Ki lehet hercegnő Disneylandben? A felvételi eljárás titkai

Emberek milliói látogatnak el minden évben a Disney szórakoztató parkjaiba, hogy találkozhassanak kedvenc mesehőseikkel. De vajon hogyan lehet megkaparintani egy animátori állást Disneylandben, és milyen ez a munka valójában?

Most ne az élménypark területén dolgozó lufiárusokra és fánksütőkre gondoljunk, hanem azokra a kivételezettekre, akik a Disney-mesék ikonikus szereplőit alakíthatják: Mickey és Minnie egeret, vagy a számos Disney-hercegnő egyikét.

Zsákbamacska, milyen szerepre jelentkezik az ember

Egy hagyományos állásinterjún tudjuk, mi az a munka, amire jelentkezünk, és a filmes castingok is úgy zajlanak, hogy egy konkrét szerepre hallgatják meg a színészeket. Disneylandben azonban nem így van. Sarah Daniels – aki korábban Ariel hercegnőként dolgozott a parkban – elárulta, hogy a meghallgatás legrosszabb része, amikor bemegy az ember, és fogalma sincs róla, hogy leendő munkaadói mit keresnek és mire van szükségük.

A Disneyland-meghallgatásokon ugyanis általában nem tudják a jelentkezők, hogy milyen szerepre fogják őket meghallgatni.

Ez alól kivétel, ha úgynevezett „equity performer” állást próbálnak megcsípni, amihez énekelni és táncolni is kell, valamint színészi feladatok is szükségesek a különböző show-k és felvonulások során. Korábbi dolgozók elmondásai alapján, ha valakit leszerződtetnek, az gyakran többféle szerepet is kap, így előfordulhat, hogy egyik nap egy hercegnő, másnap pedig egy állatfigura bőrébe kell bújnia. Sarah Daniels is magára öltötte időnként a hatalmas Mickey egér jelmezt, amikor éppen nem Arielt alakította.

A magasság fontosabb, mint a színészi képességek

Minden jelentkezőnek meg kell adnia a pontos magasságát, mivel meghatározott szerepekre csak meghatározott magassággal rendelkezők alkalmasak. A hercegnők általában 162-174 cm magasak, míg a tündérek és egerek 162 cm alattiak. Az „egérmagasság” különösen fontos, mivel egy csomó Mickey egér mászkál mindenfelé, ezért kellenek az alacsony emberek. 

Wendy Williams Disney-hercegnőkkel pózol a floridai Walt Disney World Resortban 2014. január 17-én (Fotó: Gregg Newton/Disney Parks via Getty Images)

A bőrhibák, tetoválások és piercingek hátrányt jelentenek

„Van egy anyajegy az arcomon, szóval számítottam rá, hogy emiatt eleve elesek a hercegnő szerepektől, mert nekik többnyire nincs ilyesmijük” – mondta Jenna Parkany, egy korábbi alkalmazott, aki Micimackót, A Dzsungel könyve egyik majmát, valamint a Chip és Dale mókusait alakította. A jelentkezési lapon mindenkinek fel kell tüntetnie a tetoválásait és piercingjeit is, amelyek nehezítő tényezők lehetnek egy-egy szerep elnyerésében.

Sok várakozás, rövid előadás

Anthony Gargiula, korábbi fellépő elmondása szerint a jelentkezők általában már órákkal korábban a helyszínre érkeznek sorszámot húzni, aztán többnyire az autójukban várakoznak, amíg rájuk nem kerül sor, közben gyakorolnak, vagy bemelegítik az énekhangjukat. Ehhez képest megdöbbentően rövid időt kapnak arra, hogy a meghallgatáson megmutassák magukat.

Az első körre nagyjából 50 embert hívnak be, a jelentkezők az idő nagy részében csak állnak a sorszámukkal a kezükben, és mosolyognak. Ezután 30 másodpercet, esetleg maximum néhány percet kapnak arra, hogy megjelenítsenek egy karaktert vagy táncoljanak.

„Van, hogy ilyenkor csak elénekelsz 16 ütemet, ami kb. 30 másodperc és egy perc között van időben” – emlékszik vissza Helen Jane Planchet, aki korábban Elenát, Avalor hercegnőjét alakította az élményparkban. 

Aranyhaj és Mandy Moore színész- és énekes az anaheimi Disneyland Parkban 2012. október 15-én (Fotó: Paul Hiffmeyer/Disney Parks via Getty Images)

Arccal vagy arc nélkül?

Vannak a teljesen jelmezes karakterek, amikor szó szerint valaki más bőrébe bújik az előadó, és egy egész testét és fejét eltakaró hatalmas jelmezt kap (például Mickey egér vagy Plútó kutya), és vannak az úgynevezett „saját arccal megformált” karakterek, akik csak ruha, smink és esetleg paróka segítségével változnak át, ilyenek például a hercegnők.

A saját arccal megformált karakter szerepére jelentkezőknek állítólag elég kellemetlen vizsgálaton kell átesniük: a döntéshozók túlságosan közelről szemlélik az arcukat, a csontszerkezetüket és a bőrük minőségét, a szemszínüket és szemformájukat.

Kelly Clarkson énekesnő A szépség és a szörnyeteg szereplőivel a floridai Walt Disney World Resortban (Fotó: Todd Anderson/Disney Parks via Getty Images)

Fizikailag és mentálisan is megerőltető a munka

Ha valakinek sikerül bejutnia Disneylandbe, azt veheti észre, hogy a hely kevésbé tűnik varázslatosnak, amikor nem látogatóként, hanem dolgozóként van ott az ember. Bár vannak felemelő pillanatai a munkának, például amikor egy eljegyzést vagy egy születendő baba nemét kell bejelenteni, de ezek ritka alkalmak. Jenna Parkany érzelmi hullámvasútként jellemezte a Disneylandben végzett munkát, ami főleg amiatt van, hogy rövid idő alatt elképesztő mennyiségű látogatóval kell kommunikálni. 

Ezek után akar még valaki Disneylandben dolgozni?

Forrás: Insider, A kiemelt képen Drew Barrymore látható Minnie egérrel, forrás: Getty Images