9 furcsa szabály, ami Disneylandben érvényes

És nem csak Mickey egérnek és Hamupipőkének.

Oh, Disney World! A világ egyik legboldogabb helyszíne – minden gyerek (és sok felnőtt) legnagyobb álma. Évente emberek milliói látogatnak el a Disney szórakoztató parkjaiba, hogy találkozhassanak kedvenc mesehőseikkel. A Disney-animátorok többsége imád belebújni a jelmezekbe, és hosszú évekig nem is váltanak állást. De mint minden munkának, ennek is vannak előnyei és hátrányai. Ebben a listában 9 olyan titkos szabályt osztunk meg, ami nem teszi könnyűvé ezt a munkát, és amit minden alkalmazottnak be kell tartania, hogy a varázslat soha ne illanjon el.

Nem ér a nevem

A dolgozókat csak a keresztnevükön lehet szólítani – nincs „Mr”, „Mrs” vagy „Miss”. A pletykák szerint ez a hagyomány közvetlenül Walt Disney-ig nyúlik vissza. Ő volt az, aki annak idején mindenkinek megtiltotta, hogy Mr. Disney-nek szólítsa, ragaszkodott a sima Walthoz. Az alkalmazottak névtáblán viselik a keresztnevüket, ami sok más helyen bevett szokás, az azonban már nem, hogy nem dolgozhat két ugyanolyan keresztnevű ember a parkban – legalábbis a névtáblájukon nem szerepelhetnek azonos nevek. Tehát, ha két Kate nevű dolgozót is vesznek fel, aki később jön, kénytelen új nevet választani magának.

Egy kis lazítás

Régebben nagyon szigorú szabályok közé szorították a külső megjelenést is, amin tavaly kicsit lazítottak. Josh D’Amaro, a Disney Parks, Experiences and Products elnöke azt mondta: nagyobb rugalmasságot biztosítanak a frizurák, ékszerek és körömstílusok kapcsán a dolgozóknak, hogy nagyobb teret kaphasson a személyiségük, identitásuk. Az új öltözködési szabály például lehetővé teszi a tetoválások megvillantását, amire korábban esély sem volt.

Azelőtt a nők mindkét kezükön kizárólag egy gyűrűt és a fülükben is csak egy pár fülbevalót viselhettek. A férfiakra szintén az „egy gyűrűs szabály” vonatkozott, de a fülbevaló náluk egyáltalán nem volt engedélyezett.

Ehhez sem ragaszkodik már a vezetés, de ha valaki piercinget visel, azt muszáj kivennie, amíg dolgozik. Rágógumizni azonban továbbra sem lehet senkinek, ahogyan dohányozni sem.

Egy dolgozó örömében sír, amikor hosszú idő után újra munkába állhatott a tavalyi lezárások után (Fotó: Getty Images)

Kecses szemétszedés

Nem véletlenül annyira tiszta a világ összes Disneylandje. A parkok számos takarítót foglalkoztatnak csak azért, hogy minden tökéletesen mutasson, de ők sem lehetnek ott mindig, mindenhol.

Így az összes alkalmazottnak, még az igazgatóknak és jelmezes karaktereknek is kötelező felvenniük a földön heverő szemeteket – semmilyen papírdarabnak, üdítős doboznak nincs helye a Föld egyik legidillibb helyén. 

Ez még talán természetes is, de a felszedés módja már igencsak szokatlan a jelmezes szereplőknek: ahelyett, hogy gyorsan leguggolnának és felkapnák a szemetet, nekik egy kecses, „csapdosó, kanalazó” mozdulattal kell megoldaniuk ezt a manővert, hogy egy pillanatra se essenek ki a szerepükből.

Mindent tudnak

Ha egy vendég feltesz egy kérdést a parkkal kapcsolatban, akkor ez a két szó abszolút tilos az alkalmazottaknak: „Nem tudom”. Ha így lenne, akkor gyorsan meg kell kérdezniük egy másik munkatársuktól, vagy fel kell hívniuk a park üzemeltetőjét. Egyetlen vendég sem maradhat kielégítő válasz nélkül.

A helyes mutogatás

Disneylandben tilos egy ujjal bármire vagy bármerre mutatnia az alkalmazottaknak. A parkokba ugyanis a világ minden részéről érkeznek látogatók, és egyes kultúrák rendkívül durvának és sértőnek tartják az egy ujjal mutogatást. Ezért hozták azt a szabályt, hogy kizárólag két ujjal vagy teljes tenyérrel igazíthatják útba a dolgozók az eltévedt vendégeket.  

Walt Disney és Mickey Mouse szobra a Disney California Adventure Parkban (Fotó: Getty Images)

Tökéletes autogramok

A Disney-kirándulások egyik legszórakoztatóbb része – különösen a gyerekek számára –, amikor autogramot próbálnak szerezni a kedvenc karakterüktől.

Tudni kell, hogy minden karakter aláírása egyedi és felismerhető – függetlenül attól, hogy ki játssza éppen. 

Minden jelmezbe bújt dolgozónak autográf képzésen kell átesnie, hogy tökéletesen firkantsa le Mickey Mouse vagy Goffy szignóját.

Tilos a sötét lencse

A Disney-dolgozók  nem viselhetnek akármilyen napszemüveget a parkok területén. A túl sötét lencse kizárt, mivel a vezetés úgy gondolja, blokkolja a személyes kommunikációt a vendégekkel. Csak olyan napszemüvegben jelenhetnek meg, amiben jól látszik a szemük, de ha valaki megszólítja őket, azonnal le kell venniük.  

Chip és Dale tánca, illetve egy lelkes dolgozó dolgozó a nem túl sötét napszemüvegében (Fotó: Getty Images)

Korlátozott közösségi média

A dolgozóknak nem kell teljesen lemondaniuk a közösségi médiáról, de a munkájukról szigorúan tilos posztolniuk. Azt sem árulhatják el senkinek, melyik karaktert játsszák, és még a színfalak mögött sem készíthetnek képeket magukról vagy a többi szereplőről.

Hol az ebédszünet?

Mivel az egész parkot színpadnak tekintik, a szereplők nem is ehetnek a világot jelentő deszkákon. Mondjuk, kicsit furcsa is lenne együtt kávézni Hamupipőkével a vagy Hófehérkével hamburgerezni. A jelmezes munkatársak külön, csak a nekik fenntartott helyen étkezhetnek, ugyanakkor az év bizonyos időszakaiban, akár 40 %-os kedvezményt kaphatnak a park számos éttermében és a Disney Springs-ben.

Forrás: rd.com, Kiemelt kép: Getty Images