Már hivatalos: ezek a ’90-es évekbeli frizurák idén is hódítanak

Van olyan fazon, ami évtizedek óta nem megy ki a divatból.

A 90-es évek stílusa nagyon népszerű az utóbbi időkben, és biztos, hogy ez 2022-ben is folytatódik. A nyakpántoktól elkezdve a csípőfazonú trapéznadrágokon át egészen a hajdíszekig minden visszatér, ami akkoriban elengedheten része volt minden divatrajongó gardróbjának. Most viszont még tovább lépünk, és konkrétan ugyanazok a frizurák köszönnek vissza a kifutókról és divatlapokról (és már az utcán is), mintha 1996-ban sétálnánk éppen egy Spice Girls koncertre tartva (bármelyik akkor népszerű bandára behelyettesíthető).

A nosztalgikus 90-es évekbeli frizurák iránti hullám a hírességeknek és influencereknek köszönhetően egyre csak erősödik, mi is bátran felszállhatunk erre a fodrászatba induló nosztalgiavonatra. Éljük át újra a két évtized távlatából szépnek és gondtalannak tűnő időszakot!

A Rachel

Minden idők egyik legikonikusabb hajáról már mi is írtunk, szinte nem létezett olyan nő, aki ne vágatta volna ilyen lépcsőzetesre a haját akkoriban. Pedig Jennifer Aniston többször is nyilatkozta, hogy soha ne látott még ennyire ocsmány frizurát, és nagyon csúnyának érezte vele magát. Mi ezzel nem értünk egyet, és a fodrászok többsége sem, hiszen az arcot lágyan keretező tincsek lágyítják az erőteljesebb vonásokat, a különböző hosszúságnak köszönhetően pedig játékos volument adnak a hajnak. A modern Rachelt többek között Bella Hadid szupermodell viseli mostanában, aki néhány méz árnyalatú tincset is belemelíroztatott.

(Fotó: NBCU Photo Bank/NBCUniversal via Getty Images via Getty Images)

Űrkontyok (Space Buns)

Mel B egy egész cikket tudna megtölteni a 90-es évek nagyszerű frizuráival – az ikonikus Bantu-csomóktól a természetesen göndörödő csigákig  –, de ha a másolókat inspiráló megjelenésről van szó, a Space Buns (vagyis inkább Spice-kontyok) mindenképpen megérdemlik a helyet a listán.

Ha azt gondolnánk, hogy túl öregek vagyunk az űrkontyokhoz több mint 30 évvel az eredeti stílus megjelenése után, gondoljuk újra. Olyan sztárok, mint Jennifer Lopez és Chris Appleton is bebizonyították, hogy a két konty jobb, mint az egy, függetlenül a korunktól (ami amúgy is csak egy szám), FKA Twigs pedig két 90-es évekbeli trendet is kipipált egy áráért: a vibráló vörös árnyalatú, oldalra simított frufruval viseli a Space Bunst.

Bob

A bob, vagy más néven bubi (esetleg Kleopátra) egy örök klasszikus, de az biztos, hogy a 90-es években már egyszer a reneszánszát élte. Gwyneth Paltrow oldalra tűzött frufuval viselte, majd a trend átnyúlt a korai kétezres évekbe is, aminek csúcsa az volt, amikor Victoria Beckham is ezt a frizurát tartotta a védjegyének (ami később szépen beleolvadt a manapság ma már csak „Karennek” ismert, hátul felnyírt, elöl hosszabb, tépett fazonba).

Mint a legtöbb 2022-es divatos fazon esetében, a francia bob sikerének kulcsa is a könnyedség látszata. Manapság a rövid bob ikonja Taylor LaShae influencer, aki Paltrow 90-es évekbeli, oldalra nyalt bobját ismétli, és teszi sokkal vagányabbá különböző hosszúságú tincsekkel és egy kis kócos volumennel. Megnőve pedig megcélozhatjuk a Kaia Gerber-féle hosszú bob kinézetet.

A Spice Girls tagjainak a frizurái a megtestesült ’90-es évek(Fotó: Jeff Kravitz/FilmMagic)

Kettő copf

Legyen szó Emma Bunton, azaz Baby Spice copfjairól vagy Britney Spears Hit Me Baby One More Time című videójában viselt frizurájáról, a 90-es években a felnőtt nők számára sem volt ciki a varkocsokban vagy két lófarokban viselt haj. Ha a manapság trendi hírességeket nézzük, akkor elmondható: két-három évtizeddel később sem vagyunk túl ezen a kisányosnak titulált frizurán. Sőt, már 2020-ban újraéledt, csak ironikus retró hangulattal. Manapság Ariana Grande, a már említett Bella Hadid és Maya Jama is szívesen nyúlnak vissza ehhez a stílushoz.

Pixie

Egyszár már Mia Farrow-nak köszönhetően nagyon menő volt a 60-as, 70-es években, majd a 90-es években is az egyik legdivatosabb frizura ez a nagyon rövid fazon volt. Jada Pinkett-Smith, Halle Berry, Winona Ryder is ilyenre vágatta a tincseit, és nem tudjuk elfelejteni Demi Moore haját sem a Ghostból. Imádtuk Nia Long rövid vágott haját, Halle Berry ujjhullámait, harminc évvel később még mindig nincs olyan frizura, amelyik jobban felkeltené a figyelmet, mint a pixie: Zoë Kravitz úttörőként már a 2020-as Golden Globe díjátadón egy  ultrarövid hajat villantott.

(Fotó: Christopher Polk/NBC/NBCU Photo Bank via Getty Images)

Kreppelt haj

Boldog-boldogtalan kreppelte a haját akkoriban, hiszen ezek a minihullámok nagyon szép volument adtak a frizurának, de az tény, hogy elég megosztó volt ez a stílus már akkor is. Viszont idén újjáéled ez is, de nem annyira durván, mint 2-3 évtizede. A mostani kreppelés nem olyan kicsi, mint akkoriban, de nem is a jó tíz éve menő beach-hullámokat idézik, hanem a kettő méret között van valahol, hogy elkerülje a megcsinált hatást, laza és hordható legyen a mindennapokban is.

Fotó: Getty Images

Kiemelt kép: Getty Images