A rövidke, de tartalmas randevúk a párkapcsolatunknak is jót tesznek, és marad időnk minden másra is.

Ha alaposan végiggondoljuk, a klasszikus értelemben vett randevú legalább félnapos program – az egyeztetést, a szettünk kiválasztását, valamint a frizuránk és a sminkünk elkészítését magába foglaló előkészületek már eleve órákat emésztenek fel. A szerelmünk hajnalán persze örömmel fordítunk a randizásra teljes napszakokat, idővel – és a kapcsolat megszilárdulásával – azonban könnyen megeshet, hogy mindketten szeretnénk hasznosabb, netán sürgetőbb dolgokkal foglalkozni. Elvégre éppen elég egyensúlyozni a munkahely, a család és a házimunka között, a romantikázást gond nélkül tudjuk halogatni, és a fontossági listánk aljára száműzni – még akkor is, ha tisztában vagyunk vele, hosszú távon következményei lehetnek annak, ha nem töltünk együtt a párunkkal elég minőségi időt. És itt jön képbe a mikrorandizás!

De mi is az a mikrorandizás?

A kifejezés arra a randimódszerre utal, amikor a legrövidebb időtartamokat használjuk ki arra, hogy randevúzzunk. Szóval ahelyett, hogy mondjuk egy teljes estét szentelnénk a romantikázásnak, félórákat vagy akár tízperceket szánunk rá – mikor éppen mennyi időnk van. Elvégre az együtt töltött idő nem attól lesz minőségi, hogy órákon át készülődünk, elmegyünk egy elegáns helyre, és kifizetünk egy csomó pénzt. Sőt! Nem is biztos, hogy a vacsora- vagy mozis randi alatt kellőképpen a másikra fókuszálunk. A mikrorandizás lényege, hogy ha csak egészen rövid ideig, de tényleg egymásra koncentráljunk, figyeljük a másik minden szavát és minden rezdülését. De nézzünk néhány példát rá, hogy jobban szemléltethessük az előnyeit!

Mindig akad 15 perc

A mikrorandizás egyik előnye, hogy nem igényel hosszas előkészületeket és egyeztetéseket. A reggeli készülődésben is szánhatunk tíz percet arra, hogy a közösségi oldalak pörgetése helyett egymás mellett ülve kortyolgassuk el a gőzölgő kávét, és közben arról beszélgessünk, ki milyen érzésekkel, gondolatokkal kelt, mi vár rá a nap hátralevő részében. Ha mindketten home office-ban dolgozunk, uzsonnázzunk együtt – szigorúan mobiltelefon-használat nélkül –, vagy sétáljunk egyet a közeli parban, mielőtt mindenki a következő dolgára siet.

Fotó: Getty Images

A tartalmas beszélgetések mellett ne felejtsünk el fizikai kontaktusba is kerülni, fogjuk meg egymás kezét, ölelgessük, simogassuk a másikat az instant boldogsághormonokért.

Mikrorandi minden nap

Ha ráérzünk a mikrorandizás lényegére, garantáltan jobbnál jobb ötletekkel fogunk előrukkolni. Mivel 15-30 perces elfoglaltságokról beszélünk, a spontaneitás is belefér – sőt megfűszerezi ezeket a gyors randikat. Vajon mit szólna a párunk, ha ebédidőben meglepnénk a munkahelyén egy szelet süteménnyel?

És ami a legjobb mikrorandizásban, hogy így akár minden áldott nap randevúzhatunk!

Hiszen minden együtt töltött időt különlegessé, minőségivé tehetünk. Nagybevásárolni megyünk vagy úton vagyunk a rokonokhoz? Az autókázás is remek alkalom arra, hogy tartalmas beszélgetést folytassunk, az úti célunkhoz megérkezve pedig hosszan megöleljük és megcsókoljuk egymást.

Bár azt gondolnánk, a mikrorandizás leginkább a karrierjüket buzgón építő, egyszerre akár több helyen is dolgozó y generációsok párkapcsolati mentőöve, a Legal and General multinacionális pénzügyi szolgáltató és vagyonkezelő társaság 2018-as, ezer szülő részvételével készült kutatásából kiderült, hogy a gyereket nevelő párok 67 százaléka is nagyon fontosnak tartja, hogy legyenek randijaik – még ha azok kifejezetten rövidek is.

Mi tehát a teendőnk?

  1. Kezdjük egészen kicsiben a mikrorandizást. Alakítsuk randevúvá a kávészünetet, vagy beszéljünk meg napközbenre egy 15 perces telefonálást.
  2. Lényeges az időzítés. A mikrorandi bosszantó, mintsem édes emlék marad, ha mondjuk valamelyikünk egy fontos megbeszélésről késik el miatta. Éppen ezért tisztázzuk az elején, kinek mennyi ideje van, és ne lépjük át az időkorlátot.
  3. Új élmény rövid idő alatt. Foglaljunk időpontot egy szabadulószobába, kreatív élményfestésre, bowlingozásra vagy bármi olyasmire, amit még nem próbáltunk. Ezek olyan programok, amelyek meghatározott időtartamúak, így pontosan be tudjuk illeszteni őket a szoros napirendünkbe.
  4. Ha nem megy nap közben, az se gond. Ne becsüljük alá a kora reggeleket és a késő estéket – ezek is épp olyan hasznosak lehetnek, ha egy kicsit kettesben szeretnénk lenni. És egyébként is: a mikrorandizás lényege épp az, hogy ne ragaszkodjunk a klasszikus randevúzási szokásokhoz, alakítsuk őket kedvünkre.

Kiemelt kép: Getty Images Forrás: metro.co.uk, legalandgeneral.com, stylist.co.uk