A leggyakoribb konfliktusforrások nyaralás alatt – Így kerülhetjük el őket

A gyerekek civakodnak, kiabálnak, húzzák-nyúzzák egymást, miközben a felnőttek csak egy órácskát szeretnének végre a napernyők alatt, békés szótlanságban eltölteni – általában az ilyen helyzetek vezetnek ahhoz, hogy végül az egész család egymás torkának esik. Mit tegyünk, hogy a marakodás minél kevesebbet vegyen el a nyaralásra szánt időből?

—————–SZPONZORÁLT TARTALOM——————

Szeretjük azt gondolni (és többnyire úgy is készülünk lelkiekben), hogy a nyári vakációra szánt napokat mennyországként éljük majd meg – ehhez képest azonban a valóság sokszor keresztülhúzza terveinket. A nyaralás idejére nem változunk meg, nem vetkőzzük le egycsapásra idegesítő szokásainkat, és gyakran a gyerekekből is a legrosszabbat hozza ki a hosszú utazás, a sokáig tartó távollét és az idegen környezet.

Nem muszáj azonban feszültségben töltenünk jól megérdemelt szabadidőnket! Nézzük, milyen módszerekkel kezelhetjük a családi pihenés során felmerülő konfliktusokat!

Kerüljük az éhséget!

Alapvetően minden nagyobb konfliktus kirobbanásában közrejátszik, ha legalább az egyik fél éhes, fáradt, vagy unatkozik. Ezen gondok közül az elsővel tudjuk legegyszerűbben felvenni a harcot.

Bárki sokkal hamarabb irritálttá válik, ha éhes – pláne a kisgyerek! Így a vakáció során mindig legyen nálunk egy-két életmentő falat – mivel épp nyaralunk, az is belefér, hogy ez keksz, ropi legyen, a kifejezetten magas szénhidráttartalmú falatok ugyanis átmenetileg tényleg jobb kedvre deríthetik a fogyasztójukat!

Hangry

Az angol köznapi nyelvben az egyén éhség miatti mérges hangulatát hangry-nek is nevezik, ez a hungry és az angry szavak összevonásával jött létre – nagyjából annyit tesz, mintha magyarul azt mondanánk, valaki mérhes (egyszerre mérges és éhes).

Az önkontroll gyakorlásához agyunknak energiára van szüksége – a finom, édes harapnivalók ennek egyik legfontosabb forrásaként szolgálhatnak. Előzzük meg tehát, hogy gyermekeink korgó gyomruk miatt essenek egymásnak egy kislapát vagy gumidínó fölött! (És persze mi magunk is majszolgassunk nyugodtan annak érdekében, hogy ne bújjon elő belőlünk minden előjel nélkül a tűzokádó sárkány.)

Szidás helyett dicsérjünk!

Ha már beütött a krach, és a dínóval hirtelen valaki más kezdett el játszani, jó taktika lehet nem a bitorlót megszidni (ezáltal pedig a feszültséget még tovább szítani), hanem megdicsérni a gyerekeket, mondván „milyen szépen és önzetlenül játszanak egymással” – még ha ez nem is feltétlenül igaz abban a pillanatban. 

Ha viszont befuccsol mesteri tervünk: tekintve, hogy éppen nyaralunk, és ez egy különleges alkalom, nyugtassuk a gyerekeket olyan jutalommal, amitől számára is ünnep lesz a vakáció – végtelen türelméért cserébe hagyjuk például tovább játszani, olvasni, csúszdázni a legközelebbi alkalommal! 

Pihenjünk eleget!

Nyaraláskor hajlamosak vagyunk sokáig fent maradni, majd korán kelni – csak hogy minél jobban kihasználhassuk ezeket a napokat. Ez a fajta hozzáállás azonban visszaüthet, és épp hogy fáradtabbá, kevésbé kipihentté – azaz ingerlékenyebbé tehet bennünket.

Hiába vagyunk ébren napi húsz órán át a medence partján, ha mindezt végletekig nyűgösen tesszük.

Döntsünk tehát úgy, hogy nyaralásunk alkalmával a pihenés a legfontosabb, és aludjunk jó nagyokat mindannyian ezekben a napokban! Sokan azt vallják, hogy „nem aludni jöttünk el ilyen messzire” – pedig az egyik legjobb, amit magunkkal (és egymással) tehetünk, ha hagyjuk, hogy aludjunk! Sőt, iktassunk be minél többször délutáni csendes pihenőt, és szunyókáljunk a napernyők alatt is!

Ez nem csak a gyerekekre, a szülőkre is igaz. Habár ők reggeltől estig hajszolnák a kalandokat, figyeljünk rájuk, és iktassunk be feltöltő, pihentető programokat nekik is! Az alsópáhoki Kolping Hotelben például külön gyermekwellness-részleg is üzemel, hogy a ők is maximálisan kikapcsolódhassanak, megismerhessék az egészséges életmód és a szépségápolás rejtelmeit.

Kő-papír-ollózzunk!

Oldjuk a feszült helyzeteket humorral – ez ugyanis az egyik leguniverzálisabb nyelv, amivel emberként operálhatunk (nem utolsó sorban pedig vonzóbbá is tesz bennünket)!

Ha egy problémánál elakad a család, üssük el egy poénnal, vagy ajánljuk fel a döntés lehetőségét kő-papír-olló-harcra! Csúszdázni megyünk, vagy fagyizni? Aki nyer, annak a kívánságával kezdjük – majd utána pótoljuk a másik programpontot.

Amennyiben ennél absztraktabb természetű konfliktus üti fel a fejét (hallottunk már olyanról is, amikor két kistestvér azon verekedett össze, hogy az egyik „rászuszogott” a másikra),

próbáljuk meg elterelni a kicsik figyelmét a problémáról!

Dobjunk be egy olyan témát, ami mindenki számára izgalmas és érdekes (például, hogy milyen jégkrémet együnk vacsora után), vagy kezdjünk barkochbázni, játsszunk szóláncot, asszociációs játékokat (például kinek milyen szó jut eszébe az autók rendszámáról, milyen figurát lát ki a felhőkből, és így tovább).

Biztosítsuk be magunkat!

Amennyiben pedig már sem éhesek, sem fáradtak nem vagyunk, csak az unatkozás veszélyét kell elhárítanunk. Szerencsére rengeteg olyan szálloda és szolgáltatás közül válogathatunk már, amelyek külön unaloműző programokat kínálnak felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt.

Mivel a család legifjabb tagjai egy gyerekbarát szállodában már a nyaralás első napjaiban el tudják dönteni, hogy mely programokat mikor szeretnék kipróbálni, a szülők is jobban meg tudják tervezni a saját, gyermekmentes kikapcsolódásra szánt idejüket. A kisgyermekes szülők persze csak akkor képesek teljes nyugalomban pihenni, ha tudják, hogy közben a kicsikkel szakképzett, a gyermekfelügyeletben jártas személyzet foglalkozik – a Balatonhoz közel eső Kolping Hotel éppen ezért egy saját játszóházat is működtet falain belül. 

Amennyiben a szállodában minden reggel frissen kihelyezett programfüzetben épp nem találunk kedvünkre való elfoglaltságot, érdemes a Kolping Hotellel szomszédos (a nagyközönség előtt is nyitva álló), Bobo Fun Parkba ellátogatni. Ez egy olyan, háromezer négyzetméteren elterülő élménypark, ahol falmászástól kezdve lézerlabirintuson, trambulinparkon és focipályán át egészen virtuális kalandokig mindenféle programban részt vehetnek a gyerekek – akár szüleikkel együtt. A kamaszokat itt beltéri kötélpálya, interaktív mászófalak, ValoJump, trambulin és VR-szimulátorok szórakoztatják, a kisebbeket pedig óriás játszóház és csúszdás hullámmászó várja.

Amennyiben tehát sikerrel elkerültük a családi nyaralások leggyakoribb konfliktusforrásait, nevezetesen: az éhséget, a fáradtságot és az unalmat, már semmilyen akadály sem állhat a mindenki számára pihentető vakációzás útjába!