amelyek a rilai hét tó néven híresültek el. Ha ide látogatunk, a túránk célja az lesz, hogy olyan magasra jussunk, hogy fentről is megcsodálhassuk ezeket a – néha még nyáron is jeges – tavakat. A 11-12 kilométeres kirándulás lehet egész napos, de tarthat csak négy-öt órát is, ugyanis jelentősen lerövidíthetjük a menetidőt, ha a felvonókat is igénybe vesszük.

Fotó: Getty Images

Az út végig felfelé vezet, de megér minden izzadságcseppet: van egy állomás, ahonnan egyszerre öt tavat láthatunk, és ha egy órát tovább gyalogolunk, akkor onnan mind a hétben gyönyörködhetünk.

Istenek ösvénye

Fotó: Getty Images

Bár az Instagram utazó influenszerei az Amalfi-partból inkább az elegáns éttermek tengeri fogásait és a privát strandok csíkos napernyőit mutatják, a Salernói-öböl északi részén húzódó terület túraútvonalakban is bővelkedik. Mind közül a legszebbnek az Istenek ösvényét (Il Sentiero degli Dei) tartják, amely két falut, Agerolát és Nocellét köti össze. Ezen az ősrégi, sziklaparti gyalogúton szállították egykor az öszvérek a portékákat, nevét pedig a legenda szerint onnan kapta, hogy ezen jöttek le az istenek, hogy elmerüljenek a tenger habjaiban.

Fotó: Getty Images

Az ösvényről az Amalfi-partra és Capri szigetére is páratlan kilátás nyílik, hossza nagyjából hét és fél kilométer, és két-négy óra alatt kényelmesen teljesíthető. Megtétele után garantáltan jól fog esni egy igazi nápolyi pizza!

Lac Blanc

Fotó: Getty Images

A francia Alpok elsősorban a sípályáiról ismert, ám nyáron a túrázás szerelmeseinek kedvez a hegyvonulat. A környék egyik legkönnyebb, ugyanakkor legkáprázatosabb túraútvonala a Lac Blanc tóhoz vezető ösvény, amely akár gyerekekkel is teljesíthető. Chamonix-ból felvonóval, majd libegővel juthatunk el az Index nevű állomásig (a legmagasabb pont, amely libegővel megközelíthető), a Lac Blanc felé vezető, nagyjából másfél óra alatt megtehető út innen már többnyire lejtős. A túracipő viselése ennek ellenére erősen ajánlott, hiszen a legtöbb szakasz sziklás. A hófödte csúcsokban még nyáron is gyönyörködhetünk, és ha szerencsénk van, alpesi kőszáli kecskékkel és mormotákkal is találkozunk!

Fotó: Getty Images

Kiemelt kép: Getty Images