Gondoltad volna? 5 zenés film, ahol valójában nem a főszereplők énekelnek

Olyan is akad köztük, amiről sosem gondoltuk volna!

A Voices, a világ első számú szinkronhang-gyártással foglalkozó ügynöksége olyan népszerű zenés filmeket gyűjtött össze, ahol a főszereplők hangját nagy meglepetésünkre mások énekhangjával helyettesítettek, és annak is utánajártak, hogy ki az igazi hang a legismertebb dalok mögött. David Ciccarelli, a Voices vezérigazgatója szerint a szórakoztatóipar a szinkronmunkák 58%-át biztosítja globális szinten. Az olyan nagy filmsztárok, mint Dwayne Johnson és Beyoncé 25 millió dollárt keresnek filmenként, csak azért, mert animációs karakterek hangját adják, de olyan esetek is előfordulnak, amikor a húzónevek hangja inkább hátrány.

„Az igazán meglepő és érdekes szinkronfeladat az, amikor nagy nevű sztárok hangját helyettesítjük egy-egy kevésbé ismert, ám annál tehetségesebb szereplővel”

mondta Ciccarelli.

Zac Efron – Szerelmes hangjegyek (High School Musical)

A Szerelmes hangjegyek igazi klasszikusnak számított a gimis korosztály körében a 2000-es évek közepén, végén. A Disney sikeres filmsorozatának első része 2006-ban debütált, és a Troy Boltont alakító Zac Efron ekkor dobogtatta meg először a tinilányok szívét. Valószínűleg sokak számára csalódást okozott volna, ha már akkor tudjuk: valójában nem Efron énekelte fel a dalokat, melyről maga a színész sem tudott, hiszen csak a forgatások után szembesült azzal, hogy szinkronizálták az énekhangját. A döntést illetően sosem kapott magyarázatot a film készítőitől, azonban állítása szerint ezt egy percig sem bánta. Az igazi hang Drew Seeley-é volt, aki eredetileg Efron szerepére jelentkezett a meghallgatásra, és a vokál mellett még az egyik dal társszerzője is volt a filmben.

Hilary Duff – Csáó, Lizzie!

A Csáó, Lizzie! egy másik, sokak számára ismerős Disney-sorozat, melynek főszereplőjét, Lizzie-t Hilary Duff alakította. A sorozatból végül saját film is készült (The Lizzie McGuire Movie), melyben Lizzie Rómába repül, és megismerkedik egy olasz szupersztárral, melynek következtében gyorsan hírnévre tesz szert. Hilary két karaktert alakít a filmben, Lizzie-t és Isabellát (egy másik olasz szupersztárt), de Efronhoz hasonlóan ő sem énekelte el a benne szereplő dalokat. A szinkron családban maradt, ugyanis testvérével, Haylie Duff-fal énekeltették el azokat a dalokat, amelyeket végül a filmben is felhasználtak, emellett pedig Haylie vendégszerepelt is a sorozatban.

Rami Malek – Bohém rapszódia

A Bohém rapszódiának (Bohemian rhapsody) köszönhetően a rendkívüli Freddie Mercury megformálására kiválasztott, a Mr. Robotból már ismert Rami Maleket láthatta a nagyérdemű. Malek órákat töltött azzal, hogy eltanulja Mercury mozgását, mimikáját, viszont az énekhangját nem sikerült újraalkotnia és a színész szerint jobb is így mindenkinek, hiszen valójában senki sem szeretné hallani a saját, kiforrottnak közel sem nevezhető énekhangját. A filmben hallható valódi énekhang Mercury régi hangfelvételeinek, valamint Marc Martel keresztény rockénekes hangjának egyvelege akinek a hangja gyakorlatilag megegyezik a Queen egykori frontemberével.

Christopher Plummer – A muzsika hangja

A muzsika hangja egy ízig-vérig klasszikus musical felejthetetlen dalokkal és kristálytiszta énekhangokkal amit nem feltétlenül azok a színészek énekeltek el, akiket a vásznon láthattunk. Ugyanis Christopher Plummer, aki az 1965-ös filmben Georg Von Trapp kapitányt alakította, elárulta, hogy az ő hangja (nagyrészt) nem szerepel a filmben. (Nem úgy Julie Andrewsé, aki 13 évesen már a brit királyi család előtt énekelt!) A film producerei Plummer hangját használták a dalok elején és végén, a többit pedig Bill Lee énekhangjával töltötték ki. Lee is színész volt, és olyan Disney-kasszasikereket tudhat a háta mögött, mint például a Mary Poppins, a Pán Péter, valamint a A Dzsungel könyve.

Rebecca Ferguson – A legnagyobb showman

A Legnagyobb showman dalai szenvedélyesek, érzelmesek és fülbemászóak és nem a Jenny Lindet alakító Rebecca Ferguson énekli őket. Ferguson, aki olyan filmekben játszott, mint a Mission Impossible, A fehér királyné és a Lány a vonaton, elárulta, hogy valójában Loren Allred szinkronizálta az énekhangját. Ferguson bár tanult énekelni, mégsem volt elég képzett a hangja Jenny Lind, a világ legjobb énekesének karakteréhez. (Ahhoz viszont ragaszkodott a színésznő, hogy a kamerák előtt ő énekelhessen.) Loren Allred egyébként a 2012-es The Voice US című sikeres tévéműsor egykori versenyzője, szerepelt a Dear Evan Hasen (Kedves Evan Hansen) című, nagy sikerrel futó amerikai musicalben, valamint többszörös platinalemezes énekesnő, dalszerző és lemezlovas egy igazán sokoldalú tehetség. Nem csoda tehát, hogy A legnagyobb showman filmzenéje számtalan jelölést és két díjat is bezsebelt 2018-ban.

Kiemelt kép: Julie Andrews és Christopher Plummer/Getty Images  Forrás: voices.com, wikipedia.org