A West Side Story előzetese klasszikus hollywoodi filmélményt ígér

A Steven Spielberg adaptáció első előzetesét a 93. Oscar-gálán mutatták be először a közönségnek.

Már nincs is olyan messze 2021 decembere, és az már most biztosnak tűnik, hogy a karácsonyi időszak  legnagyobb filmes szenzációja Steven Spielberg várva várt West Side Story adaptációja lesz. Az 1957-ben debütált Broadway-darab minden idők legsikeresebb musicalje, a belőle készült 1961-es film pedig minden idők legtöbb Oscar-díjával kitüntett filmmusicalje lett. A darab Arthur Laurents könyve alapján készült, zenéjét Leonard Bernstein szerezte, a szövegét pedig Stephen Sondheim írta. A 20. századi Rómeó és Júlia történetet itthon is rengetegen látták valamilyen formában – színházban vagy éppen magát a ‘61-es filmes alkotást.

 Az 1961-es film nemcsak a musical műfajban teljesített kiemelkedőt a 10 Oscarral, hiszen a mai napig csak három film kapott ennél több aranyszobrot. Ezek a Ben-Hur (12-t), a Titanic (14-et) és a Gyűrűk Ura: A király visszatér, amelyik pedig 11 Oscart kapott.

Örökérvényű történet

Az ellenséges bandákból való szerelmesek sztorija, ami azt bizonyítja, hogy mennyire nem számítanak a mesterségesen kreált ellentétek, ha valódi érzelmekről van szó, minden korban kasszasiker.

Ez a Rómeó és Júlia parafrázis Manhattan Upper West Side nevű negyedében játszódik az 1950-es években, ahol két banda rivalizál egymással.

Az egyik banda a Jets, amely második generációs, fehér amerikai tinikből áll, a másik pedig a Cápák, amelynek tagjai elsőgenerációs, tehát bevándorló Puerto Ricó-i fiatalok.

A hangulat izzik, a két banda vezetői találkozóra készülnek, ahol megbeszélhetik egy utolsó nagy összecsapás részleteit. A tét a negyed, a győztes mindent visz. De aztán Tony Wyzek (az 1961-esben Richard Beymer, az új verzióban Ansel Elgort alakítja) és a Cápák vezére, Bernardo húga, Maria egymásba szeretnek (1961-ben a tragikusan fiatalon elhunyt Natalie Wood játszotta, most pedig Rachel Zegler fogja). A szerelem azonban tragédiába torkollik.

Érdekessége a dolognak, hogy a történeten Jerome Robbins koreográfus, Arthur Laurents drámaíró és Leonard Bernstein zeneszerző már 1949-ben elkezdett dolgozni, méghozzá East Side Story munkacímmel. Az első terv az volt, hogy egy katolikus ír és zsidó bevándorló család konfliktusát mutatják be a manhattani Lower East Side városrészben, mivel azonban sokan dolgoztak hasonló tematikával, elvetették az ötletet, és 7 évvel később tértek vissza rá egy új koncepcióval.

Modern, de mégsem

Az előzetes alapján az eredeti film rajongóinak sem kell aggódni: igazi klasszikus filmmusicalre számíthatunk, nem trükköztek azzal az alkotók, hogy a modern korba emeljék át a történetet. Az új verzió koreográfusa Justin Peck, a New York-i Balett koregráfusa, egyik producere pedig az a Rita Moreno, aki az 1961-es verzióban Anitát alakította. Moreno egyébként egy szerepben is felbukkan, egy új karaktert, Valentinát játssza a filmben. „Soha, a legvadabb álmaimban sem gondoltam, hogy visszatérek ebbe a történetbe – nyilatkozta az újságíróknak. – Amikor Steven Spielberg felkért, hogy vegyek részt a munkában, az valami hihetetlenül izgalmas volt.” Steven Spielbergnek régóta szenvedélye volt ez a projekt, 2020-ban azt nyilatkozta a Vanity Fair újságírójának, hogy a darab hatalmas benyomást tett rá, amikor fiatal fiúként először látta.

„Úgy nőttem fel, hogy klasszikus zene vett körül. A West Side Story volt az első popzene, amit a családom először az otthonunkba engedett. Teljesen beleszerettem.”

A rendező azt is hozzátette, hogy a darab egy olyan visszatérő kísértés volt az életétben, aminek végül most engedett. A West Side Story új verzióját 2019-ben kezdték forgatni és eredetileg 2020 végén mutatták volna be a mozik, de végül az ismert körülmények miatt kerek egy évvel későbbre került a bemutató dátuma, 2021 december 10-én indul majd hódító útjára a mozikban.

És akkor lássuk az előzetest!

Kiemelt kép: fotó a harlemi forgatásról 2019 júniusában, Getty Images