A hírek szerint ez a film leszámol a történet korábbi sztereotip megközelítésével.

Hatalmas érdeklődés övezi az élőszereplős Hófehérke-filmet, amelynek forgatását – és egyáltalán az ötletének megszületését is – több botrány is övezte. Elsőnek akkor háborodtak fel a gyönyörű hercegnő és a hét bányász kapcsolatát bemutató mese rajongói, amikor kiderült, hogy most először egy latin származású színésznő kapta meg a hófehér bőréről híres főhősnő szerepét.

Rachel Zegler valóban legalább olyan szép, mint Hófehérke, bár a bőrének árnyalata valóban nem stimmel, ugyanis a színésznő latin-amerikai származású. Tehetségéhez azonban nem fér kétség: mindössze 17 éves, ismeretlen középiskolásként választotta ki őt több mint 30 ezer főből Steven Spielberg a West Side Story újabb filmes feldolgozásának főszerepére még három évvel ezelőtt, amiért Golden Globe-díjat is kapott, azóta pedig csillaga egyre fényesebben ragyog.

Rachel Zegler az idei Grammy díjátadó ünnepségén (Fotó: Jeff Kravitz/FilmMagic)

A Hófehérke-remake rendezője Marc Webb (A csodálatos Pókember), a film forgatása pedig nemrég kezdődött el. „Rachel rendkívüli hangi képességei csak a csúcsa az adottságainak.

Ereje, intelligenciája és optimizmusa szerves része annak, hogy újra felfedezzük a klasszikus Disney-mese örömét”

– nyilatkozta Webb, amikor tavaly ősszel nyilvánosságra hozták a szereplőket. A mérgezett almával érkező gonosz boszorkát pedig az Gal Gadot alakítja majd, aki legszívesebben minden héten szülne.

A most rajongók által készített fotókon a 21 éves Golden Globe-díjas színésznő egy kék színű ruhát visel, amelynek kék mídere és hosszú, puffos ujjai egy kanárisárga tüllszoknyához kapcsolódnak. Az ujjakat leszámítva, amelyek az animációs film eredeti jelmezének hosszabb változatai, a megjelenés nagyon hasonlít az eredeti, 1937-es rajzfilm karakterére.

Zegler tisztában van azzal, hogy sokaknál kiverte a biztosítékot az, hogy őt, egy kreolos bőrű színésznőt választottak a fehérségéről nevezetes hercegnő szerepére, de reméli, hogy a tehetsége az ellenkezőket is meggyőzi arról, hogy nem volt elhibázott döntés.

A Variety magazin Actors on Actors (színészek színészekről) című sorozatának idei év eleji, Andrew Garfielddal közös beszélgetésében felidézte, hogy az élőszereplős casting bejelentése „hatalmas dolog volt, ami napokig téma volt a Twitteren, mert mindenki dühös volt miatta.” Mire a 38 éves Garfield ennyit mondott: „Á, azok az embereket edukálnunk kell. Addig kell szeretnünk őket, amíg felvilágosultak nem lesznek”.

„Úgy kell szeretnünk őket, hogy a helyes irányba kerüljenek – válaszolta Zegler, utalva azokra, akik a faji hovatartozása miatt kritizálták a szereposztását. Hozzátette: „végeredményben olyan munkát végzek, amit nagyon izgatottan csinálok. Hiszen latina hercegnő lehetek!

Egymillió év alatt sem gondoltam volna, hogy ez számomra is lehetséges lesz. Általában nem látni latin-amerikai származású Hófehérkét, pedig Hófehérke igazán népszerű a spanyol ajkú országokban.”

A törpök is kimaradnak belőle

Peter Dinklage a Trónok harcában alakította a kisnövésű Tyrion Lannistert, és sokak kedvenc karakterévé vált. A színész sokat tett azért az évek alatt, hogy szélesebb körben is megismertesse és elfogadtassa az emberekkel a kisembereket, éppen ezért néhány hónappal ezelőtt hangot adott annak, hogy szerinte az új Hófehérke-film ártani fog a törpenövésűek megítélésének, mert túlságosan is sztereotipikus.

Dinklage, aki Joe Wright új filmjében, a Cyranóban játszik, kettős mércével vádolta a stúdiót, amiért a faji sokszínűségre ügyel a szereposztásban, de más káros előítélekhez nem mer nyúlni.

„Kicsit meglepett [az a tény], hogy milyen büszkék voltak arra, hogy egy latin színésznőt választottak Hófehérke szerepére – mondta Dinklage a podcasternek, Marc Maronnak három hónapja, – de ettől még ugyanúgy a Hófehérke és a hét törpe történetét mesélik el.

Peter Dinklage és felesége, Erica Schmidt a Cyrano c. film londoni bemutatóján (Fotó: Loredana Sangiuliano/Anadolu Agency via Getty Images)

Dinklage, akinek a törpeség egy formája, az úgynevezett achondroplasiája van, azzal folytatta, hogy a Disney-nek vissza kellett volna lépnie és újraértékelnie a projektet. „Egyfelől haladó vagy, de még mindig azt a visszás történetet gyártod, hogy hét törpe él a barlangban. Mit csinálsz, ember? Ezek szerint nem tettem semmit az ügy előremozdításáért? Gondolom, nem vagyok elég hangos.” Dinklage hozzátette azt is, hogy ha egy „menő, progresszív fordulatot” adtak volna a mesének, akkor ő „teljesen benne lett volna.”

Dinklage véleményéhez hasonló gondolatok az elmúlt években számtalanszor is szárnyra keltek Hollywoodban, sőt, vita alakult ki arról, hogy el kellene-e felejteni a mostanra túlhaladott történeteket, vagy épp újra és újra reflektorfénybe kell őket állítani (legutóbb például a szintén élőszereplős Ariel-filmnél merültek fel hasonló kérdések, amiben egy afro-amerikai színésznő alakítja a hableányt.)

Úgy tűnik, hogy Dinklage szavai végül célba értek, hiszen a Disney azóta közleményben reagált: „Hogy elkerüljük az eredeti animációs filmből származó sztereotípiák megerősítését, más megközelítést alkalmazunk ezzel a hét karakterrel, és konzultáltunk a kisemberek közösségének tagjaival. Alig várjuk, hogy többet is elmondhassunk, amint a film egy hosszú fejlesztési időszakot követően a gyártás felé halad.”

Az utolsó hírek szerint a stúdió végül úgy döntött, hogy nem fognak törpék szerepelni a filmben, így mindenképpen eddig ismeretlen változatát láthatjuk a klasszikus történetnek.

Kiemelt kép: Getty Images/noklapja.hu