Minnie egér történetében először cseréli le ikonikus piros pöttyös ruháját egy dizájner nadrágkosztümre – amihez természetesen hozzáillő masni is jár.

A híres Disney-egér a párizsi Disneyland 30. évfordulója alkalmából kék-fekete pöttyös nadrágkosztümöt ölt magára, amelyet Stella McCartney tervezett. Minnie közel százéves életében ez lesz az első alkalom, hogy nadrágkosztümöt visel, habár a szeretett karakter korábban is hordott már nadrágot. 2019-ben fehér nadrágot és piros kabátot viselt, amikor Minnie kapitányként a Disney Cruise Line-on szerepelt.

McCartney szerint szerint az új ruhával Minnie a „haladás és a női erő szimbólumává” válik. Az új öltözék apropója nem csupán a Disneyland születésnapja, hanem a márciusi Nőtörténeti Hónap is.

„Azt szeretem Minnie-ben, hogy jókedvet és hitelességet sugall, és hogy minden korosztályt inspirál világszerte. Ráadásul olyan nagyszerű stílusa van! – mondta a tervező. –

Megtisztelő, hogy én adhattam Minnie-re a legelső nadrágkosztümöt.

Az egyik ikonikus darabomat, a kék szmokingot szabtam rá, természetesen fenntartható módon beszerezett anyagok felhasználásával.”
A tervező a The Walt Disney Companyval való globális együttműködés részeként egy egyedi Minnie egér pólót is piacra dob a március 8-ai Nemzetközi Nőjogi Nap alkalmából.

Nem mindenki örül

A bejelentést nem mindenki fogadta kitörő örömmel. Több jobb oldali, konzervatív hang is azon a véleményen volt, hogy Minnie nadrágkosztümje újabb támadás a társadalmunkat összetartó, hagyományos alapok ellen. Mások egyszerűen azt kifogásolták, hogy a McCartney által tervezett kosztüm nem egy jól sikerült darab. „Nem érdekel, hogy nadrág. Az bánt, hogy rettentő ronda” – írta egy felhasználó a Twitteren.

A Minnie ruhája körüli fennforgás újra ráirányította a figyelmet egy pár nappal korábbi hasonló esetre. Annak érdekében, „hogy igazodjon az idők szavához”, a legendás csokigolyómárka, az M&M’s újratervezte kabaláit, hogy a fogyasztók könnyebben tudjanak azonosulni velük, és hogy újra megerősítsék, a márka az inkluzivitás és az elfogadás mellett teszi le a voksát. Ennek kapcsán a zöld bonbonfigura új ruhát kapott, és a csizmáját edzőcipőre cserélte. Tucker Carlson, a konzervatív Fox News munkatársa viszont kiborult a váltáson, és azt mondta, hogy a figura így már cseppet sem szexi a számára. Több se kellett a közösségi média felhasználóinak: azonnal ömleni kezdtek a kérdések Carlsonhoz arra vonatkozóan, hogy mégis, miért kellene egy csokigolyónak „szexinek” lennie? Persze voltak, akik ennél sarkosabban fogalmaztak…

(Minnie egér kedvese, Mickey egér a leghíresebb rajzfilmfigura a világon, története pedig érdekesebb, mint gondolnád! Születésnapja alkalmából összeszedtünk róla néhány érdekességet, például, hogy rajongtak érte a náci Németországban, vagy hogy először kifejezetten gonosz figura volt. Ezeket itt olvashatod.)

(Kiemelt kép: Getty Images)