Ez a TikTok kedvenc edzéstípusa, amivel nyárig simán formába lendülünk

Egyszerű, de nagyon hatásos az internet jelenleg legnépszerűbb edzése.

A közösségi média az ingyenes edzések és fitnesz-tanácsok központjává vált, különösen a világjárvány kezdete óta, amikor arra kényszerültünk, hogy nemcsak a munkánkat, de az edzést is a nappalinkban intézzük a konditermek helyett. Viszont az egyik edzésforma különösen nagy port kavart a felhasználók között, mivel a kitalálója, a közösségi oldalakon ismert Lauren Giraldo állítása szerint ezzel hozta formába magát és dobott le magáról 15 kilót még 2019-ben.
A YouTube-ra feltöltött 12-3-30 című videó már csaknem másfél milliós megtekintésnél jár, a TikTokra feltöltött változat pedig  több mint 2,7 millió kedvelést és 12 millió megtekintést gyűjtött be.

„Nem vagyok nagy futó, és a futópad hagyományos használata sem vált be nekem – mondta Giraldo a Todaynek. – Elkezdtem hát játszani a beállításokkal, és akkoriban az edzőtermem futópadján a 12-es emelkedés volt a maximum. Beállítottam hát azt. Az óránkénti három mérföldet (5 km/óra – a szerk.) éreztem megfelelő sebességnek, ami olyan, mintha kicsit gyorsabban sétálnék. A nagymamám mindig azt mondta, hogy napi 30 perc testmozgás elegendő. Így kezdődött 12-3-30 a kombináció.”

Bárki, aki valaha is sétált már emelkedőn vagy futópadon, tudja, hogy ez sokkal nehezebb, mint amilyennek elsőre látszik. „Az elején határozottan küzdelmes volt, és eltartott pár hónapig, mire tényleg elkezdtem élvezni az edzést –  mondta erről Giraldo. – De aztán rájöttem, hogy napi 30 percig csak magamra koncentrálni nemcsak a testemnek, de a mentalitásomnak is jót tett. Most már olyasvalami, amit minden reggel alig várok, hogy csinálhassam.” Az edzés olyannyira népszerű lett, hogy Youtube-erek és Tiktokerek tömege készítette el a videó változatát, amelyben kipróbálják ezt a módszert.

Így kezdjünk bele

Állítsuk a futópad dőlésszögét 12-esre (vagy a legmagasabbra), a sebességet pedig állítsuk be 5 km/órára, ami egy nem túl intenzív, de sietős sétatempó, majd fél órán keresztül menjünk. Giraldo hetente ötször végzi el ezt a gyakorlatot, de természetesen ettől el lehet térni edzettségi szintünknek megfelelően, bár ebben az esetben számítani kell arra is, hogy az eredmény is később fog látszani. Mindenesetre a mozgás pozitív hatásait ilyenkor is élvezhetjük.

Óvatosan haladjunk

Giraldo sem tudta eleinte végigcsinálni a 30 percet, ezért ne érezzük rosszul magunkat, ha nekünk sem megy, hiszen ha túlerőltetjük magunkat, annak sérülés is lehet a vége. „Mindenképpen meg kellett dolgoznom a 30 percért, mert nem tudtam végigcsinálni úgy, hogy ne fulladjak ki. Ezért úgy kezdtem, hogy 10-15 perc után szünetet tartottam” – mondta.
Dr. Dennis Cardone, sportorvos és a NYU Langone Health alapellátási sportorvosi részlegének vezetője elmondta, hogy ez nem egy olyan edzés, amibe azonnal bele lehet ugrani. „Ha egy 20 év körüli, fiatal és egészséges személy is küzdött vele, akkor láthatjuk, hogy ez egy elég jelentős edzésnek számít. Ne akarjunk túl sokat túl hamar, és iktassunk be regenerációs napot is.”
De ez nem jelenti azt, hogy nem lehet előnye annak, ha a sétához emelkedőt is hozzáadunk: „Minden bizonnyal ez nagyobb terhelést ad az edzésnek abban az értelemben, hogy az emberek rövidebb idő alatt több munkát végeznek, és az izmok keményebben dolgoznak” – mondta Cardone.

Az eredeti videót itt láthatjuk:

Kiemelt kép: Getty Images