Konkoly Ági írása a Nők Lapja Egészség 2022/02. számából.

Tízből három embernek van szexuális problémája Magyarországon: férfiak és nők küzdenek szexuális funkciózavarokkal, hosszú ideje házasságban élők panaszkodnak a vágy teljes hiányáról. Szakértőt kérdeztünk a libidó rejtelmeiről, és arról, hogyan éleszthetjük újra szexuális energiánkat.

„Libidónk olyan, mint egy pulzáló labda: hol nagyobb, hol kisebb, mérete folyamatosan változik életünk során – kezdi Rozs Erika szexuálpszichológus. – Ennek több oka is van. A neurobiológia a vágy kapcsán hormonokról, neurotranszmitterekről, ingerületátvitelről beszél, az egyénre jellemző fizikai adottságokról. A vágy biológiai szinten egy bonyolult működési folyamat, amit a tudománynak a mai napig nem sikerült százszázalékosan feltérképeznie.”

Az erő legyen velünk

„A pszichológia aztán csavar még egyet a biológián: a Freud által megnevezett, mindenkiben élő ösztön-én ugyan gátlástalanul törekedne minden vágya azonnali kielégítésére, nem törődve a következményekkel, de ott az egó és a felettes én, amelyek a realitás és az erkölcsiség vizsgálatának vetik alá és alakítják át vágyainkat – folytatja a szakértő. – Szemérem, gátlások, kellemetlen tapasztalások, kultúrából, társadalmi elvárásokból, élethelyzetből eredő, vörösen virító stoptáblák. Libidónk tehát egyrészt öröklötten egyedi, másrészt folyamatosan változó. Biológiai szinten egyébként a vágy magát az életenergiát is jelenti, ami nem korlátozódik a szexualitásra. Ez egy olyan belső késztetés, erő, energia, ami arra ösztönöz, hogy legyen vágyunk alkotni, dolgozni, vagy épp vitatkozni. Olyan energiahalmaz, amelynek csak egy része a szexualitás. Aki úgy születik, hogy több az energiája – mondjuk úgy, pörgősebb –, az egy feladatokkal teli, érzelmi terheléssel nehezített időszakban is több szexuális vággyal rendelkezhet, mint azok, akik már a hétköznapi rutinfeladatok elvégzésében is elfáradnak. Ők nem tudnak a vágyukhoz olyan gyakran vagy intenzíven kapcsolódni.”

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .