Melyik elnökfeleséget alakítja Gillian Anderson, Michelle Pfeiffer és Viola Davis? És miért pont őket?

A minap jött a hír, hogy Gillian Anderson is csatlakozik a The First Lady című sorozat stábjához. Anderson Eleanor Rooseveltet alakítja majd, Franklin D. Roosevelt elnök feleségét, aki maga is politizált és az emberi jogok és az egyenlőség elkötelezett harcosa volt. Ha valaki figyeli a szórakoztatóipar híreit, már értesülhetett róla, hogy Michelle Pfeiffer és Viola Davis (őt itthon elsősorban a Hogyan ússzunk meg egy gyilkosságot című sorozat főhőseként ismerheti a magyar közönség, illetve a Kerítések című film Rose-aként, amely alakításért egyébként Oscar-díjat kapott) is szerepel majd a The First Ladyben.

Nők a fehér házban

A sorozat az amerikai vezetésről szól majd, méghozzá női szemszögből, hiszen a fókuszban nem az elnökök lesznek, hanem a feleségeik. Antológia sorozatról van szó, tehát nem egy lineáris történetet láthatunk majd, hanem egy-egy sztorit egy-egy elnökfeleséghez kapcsolódóan. Az első évad három igazán ikonikus, és a politikában is részt vállaló nőre koncentrál: elsőként Franklin D. Roosevelt feleségére, Eleanorra (őt alakítja Gillian Anderson). Franklin D. Roosevelt az Egyesült Államok 32. elnöke volt, négy terminuson keresztül vezette az országot 1933 és 1945 között, ő volt az egyetlen, aki két ciklusnál tovább volt elnök. A második karakter Betty Ford, őt Michelle Pfeiffer játssza (Gerald Fordot, aki az Amerikai Egyesült Államok 38. elnöke volt 1974 és 1977 között, valamint 40. alelnöke 1973-tól 1974 között, Aaron Eckhardt alakítja). Illetve Michelle Obama lesz a harmadik figura, akit Viola Davis formál meg. (Michelle férje, Barack Obama az Amerikai Egyesült Államok 44. elnöke volt 2009. január 20. és 2017. január 20-a között.)

Ikonikus alakok

És hogy mi a közös ebben a három first ladyben? Nyilvánvalóan az, hogy politikailag is aktívak voltak, teljes mellszéleséggel kiálltak az elesettek ügyei mellett és munkásságukkal és életükkel sok fontos, esetleg korábban mellőzött ügyre hívták fel a figyelmet.

Eleanor Roosevelt

Amikor Eleanor Roosevelt 1933-ban first ladyként megérkezett a Fehér Házba, már régóta az emberi jogok és a társadalmi igazságosság kérdéseivel foglalkozott. A Nők Kereskedelmi Ligájánál dolgozott, ahol a 48 órás munkahetet és a gyerekmunka eltörlését tűzték ki célul.

Eleanor Roosevelt (Fotó: Getty Images)

A nők, az afroamerikaiak és a világválság időszakának munkásai egyenjogúságát hirdette. Nyilvános vitákon vett részt, heti rádióshow-t vezetett és állandó hasábja volt egy napilapban, később több könyvet is írt. A pénzt, amit előadásaival, cikkeivel és egyéb tevékenységeivel keresett, mindig jótékony célokra ajánlotta fel. Végig támogatta a férje politikáját, és miután 1945-ben Franklin Delano Roosevelt elhunyt, az őt követő Harry Truman elnök 1946-ban Eleanor Rooseveltet nevezte ki az USA ENSZ-nagykövetévé. Az Emberi Jogok Bizottságának vezetőjeként nagy szerepe volt az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának megfogalmazásában, amelyet a következő szavakkal adott át az ENSZ Közgyűlésének: „A mai napon egy olyan esemény küszöbén állunk, amely mind az Egyesült Nemzetek Szervezetének életében, mind az emberiség életében hatalmas jelentőséggel bír. Nagyon is lehetséges, hogy ez a nyilatkozat az egész emberiség nemzetközi Magna Chartájává fog válni.”

Betty Ford

Betty Ford volt az az elnökfelség, aki végleg megalapozta, hogy az elnök felesége is politikailag aktív legyen.

