Egy új kutatás szerint ez a leghatásosabb flörtstratégia

A tanulmány szerzői azt állítják, hogy ez a módszer külső adottságoktól függetlenül működik.

„Nagyon csúnya vagyok… Az apám azt a gyerekfényképet mutogatta mindenkinek, amit a pénztárcájával együtt adtak” – mondta egyszer Rodney Dangerfield amerikai komikus-színész. A főként önkritikus egysoros vicceiről ismert férfi a legnagyobb jóindulattal sem volt jóképűnek mondható, mégis rengeteg nő rajongott érte. A humor ereje, gondolhatnánk. És egy új kutatás szerint, amelyet az Evolutionary Psychology folyóiratban tettek közzé, valóban a humorérzék lehet az a tulajdonság, amely a leginkább vonzó – a nők és a férfiak számára egyaránt – a párválasztás során.

Rodney Dangerfield és felesége, Joan Child. (Fotó: Gregg DeGuire/WireImage)

„A humorosság és a másik megnevettetése a legvonzóbb dolog a férfiaknál, ha hosszú távú kapcsolatot keresnek. Azon nők esetében, akik egyéjszakás kalandra vágynak, kevésbé fontos, de nevetni vagy kacagni a másik fél viccein egyértelműen hatásos flörtölési taktika mindkét nem számára” – mondta Leif Edward Ottesen Kennair, a Norvég Tudományos Műszaki Egyetem Pszichológia Tanszékének professzora.

„Nemcsak az a lényeg, hogy vicces legyél, hanem az is nagyon fontos, hogy megmutasd a potenciális partnerednek, hogy szerinted ő is vicces”

– tette hozzá Rebecca Burch társszerző, a New York-i Állami Egyetem munkatársa.

A norvég és amerikai résztvevők bevonásával végzett kutatás, amely a heteroszexuális emberek párkeresési szokásait vizsgálta, egyértelműen rámutatott arra, hogy a férfiaknak randizáskor a humorukat érdemes bevetni – akár hosszú távú, akár rövid távú kapcsolatot keresnek. A nőknél akkor bizonyult a leghatásosabb flörtölési módszernek a vicceskedés, ha komoly kapcsolatot kerestek. (A tanulmány ugyanis kihangsúlyozta azt is, hogy az alkalmi viszonyoknál a felek hajlamosabbak inkább a külső adottságokra fókuszálni.)

A norvég–amerikai kutatás arra a végkövetkeztetésre jutott, hogy a humor a külső adottságainktól függetlenül hatásos.

„Az életkor, a vallásosság, az extroverzió (hogy a figyelmünk milyen mértékben irányul kifelé, a külvilág felé – a szerk.) és a személyes vonzerő alig, vagy egyáltalán nem befolyásolta azt, hogy a válaszadók mennyire tartották hatékonynak a különböző flörtölési stratégiákat” – magyarázta Mons Bendixen professzor, a tanulmány egy másik társszerzője.

A tanulság? Ha találkozunk valakivel, akit elsőre nem találunk elég csinosnak vagy jóképűnek, adjunk neki egy esélyt. Talán vonzóbbnak fogjuk látni azután, ha megnevettetett minket. A külső nem minden, ha pedig valakinek jó a humora, az azt jelenti, hogy az illető intelligens, okos, magabiztos és figyelmes. A humor ráadásul segít oldani a kezdeti feszültséget és megismerni a másikat.

A kutatás nemek szerint is sorrendbe állította a leghatásosabb flörtölési praktikákat. A nőknek ezeket érdemes bevetni a randizás során:

  1. Nevettesd meg!
  2. Mutass nagy fokú érdeklődést!
  3. Tölts vele sok időt!
  4. Merülj vele mély beszélgetésekbe!
  5. Csókold szájon!

A férfiaknak pedig az alábbi tippeket adják a tanulmány szerzői:

  1. Nevettesd meg!
  2. Tölts vele sok időt!
  3. Mutass nagy fokú érdeklődést!
  4. Merülj vele mély beszélgetésbe!
  5. Mosolyogj rá!

Kiemelt kép: Getty Images