A modell Instagram-sztoriban számolt be az ijesztő élményről, ami bizony fiatalokkal is megtörténhet, és aminek a legkisebb jeleit is komolyan kell venni.

Hailey Bieber 25 éves. A modell elmondása szerint peszkateriánus étrendet (a mediterrán diétához hasonló étrend, amely a húsok közül csak a halféléket engedélyezi) követ, sok vizet iszik és kerüli a cukrot. A pilates és hot jóga mellett bokszol és súlyzós edzéseket is végez, tehát gyakorlatilag az egészséges életmód példaképe lehetne.
A hétvégén mégis azt mesélte, hogy kisebb agyvérzést kapott, ami miatt kórházba került. „Bár ez volt az egyik legijesztőbb pillanat, amin valaha keresztülmentem, most már otthon vagyok, és jól vagyok” – osztotta meg Instagram-sztorijában, amelyben elmondta, hogy múlt csütörtökön férjével, Justin Bieberrel reggelizett, amikor is stroke-szerű tünetek jelentkeztek nála, emiatt aztán kórházba szállították. Az orvosok ekkor fedezték fel a kis vérrögöt, ami az oxigénhiányt okozta nála.

Agyvérzés 25 évesen?

„A stroke-os esetek körülbelül 10%-a fordul elő 50 évnél fiatalabbaknál, a kockázat pedig annál kisebb, minél fiatalabbak vagyunk” – nyilatkozta az Insidernek Dr. Donald M. Lloyd-Jones, az Amerikai Szív Szövetség elnöke. Bizonyos tényezők azonban növelhetik a kockázatot, és mindenkinek tisztában kell lennie a jelekkel annak érdekében, hogy gyorsan kezeléshez jusson, amint az Bieber esetében is történt. „Percek számítanak az agyszövet agyműködésének megmentése szempontjából” – mondta Lloyd-Jones. 

A stroke-nak két fő fajtája van 

A stroke akkor következik be, amikor az agy vérellátása megszakad, jellemzően vagy egy agyba jutott vérrög, vagy spontán agyvérzés következtében. Bieber szerint az övét tehát egy kis vérrög okozta. A stroke kezelése attól függ, hogy mekkora, hol történik és milyen típusú. A vérrögöt kezelhetik vérrögoldó gyógyszerrel, eltávolíthatják műtéttel, vagy hagyhatják magától elmúlni, ami Bieber szerint az övével is történt. Dr. Nagy Zoltán professzor emeritus azt mondta egy a Semmelweis Egyetemen tartott kurzuson, hogy „megkülönböztetünk iszkémiás és vérzéses stroke-ot. Az előbbinél tehát egy vérrög elzárja az agy egyik erét, aminek következtében az idegsejtek oxigén- és tápanyaghiány miatt néhány percen belül elhalnak. Ha az elzáródás helyben alakul ki, trombózisról beszélünk, ha pedig máshonnan besodródott vérrög zárja el az agyi keringést, akkor embóliáról. A vérzéses stroke kevésbé gyakori; ilyenkor vér áramlik az agyba, duzzanatot és nyomást okozva, így károsítja az agy sejtjeit és szövetét.”

A FAST-szabály

A stroke tünetei tipikusak, az emberek nagy része mégsem tudja könnyedén felismerni őket. A FAST angol mozaikszó (egyébként pedig azt jelenti, hogy „gyorsan”) segítségével jól megjegyezhetők a stroke jelei:

kérjük meg a beteget, hogy próbáljon meg mosolyogni, emelje fel mindkét karját és mondjon egy egyszerű mondatot.

Az arc (face) karok (arms) beszéd (speach) hármasának tesztelése után hívjuk időben (time), lehetőleg azonnal a mentőket. Ha az arcon szájzug elhúzódás látható, féloldali végtaggyengeség következik be, beszédzavar vagy a beszéd bénulása áll fenn, akkor tehát  azonnal tárcsázni kell a mentőket!

A mini stroke-ot is komolyan kell venni

Mini stroke (tranziens iszkémiás attak vagy TIA) leginkább akkor fordul elő, amikor az agy egy részében átmenetileg megszűnik a véráramlás. Mindez stroke-szerű tüneteket okoz, amelyek azonban 24 órán belül megszűnnek, emiatt aztán sokan nem is keresnek fel orvost ezzel. A stroke-tól eltérően a TIA önmagában nem okoz tartós fogyatékosságot, de mégis veszélyes lehet. Körülbelül minden harmadik TIA-n átesett ember tapasztalja meg ugyanis később magát a stroke-ot, ezért elengedhetetlen a korai és gyors kezelés. Tünetei tehát az agyvérzéséhez hasonlítanak, viszont gyorsan elmúlnak, ezért hajlamosak sokan arra gondolni ilyenkor, hogy csak leesett a vércukruk, hogy valami bagatell ok miatt szédültek meg. A következő tünetek azonban mini stroke-ra utalnak:

  • a karok, a lábak vagy az arc hirtelen bénulása (tipikus a féloldali bénulás);
  • hirtelen beszédzavar (a páciens nem tudja megformálni a szavakat, vagy nem érti meg a szavak jelentését, amit mondanak neki);
  • egyensúlyproblémák;
  • látászavar (többnyire az egyik szem látómezejének egy része esik ki);
  • bizsergés; lefelé görbülő száj (a beteg nem tud „o” betűt formálni);
  • súlyos fejfájás
  • szédülés (többnyire forgó jellegű);
  • rendellenes ízérzet;
  • nyelési zavarok;
  • bizonytalanság járás közben, esetleg a lábak teljes bénulása; pillanatnyi eszméletvesztés.

Forrás: Insider, Nők lapja, MTI, Házipatika, Semmelweis Egyetem, kiemelt kép: Amy Sussman/WireImage/Getty Images

Videó: Ribánszky Kata