Az Ukrajnából evakuált háziállatokról gondoskodik egy jótékonysági szervezet

A gazdátlan állatokat is mentik.

A Lengyelországban menedéket kereső több százezer ember között számtalan háziállat is található. A 12 napja tartó borzalmas összecsapások óta több mint 300 Lvivből kimentett állatot kezeltek. Amint ezek az állatok Lengyelországba érkeznek, karantén alá kerülnek, mivel sokukat oltani és regisztrálni kell a kezelések előtt. A legtöbb háziállat sebek és a kiszáradás miatt szorul orvosi ellátásra.

A Radek és Jakub által vezetett ADA Alapítvány 30 éve működik Przemyślben, egy lengyel városban, közel az ukrán határhoz. 

Az elsődleges feladatuk jelenleg az állatok evakuálása, élelmezése és ingyenes orvosi ellátása.

Képgaléria:

Galéria | 7 kép

Radek és Jakub mellett civilek és állami szervezetek Lengyelország-szerte számos kezdeményezést indítottak az Ukrajnából kimenekített háziállatok megsegítésére. A Viva! Alapítvány például arra kéri az állattartókat, hogy ne hagyják Ukrajnában a kedvenceiket. Az alapítvány elnöke, Cezary Wyszyński a Noizz.pl online portálnak elmondta:

„A menekültek nem tudják, hogy magukkal hozhatják az állataikat. Gyakran a szállítás vagy az üzemanyag hiánya miatt döntenek úgy, hogy elhagyják a kutyát vagy a macskát.”

Az orosz invázió kezdetén Lengyelország bevezette a háziállatok egyszerűsített, okmánymentes beutaztatását, amit kiegészítettek ingyenes állatorvosi ellenőrzésekkel és a határátlépést követően felajánlott védőoltásokkal. Az ideiglenes eljárás kifejezetten a kutyákra, macskákra és görényekre vonatkozik, melyeknek korábban hivatalos állat-egészségügyi okmányokra volt szükségük az EU teljes területén. Ha a háziállatok nem rendelkeznek veszettség elleni védőoltással, a határátlépést követően ezt kötelezően pótolni kell, melynek költségeit teljes egészében a lengyel kormány állja.

Forrás: Getty Images, thefirstnews.com  
Kiemelt kép: Omar Marques/Getty Images