Betty Ford (Fotó: Wikipedia)

1974-ben mellrákot diagsznosztizáltak nála, a betegség ellen folytatott küzdelemben tanúsított őszintéségéért és bátorságáért nemcsak a közvélemény elismerését nyerte el, de sokat tett azért, hogy felhívja a figyelmet a mellrák elleni küzdelem fontosságára. Ezenkívül szenvedélyesen támogatta az Egyenlő Jogok Kiegészítési javaslatát (ERA). Az abortuszjogok és a nőjogi mozgalom támogatója volt, a kor összes égető kérdésében, úgy mint a feminizmus, a drogfogyasztás, az egyenlő keresetek kérdése, a fegyvertartás problematikája, megszólalt. Emellett a különböző függőségek kezelésére is ráirányította a figyelmet, különösen, mivel maga is alkohol- és kábítószer függőségben szenvedett, amit őszintén felvállalt. Gyógyulása után segített létrehozni egy klinikát a szenvedélybetegségekkel küzdők megsegítésére, a nevét viselő rehabilitációs központ a kaliforniai Palm Springsben ma is működik.

Michelle Obama

Michelle Obamát pedig aligha kell bemutatni. Az amerikaiak máig egyik kedvenc first ladyje remek példakép volt a nők számára, két cikluson át azon dolgozott, hogy befolyásával minél több kiszolgáltatott embernek teremtsen több esélyt.

 Michelle Obama (Fotó: Wikipedia)

Munkája következtében 45 millió gyermek jutott egészségesebb reggelihez és ebédhez az amerikai iskolákban, 11 millió diák kezdett miatta rendszeresen mozogni, másfélmillió veteránt és és házastársait segített munkához jutni, ezen kívül pedig több ezer szakember kezdhetett olyan lányokat tanítani világszerte, akik korábban nem járhattak iskolába. Mrs. Obama tavaly nyáron is a figyelem középpontjába került, amikor is podcastjában arról beszélt, hogy mostanában a depresszió enyhe tüneteivel küzd. Arról is beszámolt, hogy nála milyen előzmények váltották ki a betegséget. Az ilyen jellegű megnyilvánulások pedig igencsak fontosak abból a szempontból, hogy minél több ismert ember vállalja fel a problémáit, annál több érintett mer majd segítséget kérni. Egyébként hamarosan a Netflixen is láthatjuk majd őt: a Waffles + Mochi című főzőműsor márciusban debütál. Michelle Obama gasztrosorozata a gyerekeknek szól majd, címét a két főszereplőről kapta, akiket pedig a kicsik által is kedvelt édességekről, a gofriról és a mocsiról, vagyis a japán rizssüteményről neveztek el. 

Dana Scully ma a világ egyik legmenőbb színésznője

A sorozat, ilyen karakterekkel és ilyen színésznőkkel nagyon erősnek ígérkezik, és ebben bíznak a készítők is: „Gillian Anderson egy hihetetlenül karizmatikus és kiváló tehetségű színésznő, tökéletes választás ebbe a trióba, akik ezeket az ikonikus nőket formálják meg” –  nyilatkozta Amy Israel, a Showtime Network ügyvezető alelnöke. A sorozatot Aaron Cooley írja, a rendezője pedig a Tudhattad volna című sorozatot is jegyző Susanne Bier.
Gillian Anderson ugyan már az X-aktákkal sztárrá vált, de arra, hogy megkerülhetetlen színésznővé váljon, a 2010-es évekig (talán egész pontosan a Hannibál című sorozatig) várnia kellett. Bizonyára otthonosan mozog majd a politikai karakter bőrében – ha abból indulunk ki, hogy mekkorát alakított Margaret Thatcher, a Vaslady szerepében a brit királyi családról szóló, A korona című sorozat negyedik évadában, akkor biztosak lehetünk benne, hogy Rooseveltté is átlényegül majd. Andersont A korona előtt legutóbb a zseniálisan szórakoztató, ugyanakkor okosan érzékenyítő Netflixes sorozatban, a Szexoktatásban láthattuk (hamarosan érkezik a harmadik évad). Illetve ha kihagytad volna a Jamie Dornan és az ő főszereplésével készült krimisorozatot, a Hajszát, akkor mindenképp pótold! Egyrészt, mert izgalmas és jól felépített sorozat, másrészt pedig akkorát alakít benne Anderson, hogy az általa megformált karakter, Stella Gibson nyomozó azonnal feminista ikonná vált.

(Kiemelt kép: nőklapja.hu / Getty Images)