Életműdíjjal ismeri el a 86 éves Julie Andrews színészi és énekesi pályafutását az Amerikai Filmintézet.

Julie Andrews, akinek tiszteletére november 11-én rendeznek gálát a Los Angeles-i Dolby Színházban, ahol életműdíjat kap, éppen ma ünnepli a 86. születésnapját. Bob Gazzale, az AFI elnöke közleményében méltatta a színésznő pályafutását, mint fogalmazott: a színésznő világszerte több generációnak okozott örömet játékával. Amikor a Velencei Filmfesziválon életműdíjat kapott 2019-ben, Andrews így köszönte meg az elismerést: „Hatalmas áldás, amiért szakmai életem nagy részét a mozi művészetének szentelhettem. Még mindig csodálom, hogyan én voltam az a szerencsés lány, akit felkértek ezekre a csodálatos szerepekre”. Pedig a szerencsének azért kevesebb köze volt szerepeihez, mint tehetségének.

Legenda születik

Julie Andrews Julia Elizabeth Wells néven látta meg a napvilágot 1935. október 1-én az angliai Walton-on-Thamesben. Már nagyon fiatalon órákat vett nagynénje tánciskolájában, ahol az anyja játszott a zongorán, a család ekkoriban nélkülözések közepette élt.  Első (néma) szerepe kétévesen egy tündér volt, háromévesen már beszélő-éneklő szerepet játszott (Nodot) a Winken, Blinken, and Nod című darabban. A második világháború idején anyja és férje szakítottak, majd el is váltak. Julie az édesanyjához került, aki feleségül ment Ted Andrewshoz, innen jött a világhírűvé vált vezetéknév. A szerény körülmények közül való kitörést a kis Julie a fantasztikus, négy oktávnyi hangjának köszönhette, 13 évesen már a királyi család előtt énekelt, és már gyerekként sztár lett Angliában.

A színésznő még nem volt húszéves, amikor debütált a Broadwayn, ahol 1956-ban a My Fair Lady Eliza Doolittle-jeként hatalmas sikert aratott. Az első hollywoodi szerepét a Mary Poppins című Disney-musicalben játszotta 1965-ben, amelyért megkapta a legjobb színésznőnek járó Oscar-díjat is. Érdekes adalék, hogy először visszautasította szerepet: egyes források szerint azért, mert várandós volt, de Walt Disney hajlandó volt megvárni, amíg visszatér a szülés után.

Más források szerint pedig azért, mert a My Fair Lady sikere után azt gondolta, hogy a darab filmváltozatában (1964-ben került a mozikba) is neki adják Eliza szerepét – de nem így történt, a nem különösképpen jó énekhangú Audrey Hepburn lett a filmtörténet Eliza Doolittle-je. (Állítólag még maga Hepburn is úgy vélte, hogy Julie Andrewsnak kellett volna eljátszania Elizát a filmvásznon.)

Andrews csalódására valamennyire gyógyír lehetett, hogy alakításával Hepburn még csak nem is szerepelt akkor az Oscar-jelöltek között, Julie abban az évben Anne Bancroft, Sophia Loren, Debbie Reynolds és Kim Stanley elől nyerte el végül az aranyszobrot.

1965-ben aztán jött a következő világsiker: újra nevelőnőt játszott A muzsika hangja című filmben, ami a világ egyik legsikeresebb alkotása lett, és amellyel végleg beírta magát a filmtörténetbe. A muzsika hangja olyan musical, amit azoknak is látni kell, akik nem rajonganak a műfajért. A dallamtapadás garantált, a Dó ré mí című dalt senkinek sem kell bemutatni, ki ne tudná ma is fejből énekelni, hogy „Dó, egy domb, egy szép zöld domb / Ré, egy régen látott rét / Mi, mi együtt ez a mi / Fá, a fák fölött az ég…” Filmbéli partnere, a Georg von Trapp kapitányt játszó Christopher Plummer idén februárban hunyt el 91 éves korában. Plummer, noha rengeteg filmben játszott, csak 82 éves korában kapott Oscar-díjat, mégpedig a Kezdők című filmben nyújtott alakításáért, ezzel egészen az idei Oscar-gáláig, amikor is Anthony Hopkins 83 évesen vehette át a szobrot, ő volt a legidősebb díjazott színész a díj történetében.

A pacsirta elveszíti a hangját

A hetvenes években a színésznő inkább a tévés műfajokban jeleskedett, de amikor 1982-ban újra mozifilmet forgatott (ez volt a Viktor/Viktória), újból rögtön egy Oscar-jelöléssel jutalmazták.

1997-ben aztán bekövetkezett az, amit valószínűleg sem ő, sem a rajongók nem gondoltak volna sohasem: elveszítette gyönyörű hangját.

Egyre rekedtebb lett, majd eltávolítottak két jóindulatú csomót a torkából. Orvosai azt mondták, kb. hat héten belül visszanyeri énekhangját, de miután ez két évvel később sem történt meg, műhibapert indított a kórház ellen, amit végül megnyert, és 30 millió dollár kártérítést ítélt neki a bíróság. Természetesen ezután is tevékeny maradt, de a filmes világ csak 2001 után kezdett róla újra beszélni, amikor is a Mary Poppins óta először szerepelt újra Disney-filmben: ez volt a Neveletlen hercegnő Anne Hathaway-jel, amelyben Clarisse Renaldi királynőt alakította. A film második részében Andrews énekelt is, illetve egyszer egy koncerten is fellépett, de ő ezt már inkább csak beszélő éneklésnek nevezte.

Azóta is több filmben feltűnt, de az utóbbi években leginkább csak a hangját kölcsönözte egy-egy karakternek: ő volt Gru anyjánaka hangja a Grúban, ő szólaltatta meg az Aquamanben Karathent, de a nagy sikerű A Bridgerton családban is ő narrálja Lady Whistledownt. Következő szerepe a 2022-ben mozikba kerülő The King’s Daughter (a király leánya) című akció-kaland fantasyben lesz, itt szintén a narrátor szerepét tölti be. A film főszerepeiben egyébként Pierce Brosnant, William Hurtot, Kaya Scodelariót és Benjamin Walkert láthtajuk majd.

A hangos sikerek mellett magánélete végig csendben zajlott. Első férje a díszlettervező Tony Walton volt, akivel 1959-ban házasodtak össze (először 1948-ban találkoztak). Lányuk, Emma 1962-ben született, majd a pár 1967-ben különvált. 1969-ban kelt egybe második férjével, Blake Edwards rendezővel, aki 2010-ben hunyt el. Edwardsnak két gyermeke van előző házasságukból, akik mellé a pár két vietnémi gyermeket is örökbefogadott.

Julie Andrews mostanra kilencszeres nagymama, sőt már három dédunokája is van.

A színésznő több gyerekkönyvet is írt, 2000-ben II. Erzsébet királynő dame-mé ütötte. Önéletrajzi könyve, a Home: A Memoir of My Early Years 2008-ban jelent meg, ami 2019-ben folytatott, ez volt a Home Work: A Memoir of My Hollywood Years. Ugyanebben az évben a Velencei Filmfesztiválon életműdíjat vehetett át, idén pedig végre megkapja az Amerikai Filmintézet életműdíját is. Az AFI 1973 óta adja át életműdíjait, és Andrews a 48. díjazott. A korábbi díjazottak között szerepel Jane Fonda, Meryl Streep, Morgan Freeman, Clint Eastwood, George Clooney és Denzel Washington is.

Kiemelt kép: Getty Images