„Láthatóvá tenni a láthatatlant!” – ez az idei világnap jelmondata.

A víz világnapját – az ENSZ kezdeményezésére – 1993 óta minden évben március 22-én rendezik, és amellett, hogy ünnepli a vizet, felhívja a figyelmet a mindenki számára elérhető, tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére, hiszen jelenleg is kétmilliárd ember él biztonságos vízhozzáférés nélkül. A víz világnapja alkalmából tíz elgondolkodtató tényt hoztunk.

Ha így megy tovább…

Az előrejelzések szerint – ha nem állítjuk meg klímaváltozást és nem teszünk a vizek szennyezése ellen – a vízhiány éhínséghez, állatfajok kihalásához és betegségekhez fog vezetni. 2050-re a világ lakosságának egynegyede olyan országokban fog élni, amelyekben krónikus hiányt szenvednek tiszta vízben.

A vízhordás csapdája

Egy átlagos afrikai nő minden áldott nap hat kilométert gyalogol, hogy napi 18 liter vizet gyűjtsön. Ez a mindennapi feladat elveszi az energiáját és az idejét attól, hogy olyan tevékenységet végezzen, amellyel jövedelemhez is juthatna – az életszínvonalának javítása érdekében –, hogy iskolába járjon, vagy hogy a családjával lehessen.

Minden innivaló alapja

Minden élelmiszer előállításához szükség van vízre, némelyek pedig vízigényesebbek, mint gondolnánk. Egy liter, vagyis két korsó sörhöz például 155 liter víz kell, míg egyetlen csésze kávéhoz kétszáz liter!

Folyékony arany

Míg a világon minden negyedik ember számára ivóvízhez jutni is komoly kihívást jelent, addig vannak, akik a legdrágább palackozott vizek között válogathatnak. A 2022-es árszabások alapján a világ top 10 legdrágább vize közé be se kerülhetett olyan, amelynek literéért kevesebb mint kilencezer forintot kérnek. A földkerekség jelenleg ledrágább vizének olyan borsos az ára, hogy egyetlen palackja egy családi vakációt is fedezhetne. A japán Fillico Jewelry Water literje nagyjából 470 ezer forint, és bár állítólag az üvegbe kerülő forrásvíz is különleges, az árcímkét leginkább a Swarovski-kristálydíszítés dobja meg.

Zárjuk el a csapot!

Sok kicsi sokra megy – ezt az elvet nem lehet eléggé hangsúlyozni, ha fenntarthatóságról beszélünk. És hogy mennyi vizet is spórolhatunk, ha a napi tisztálkodás során egy kicsit körültekintőbbek vagyunk? Ha nem folyik a csapból a víz, mialatt mossuk a fogunkat, naponta harminc liter vizet takaríthatunk meg, a férfiak pedig minden egyes borotválkozással 38 litert. Napi kétszeri fogmosással és heti ötszöri borotválkozással számolva ez éves szinten több mint 21 ezer liter vizet jelent!

Vízzel, szappannal

A koronavírus-járvány alatt kellőképp rögzült bennünk, mennyire lényeges a megfelelő kézhigiénia. A Egészségügyi Világszervezet számszerűsítette is a helyes kézmosás fontosságát: megelőzhető vele az egészségügyi ellátás során szerezhető fertőzések akár ötven százaléka, legyen szó páciensről vagy egészségügyi dolgozóról. A sok vészjósló adat között szerencsére biztatóbbakat is találtunk, a WHO és az UNICEF 2021-es jelentése szerint az elmúlt öt évben félmilliárd ember jutott hozzá az alapvető kézhigiénés feltételekhez – beleértve a vizet.

Fotó: Getty Images

A gardróbunk vízigénye

Mára már köztudott, hogy a divatipar a második legszennyezőbb iparág a világon, ám az üvegházhatású gázok kibocsátásának jelentős mértékén túl az is hatalmas gond vele, hogy nagyon sok vizet használ fel. Egy kiló pamut előállításához – amely egyetlen póló és egyetlen farmernadrág elkészítéséhez kell – tízezer liter vízre van szükség. Ennyi vizet egy ember nagyjából tíz év alatt iszik meg. És hogy még egy érzékletes példát hozzunk: a divatipar annyi vizet fogyaszt évente, amennyivel 32 millió (olimpiai standard szerinti) úszómedencét tele lehetne tölteni, és ez az iparág felel a világ vízszennyezésének húsz százalékáért. Ezeket a számokat érdemes felidéznünk akkor, amikor a ruhaüzletek kínálatát böngésszük.

A szépség titka

Ha megkérdeznek egy szupermodellt vagy egy hollywoodi színésznőt arról, hogy mi a szépségének a titka, jó eséllyel fogja azt felelni, hogy a víz. A szépség és a víz között pedig valóban szoros kapcsolat van: a hidratált, ragyogó bőrhöz kellő mennyiségű vizet kell fogyasztanunk, a hideg vízzel való arcmosás áldásos hatásai évszázadok óta ismertek, de a víz a legfőbb alapanyaga a legtöbb kozmetikumnak is.

Ha megnézzük a szépségtermékeink hátulján az összetevők listáját, az első tétel nagy valószínűséggel a víz, hiszen ebből tartalmazzák a legtöbbet a különféle ápolók. Egy átlagos kozmetikumnak 60-85 százaléka víz, a ki- vagy leöblítést igénylő termékeknek (mint a hajápolók, a tusfürdők és a lemosók) pedig még ennél is nagyobb része, akár 95 százaléka is. Mindezekből következik, hogy a virágkorukat élő szappanok és szárazsamponok használatával is vizet spórolhatunk.

Legalább tíz pohár

És hogy mennyi vízre is van szükségünk? Az Egyesült Államok kollektív tudományos nemzeti akadémiája, a National Academies of Sciences, Engineering and Medicine szerint a jól hidratáltsághoz egy nőnek áltagosan napi 2,7 liter, míg egy férfinak napi 3,7 liter vizet kellene elfogyasztania – ebbe a mennyiségbe a víziváson túl beleszámít minden ital és étel víztartalma is.

Fotó: Getty Images

Harapnivaló vízforrások

Az ajánlott mennyiségű víz fogyasztása sokaknak jelent kihívást, de ahogy az előző pontban is írtuk, a vizet nemcsak inni, hanem enni is lehet. Ha a legmagasabb víztartalmú élelmiszerek kerülnek a tányérunkra, az olyan, mintha több pohár vizet kortyoltunk volna el. Az uborkának például 95 százaléka víz, és további előnye, hogy egy adagnyi mindössze nyolc kalóriát tartalmaz. A tökfélék családjába tartozó zöldség ráadásul kiváló forrása a K- és az A-vitaminnak, sőt rostokban is gazdag. Az uborkához hasonlóan a paradicsom víztartalma is igen magas: egy csészényi szeletelt, nyers paradicsomban 1,7 deci víz van. De a vízitorma is megérdemli, hogy megemlítsük, a káposztafélék családjába sorolt vízinövény víztartalma olyan jelentős, hogy méregtelenítéshez is szokták ajánlani a fogyasztását.

Forrás: Worldvision.org, Drilcorp.com, epa.gov, bigbathroomshop.co.uk, natrue.org, webmd.com, WHO, UNICEF, svalbardi.com; Kiemelt kép: Getty Images