A horoszkópfüggő, az elégedetlen és a troll – first ladyk furcsaságai

Egyik-másik elnökfeleségnek egészen furcsa szokásai voltak

Az Amerikai Egyesült Államok first ladyjének lenni önmagában furcsa pozíció, mert bár szerepe nem hivatalos (semmiféle törvényben nincs lefektetve a feladatköre), és nem is egy választott tisztség, a gyakorlatban igenis sok mindenért felel. Az éppen hatalmon lévő elnök feleségeként szervezi és koordinálja például a Fehér Ház hivatalos eseményeit – így saját személyzettel és irodákkal rendelkezik –, és szinte mindegyik first lady felkarol egy általa fontosnak tartott társadalmi ügyet is, amelyre igyekszik ráirányítani a figyelmet, és megpróbál változást elérni. (Erről a fajta munkájukról bizonyára sok szó lesz az Elnökfeleségek című sorozatban is, amelyet elvileg idén debütál majd.)

Az elnök feleségének továbbá (kimondatlanul) kötelessége férje oldalán díszelegni és makulátlanul festeni (a közvélemény által legstílusosabbnak talált first ladykről mi is írtunk tavaly) – de ez nem jelenti azt, hogy a first ladyk olyanok lennének, akár a bábok! A történelem során jó néhányuknak sikerült felrázni a Fehér Ház mindennapjait, egyik-másik elnökfeleségnek egészen furcsa szokásai voltak.

Nancy Reagan, a csillagok megszállottja 

Az 1981 és 1989 között hivatalban lévő Ronald Reagan felesége Hollywoodból csöppent a Fehér Házba, így senkit sem lepett meg, hogy vannak különös szokásai. A színésznőből first ladyvé avanzsált Nancynek azonban nem egy őrült diéta, egy új mozgásforma vagy egy érdekes szépségrituálé volt a mániája, hanem az asztrológia. Állítólag azután vált rögeszméjévé a csillagjóslás, miután férje ellen 1981-ben merényletet követett el egy taxisofőr, a meglőtt elnök pedig kis híján életét vesztette. Az LA Times szerint Nancy Reagan egy Joan Quigley nevű asztrológussal konzultált rendszeresen, mert minden egyes alkalommal, amikor Ronald elhagyta az otthonukat, a feleségen úrrá lett a rettegés.

Nancy Reagen (Fotó: Dirck Halstead/Getty Images)

A csillagjósnak a következő hét évben minden fontosabb esemény előtt jelentenie kellett a first ladynek, mit tud kiolvasni a csillagok állásából, majd eszerint tervezék meg az USA negyvenedik elnökének hivatalos utazásait és sajtótájékoztatóit is. Joan Quigley 1990-ben egy könyvet is kiadott What Does Joan Say?: My Seven Years As White House Astrologer to Nancy and Ronald Reagan (Mit mond Joan?: Hét évem Nancy és Ronald Reagan Fehér házi asztrológusaként) címmel, amelyben leírja, hogy – a first ladyn keresztül – gyakorlatilag ő osztotta be az elnök napirendjét. Nancy próbálta titokban tartani, hogy mennyire függ a horoszkópkészítő jóslataitól, éppen ezért egy harmadik félen keresztül fizetett neki, ám így is fény derült a rögeszméjére, a sajtó pedig könyörtelenül kigúnyolta. 

Eleanor Roosevelt, a reklámok sztárja

„A világ first ladyjeként” is emlegetett Eleanor Roosevelt sok mindenről híres – többek között arról, hogy az emberi jogok elkötelezett szószólója és a női egyenjogúság élharcosa volt –, ám ma már hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy milyen megosztó személy volt.

