Még nem késő csatlakozni a kihíváshoz, amihez receptjeink is vannak!

Nincs hús májusban. Na nem egy hirtelen készlethiány miatt, hanem egy egyre népszerűbb vegetáriánus kihívás buzdít mindenkit arra, hogy próbáljon egy hónapon át húsmentesen étkezni.

2013 májusában az ausztrál Ryan Alexander és Guy James Whitworth gondolt egyet, és harminc barátjukkal feladták harminc napra a húsevést – a saját egészségük, az állatok védelme, a környezet kímélése és az élelmezésbiztonség miatt. Kihívásukat No Meat Maynek, vagyis húsmentes májusnak nevezték el.

A húsfogyasztás mérséklését népszerűsítő kampányukhoz évről évre többen csatlakoznak,

2021-ben 130 ezren vállalták a kihívást, és ezzel közel kétmillió állat életét mentették meg.

Tavaly a No Meat Mayre hivatalosan 65.055-en regisztráltak, a szervezők szerint azonban azok száma, akik egy hónapig mellőzték a húsféléket, a duplájára tehető. A kampánystáb úgy gondolja, hogy minden résztvevőnek sikerült legalább egy barátját vagy családtagját meggyőznie, hogy csatlakozzon a kihíváshoz. Minden ember 31 szárazföldi vagy vízi állat életét menthette meg ezáltal, vagyis a 130.110 résztvevő összesen 1.984.178 élőlény életét kímélte meg.

A tavalyi No Meat May-kihívást a világ számos pontján teljesítették, a statisztikák szerint a legtöbb résztvevő az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Új-Zélandon és az Egyesült Királyságban él. A kezdeményezés sikerességét pedig nemcsak az mutatja, hogy évről évre megduplázódik a csatlakozók száma, hanem az is, hogy a résztvevők húsfogyasztási szokásai valóban átalakulnak. A 2021-es felmérésből az látszik, hogy azok, akik végigcsinálták a kihívást, május után is jóval kevesebb állati eredetű élelmiszert fogyasztottak, sőt egyharmaduk azóta sem evett húst – helyette sokkal több gyümölcsöt és zöldséget, hüvelyeseket, valamint magvakat vesznek magukhoz.

Fotó: Getty Images

A legtöbben a saját egészségük érdekében csatlakoztak, ám sokan fenntarthatósági szempontok miatt mondtak le a húsról. És most sem késő még regisztrálni, a nomeatmay.org honlapon számtalan tippet, sőt étrendtervet is találunk, ha úgy döntünk, nincs hús májusban.

Vegetáriánus fogásokat a Nők Lapja oldalán is találhatsz, receptekért kattints ide!

Jönnek a műhúsok

Globális szinten egyébként az amerikaiak és az ausztrálok eszik a legtöbb húst, utánuk következik Új-Zéland és Argentína lakossága.

Ez a négy ország évi 100 kg/fő fölötti mennyiségű húst fogyaszt. A többi nyugati államban ez évi 80-90 kilogramm körül alakul, Magyarországon valamivel kevesebb, évi 60-70 kiló az évi átlag. Egy friss, országos, reprezentatív kutatás szerint, amelyet az Unilever kezdeményezett, kiderült, hogy a magyar fogyasztók 84%-a gyakran, illetve rendszeresen fogyaszt húst vagy húskészítményt, holott sokan vannak tisztában azzal – a megkérdezettek több mint fele –, hogy a hús előállítása jelentős környezeti terheléssel jár.

Mi a baj a nagyüzemi állattenyésztéssel?

A nagyüzemi állattenyésztés a bolygó ellensége, és nemcsak a magas szén-dioxid kibocsátása miatt (az általa kibocsátott üvegházhatású gázok felérnek az összes földi közlekedési eszköz, repülő és rakéta által kibocsátott gázzal) terheli meg rettenetesen a környezetet: ez az egyik fő oka az erdőirtásoknak, az emelkedő tengerszinteknek, a fajkihalásnak, emellett pedig rengeteg vizet igényel. Az tehát, hogy megfelelő helyettesítőt találjunk, már rég nem elvi kérdés, és nem is elsősorban állatjogi okai vannak.

A vizsgálat eredményeiből az is kiderült, hogy a környezetre gyakorolt kedvezőtlen hatásnál fontosabb érv a magyar fogyasztók számára az a meggyőződés, hogy a megfelelő fehérjebevitel, illetve az emberi szervezet számára optimális táplálkozás nem képzelhető el hús nélkül: ezeket a véleményeket a válaszadók közel 90%-a osztja. Szintén fontosabb a zöld gondolkodásnál a húsfogyasztás élvezeti faktora, hiszen a megkérdezettek közel háromnegyede szerint az állati eredetű húsok íze nem helyettesíthető mással. Pedig nemcsak hússal lehet bevinni elegendő fehérjét, vasat és B12-vitamint, illetve egyre több olyan húshelyettesítő termék jelenik meg, amelyek már állagra is a húsevés élményét adják, ami megfelelő ízesítéssel még a séfeket ízlelőbimbóját is megtéveszti.

Ez a tendencia, ha tetszik, ha nem, folytatódik: az amerikai tanácsadó cég, az A.T. Keatney által készített tanulmány szerint 2040-re nagyjából annyi laboratóriumi körülmények között előállított húst fogunk enni, mint valódit. Hiszen mint írtuk, kezd felpörögni a húshelyettesítők divatja, ami már a legnagyobb cégeket is elérte, mint például a Nestlé vagy az Unilever. (Utóbbinak egyébként most debütált itthon egy újabb húshelyettesítő márkája.) Sőt, vannak cégek, amelyek például 3D-nyomtatással kísérleteznek annak érdekében, hogy az eredeti hús állagához leginkább hasonlító termékeket állíthasanak elő.

Kiemelt kép: Getty Images