Katalin hercegné szerint kulcsfontosságú, hogy a mentális problémákkal küzdők időben megkapják a megfelelő támogatást.

Az Anyai Lelki Egészség Szövetség (MMHA) több mint 100 szervezetből álló jótékonysági hálózat, amely azon dolgozik, hogy a perinatális (születés időszaka körüli) mentális problémák által érintett nők és családjaik magas színvonalú, átfogó ellátáshoz és támogatáshoz jussanak. A 40 éves Katalin hercegné szerint kulcsfontosságú, hogy azok, akik ilyen jellegű problémával küzdenek, a megfelelő időben kapjanak segítséget, és szerinte ehhez társadalmi szintű összefogás szükséges. Szavai egy videóüzenetben hangzottak el, amelyet a MMHA védnökeként betöltött új szerepe, valamint a vasárnap véget érő Anyai Lelki Egészség Tudatosság Hete kapcsán rögzítettek.

A jótékonysági szervezet szerint minden ötödik nőt érintenek a terhesség alatt és után kialakuló mentális zavarok, amelyek kezeletlenül hagyása pusztító hatást mér az édesanyákra – a világjárvány pedig csak súlyosbította az idáig is igen komoly problémát. Cambridge hercegnéje elmondta:

„Egyetlen édesanya sem immunis a szorongásra és a depresszióra.”

A hercegné arra is kitért, hogy a hét üzenete a kapcsolatok erejéről és fontosságáról szól, hiszen emberi kapcsolatainknak elengedhetetlen szerepe van a hosszú távú mentális egészség fenntartásában, különös tekintettel a csecsemők életének kezdetén. Hozzátette: „Mindannyian tudjuk, hogy a terhesség, a szülés és a gyermekek életének első évei rendkívül megterhelőek az édesanyák számára, akik gyakran magányosak és túlterheltek, amiről a legtöbben beszélni sem mernek, mert félnek a negatív előítéletektől. Az Egyesült Királyságban a nők mintegy 20 százalékát érintik a perinatális mentális betegségek. És sajnos tudjuk, hogy ennél is sokkal többen szenvednek csendben.”

Cambridge hercegnéje gyermekekkel és családjaikkal találkozik a The Nook Children Hospice-ban 2019. november 15-én Framingham Earlben, Norfolk államban. (Fotó: Toby Melville – WPA Pool/Getty Images)

Katalin hercegné a továbbiakban kiemelte, hogy rengeteg tennivalójuk van még a jótékonysági szervezettel, amivel a későbbiekben is azért küzdenek majd, hogy nagyobb figyelem irányuljon az édesanyák mentális gondozásának fontosságára. „Mindannyiunk feladata, hogy támogassuk a szülőket és mindazokat, akik ma gyermekeket nevelnek. Még rengeteg tennivalónk van, az MMHA pedig egy fantasztikus szervezet, és rendkívül büszke vagyok arra, hogy őket képviselve dolgozhatok ezen a kiemelten fontos feladaton.

Ha biztosítjuk a boldogulást a következő generáció számára, azzal megalapozhatunk egy erősebb, egészségesebb és boldogabb társadalmat, ami mindannyiunk javát szolgálja”

– mondta.

Luciana Berger, a 2011-ben alapított MMHA elnöke elmondta, megtiszteltetés számukra, hogy Cambridge hercegnéje lett a védnökük: „A hercegné hosszú ideje tartó elkötelezettsége a családokért, valamint a mentális egészség iránti élénk érdeklődése remekül illeszkedik a szövetségünk küldetéséhez. Alig várjuk, hogy együtt dolgozhassunk azon, hogy ez a csodálatos cél mindenki számára elérhetővé váljon.”

Kiemelt kép: Getty Images