Eleanor Roosevelt (Fotó: George Rinhart/Corbis via Getty Images)

Na, nemcsak a tettei vagy politikai nézetei miatt, hanem mert korának egyik keresett modellje volt. Bizony, a first ladyért, aki jóindulattal sem felelt meg a kor szépségideáljának, kapkodtak a márkák, és egymásra licitáltak, hogy leszerződtessék modellként Franklin D. Roosevelt feleségét – számolt be róla a Washington Post. Egy légitársaság reklámjában például békésen kötögetett és a repülés csodájáról beszélt, de hot dogot és ágymatracot is népszerűsített, míg az alábbi 1959-es videóban egy margarint magasztalt az egekig. 

Az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusa azonban nem repesett az örömtől, amikor rájött, hogy a first lady mivel tölti ki a szabadidejét. Olyannyira nem, hogy még vizsgálatot is indítottak ellene. Amikor aztán Eleanor elárulta, hogy a reklámmodellként keresett pénzének lényegében az egészét jótékony célokra fordította, ejtették az ügyét. 

Bess Truman, az örök elégedetlen

Cormac O’Brien 2005-ben kiadott Secret Lives of the First Ladies (A first ladyk titkos élete) című könyvéből rengeteg érdekesség derül ki az elnökfeleségekről. Az USA 33. elnökének, Harry S. Trumannak a nejéről például az, hogy valósággal gyűlölte Washington D.C.-t, az Amerikai Egyesült Államok fővárosát. Bess Truman egyébként nem is akarta, hogy férjéből elnök legyen – sőt attól sem volt elragadtatva, hogy Harry szenátori pozíciót töltsön be.

Mrs. Harry S. Truman (Fotó: Getty Images)

De persze, szerető feleségként mindenben támogatta, és nem is volt kérdés, hogy a kedvéért ott hagyja szeretett otthonát, Missourit, amely a világon a legkedvesebb volt számára. Bess úgy festette le, mintha a közép-nyugati állam a mennyország lenne, Washington D. C. pedig maga a pokol. Az 1945 és 1953 között first ladyként tevékenykedő nőnek semmi nem volt elég jó a fővárosban. A semmi alatt pedig tényleg azt értjük, hogy mindent kifogásolt, még a mosodákat is, éppen ezért a szennyesét elpostáztatta Kansas Citybe, hogy ott mossák ki a fehérneműit. Bess számára a legnagyobb örömhír az volt, amikor férje bejelentette, nem indul harmadik alkalommal az elnökválasztáson, így visszaköltözhetnek a Missouri állambeli Independence-be.

Melania Trump, a legnagyobb troll

A korábban említett first ladykkel ellentétben Melania Trump érdemeinek listája egészen rövid, a szlovén származású modell 2017 és 2021 között nem sok említésre méltó dolgot tett az Amerikai Egyesült Államokért. Ám ha már furcsaságokról beszélünk, akkor mindenképp szót kell ejtenünk arról, milyen finoman tudatta a világgal, hogy nem feltétlenül ért egyet férje, Donald Trump politikai nézeteivel.

Donald Trump és Melania Trump. (Fotó: Tasos Katopodis/Getty Images)

A fotósok és a filmesek rengeteg olyan pillanatot elkaptak, amikor Melania az elnök mellett vagy mögött állva pofákat vágott, de a legelegánsabb megnyilvánulását az online térben tette. Mert míg Donald megszállott Twitter-felhasználó volt, Melania alig használta hivatalos fiókját, alig pár száz tweetet posztolt, és csupán hat fiókot követett a közösségi oldalon: férje két fiókját, az alelnököt és a feleségét, a second ladyt, a Fehér Házat, és még valakit, akit Donald Trump valósággal gyűlöl és esküdt ellenségének tart, Barack Obamát. Amikor a média 2018 februárjában felfedezte, hogy a first lady követni kezdte a volt elnököt, a legtöbben azzal magyarázták a meglepő húzást, hogy Melania minden bizonnyal borsot akart törni Donald orra alá. 

Forrás: Grunge, LA Times, Newsweek, Washington Post, Wikipédia, Kiemelt kép: Getty Images/Nőklapja.hu