Robbie Williams fekete-fehér festményeivel hódítaná meg a művészeti világot

A Take That után szólókarriert építő popsztár most egy új művészeti ágban mutatkozik be: a londoni Sotheby's állítja ki a festményeit. 

Tizennégy női név: Trish, Sharon, Janet, Debbie, Denise, Donna, Jacqui, Joanne, Kim, Lorraine, Mandy, Paula, Sandra és Tina. Egy közös van bennük: Robbie Williams (akiről életrajzi film is készül). Az énekes kreatív társával, Ed Godrich-csal összesen tizennégy alkotást állít ki, és a művek mindegyike egy-egy olyan női nevet visel, amely Williams sráckorában volt népszerű szülővárosában, Stoke-on-Trentben. „Tetszik nekünk a neveket övező homály: egykor ezek nagyon elterjedt nevek voltak, de ma már nem gyakoriak. Számunkra ezek a nevek a ’80-as éveket jelentik, egy olyan kort, amely nagy hatással volt ránk és inspirálja a művészetünket” – mondja az énekes.

Öt évig készült a bemutatkozásra

A 48 éves popsztár úgy érezte, most érkezett el az ideje annak, hogy megosszák a világgal a Williams Godrich művésznéven futó projekt kreatív vízióit. A hatalmas fekete-fehér képekkel az a céljuk, hogy a látogatók a művek által érezzenek egyfajta pozitivitást és kíváncsiságot, és minden alkalommal új elemeit vegyék észre a képeknek, amikor rájuk néznek. A festmények egy ötéves kollaboráció gyümölcsei, az angol énekes alkotótársa Ed Godrich dizájner volt.

„Robbie és Ed úgy tekintenek a festményekre, mint amik egy család részei. Ugyanaz a vizuális nyelv jellemző minden munkára. De ha előttük állunk, látjuk, mennyire különböző karakterűek. Minden egyes képnek egyértelműen megvan a sajátos vizuális hangulata. Koherencia, ambíció és hitelesség. Ez a három dolog jut eszembe, amikor ezek előtt a munkák előtt állok” – jellemezte a műveket Hugo Cobb, a Sotheby’s kortárs művészeti specialistája.

„Minden karakter itt van a fejünkben, majd festés közben életre kelnek. Olyan is előfordul, hogy egy karakter egy hibából születik meg, illetve az alakok egy része véletlenszerűen alakulhat egy bizonyos ecsetvonás iránya mentén – magyarázza Godrich. – Robbie teljesen másképp lát dolgokat, amikor ő következik a rajzolásban, ezért van az, hogy a munkáink sokféle narratívát elbírnak. Ő is hozzáad egy kicsit, én is hozzáadok egy kicsit, és a végén egy teljesen egyedi dolog jön létre”.

Mindig is vonzódott a vizuális művészethez

A Sotheby’s videójában a popszár arról beszél, hogy a képzőművészet iránti vonzódása a zenei album borítókkal kezdődött. Akkoriban még nem esett le neki, hogy ezek is művészeti alkotások, egyszerűen csak érdekelték a képek. Számára a festés egy izgalmas kísérlet arra, hogy egy más eszköz révén adjon utat a kreativitásának. (A hasonló profilváltás nem ritka a művészeknél, a színészettől visszavonuló Jim Carrey is inkább a festészetnek él, illetve Sylvetser Stallone is gyakran kiállított művész. de rajtuk kívül egy rakás híresség tudott kiteljesíedni a festészetben.)

Williams egyébként komoly magángyűjteménnyel rendelkezik. Idén két Banksy-művet adott el, 3 milliárd forint feletti összegért – részben ebből finanszírozza saját művészetét. A popkarrier után beindulni látszik Williams képzőművészeti projektje is: a Williams-Godrich alkotópáros egyik korábbi műve, a Beverly (szintén női név) múlt hónapban 40 ezer angol fontért kelt el, ami nagyjából 18 millió forintnak felel meg.

A Fekete-fehér festmények című kiállítás május 25-ig lesz látható a londoni Sotheby’s-ben. 

Kiemelt kép: Robbie Williams és Ed Godrich a „Fekete-fehér festmények” című kiállítás megnyitóján a londoni Sotheby’s-ben 2022. május 12-én (Fotó: Dave J Hogan/Getty Images)