Meglepő dolog segít legyőzni a stresszt a nőknél – a férfiaknál viszont nem működik

Egy friss kutatás meglepő eredményre jutott.

Egy nagy teszt, egy nehéz beszélgetés vagy egy stresszes nap áll előttünk – ugye, milyen sokat változtatna a lelkiállapotunkon egy ölelés a partnerünktől, családtagjainktól, barátainktól? Ez nem véletlen: egy a napokban megjelent tanulmány szerint egy ölelés hatalmas különbséget jelenthet a nők számára, de a férfiak esetében ez a hatás sajnos nem ilyen markáns.

Mi is nagyon sokat foglalkozunk a stresszel és annak leküzdésével, hiszen rengeteg negatív hatással lehet az egészségünkre és a szépségünkre nézve is (ez a hét módszer a szakértők szerint beválik ellene). Nem csoda hát, hogy a tudósokat is izgatja a téma.

A kutatók a PLOS One folyóiratban szerdán közzétett tanulmányukban azt elemezték, hogy 76 ember hogyan reagált a stresszre egy romantikus partner ölelése után. Azoknál a nőknél, akik megölelhették a párjukat, csökkent a kortizol, azaz a stresszhormon termelődése azokhoz képest, akik nem tehették ezt meg.

„A kortizol hatással lehet a memória felidézésére, ami még nehezebbé teheti az előttünk álló stresszes feladatot – mondta el a tanulmány vezető szerzője, Julian Packheiser, a Holland Idegtudományi Intézet posztdoktori kutatója a CNN-nek. A kutató szerint nem meglepő, hogy az érintés segít a szervezet szabályozásában.

A szeretett személlyel való fizikai kapcsolat felszabadítja az oxitocin nevű neurotranszmittert, amelyet gyakran „szerelemhormonnak” is neveznek, és amely csökkenti a kortizolszintet.

Ez a válasz, társas támogatással párosulva, a tanulmány szerint pufferolja, tompítja a stresszt.

Más tanulmányok korábban azt vizsgálták, hogy a hosszabb érintkezés, például egy masszázs milyen előnyökkel jár a hormonok felszabadulását szabályozó endokrin rendszer és a szimpatikus idegrendszer fizikai stresszreakcióira, amely a szervezet stresszhelyzetekre adott gyors „harcolj vagy menekülj” válaszát irányítja. A masszázs nem mindig kivitelezhető, egy ölelés viszont gyorsan alkalmazható, és így segíthet a jövőbeli stresszorok elleni közdelemben.

Fotó: Getty Images

„Most, hogy a világ nagy részén megszűntek a világjárvány okozta korlátozások, hasznos tudni, hogy van egy újabb eszközünk, amely segíthet megvédeni magunkat a világ stresszhatásai ellen” – tette hozzá a kutató.

Miért nem tapasztalható a férfiaknál ugyanez?

A kutatók elismerték, hogy nem igazán tudják ennek az okát. „Lehet társadalmi tényező, ahol

sok férfi talán azért nem érezte olyan jól magát az ölelésben, mert azt társadalmilag szokatlannak vagy kínosnak tartják a férfiak számára

– véli Packheiser. – Az is lehet, hogy a férfiak és a nők biológiájában lévő érintésérzékelő receptorok különbözőségével van összefüggésben.”

Fotó: Getty Images

Mindenesetre az eredménykülönbség őket is váratlanul érte, és további vizsgálatokat tesz szükségessé. „Csak azért, mert nem találtuk a hatást a férfiaknál, nem jelenti azt, hogy nincs. Lehet, hogy kisebb, és csak nem észleltük.”

Szeretteink megvédenek

Ez a legújabb tanulmány arra az ismeretanyagra épül, amely már eddig is létezett a területen, és csak jobban rámutat arra, hogy a szeretteink szeretete mekkora védelmet nyújt a stressz szervezetre gyakorolt negatív hatásaival szemben.

Egy másik, 2018-as tanulmány kimutatta, hogy egy konfliktus vagy negatív esemény után az ölelések segítettek az embereknek jobban érezni magukat. „A jó testi kontaktus pedig köztudottan megnyugtatja az idegrendszert” – mondta el szintén a CNN megkeresésére Lisa Damour, egy ohiói klinikai pszichológus, aki a tizenéves lányok fejlődésére szakosodott.

Egyéni eltérések lehetnek

A szakemberek szerint azonban fontos megjegyezni, hogy egyéni eltérések is lehetnek abban, hogy az emberek hogyan reagálnak az ölelésre. Egyesek számára az ölelés a szeretet üdvözlendő kifejezése, amely enyhítheti a stresszt, csökkentheti a fájdalmat és elősegítheti az intimitást. Mások számára az ölelés tolakodónak vagy természetellenesnek tűnik, és még fokozhatja is a stresszt, ahelyett, hogy enyhítené azt.

Kiemelt kép: Getty Images