A két népszerű színész az érzelmi bántalmazásról forgatott videóval arra hívja fel a figyelmet, hogy a kapcsolati erőszak egyetlen formája sem elfogadható, és az érintetteknek van hová fordulniuk segítségért.

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet kisfilmekkel kampányol a kapcsolati erőszak ellen. A négyrészes sorozat első darabját Valentin-napon tették közzé, hogy a szerelmesek napján ne feledkezzünk meg azokról sem, akik bántalmazó kapcsolatban élnek. Magyarországon ma több százezer nő él ilyen elnyomó kapcsolatban. 

A két és fél perces videóban Balsai Móni és Thuróczy Szabolcs egy olyan párt alakítanak, akiknek az életében mindennapos az érzelmi bántalmazás, az elszámoltatás, a parancsolgatás és a sértegetés – a nő kárára. Egy bevásárlásból éppen hazaérkező nő belső drámáját látjuk, és a rettegést, hogy ügyetlenkedésével, késlekedésével szembekerülhet bántalmazója haragjával. Megdöbbentő, hogy tegnap óta mennyien reagáltak a kisfilmre, az Ökumenikus Segélyszervezet Facebook-posztja alatt egyre nő az olyan kommentelők száma, akik hosszú ideig szenvedtek bántalmazó kapcsolatban és magukra ismertek a Balsai Móni alakította karakterben.

 

A kapcsolati erőszak nem a veréssel kezdődik

Amikor kapcsolati erőszakra gondolunk, legtöbbünknek a fizikai bántalmazás, a látható sérülések és zúzódások jutnak eszünkbe, pedig az érzelmi bántalmazás ugyanolyan romboló hatású tud lenni, ráadásul a külsérelmi nyomok hiánya miatt még alattomos is, mert nehezebben felismerhető, a külvilág és az áldozat számára egyaránt.

A szóbeli bántalmazás ugyanolyan mély sebeket képes ejteni, mint a fizikai tettek, csak jobban leplezhető, és könnyebben szemet huny felettük társadalmunk. 

A Balsai Móni és Thuróczy Szabolcs által játszott karakterek közötti párbeszéd olyan jellegzetes mondatokat jelenít meg, amelyek egyértelműen kimerítik az érzelmi bántalmazás kategóriáját, a hétköznapi életben azonban sokan már fel sem emelik a fejüket az ilyesmire. Tipikusan ilyen mondatok a „Mit veszel fel? Hogy nézel ki? Kivel találkozol? Milyen anya vagy te? Mire költötted el a pénzt, amit adtam?”. Ezek bizonyos helyzetekben talán ártalmatlannak tűnő kérdések, ugyanakkor nagyon árulkodóak is lehetnek. A videó nemcsak az áldozatok számára lehet hasznos, hanem segíthet abban is, hogy bárki könnyebben felismerhesse azt, ha valamelyik szerettének, hozzátartozójának segítségre van szüksége.

A szóbeli bántalmazásban minden második nő érintett

Az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének statisztikája szerint Magyarországon a 15 évesnél idősebb nők közel fele (49%) élt már át lelki bántalmazást a partnere részéről.

A szóbeli (verbális) bántalmazás sokféle formát ölthet: megalázás, kritizálás, manipulatív kényszerítés, gúnyolódás, megszégyenítés, durva követelőzés, de a közöny is ide sorolható.

A bűntudatkeltés, fenyegetés, állandó ellenőrizgetés és megfélemlítés szintén ebbe a körbe tartozik. A szóbeli bántalmazás komoly hosszú távú következményekkel járhat: rombolja az áldozatok önbecsülését és önbizalmát. Fontos tudatosítani, hogy a verbális bántalmazást nem szabad eltűrni és elbagatellizálni, már csak azért sem, mert sok esetben előfutára lehet a fizikai erőszaknak is.

Kik segíthetnek?

A segítségkérés lehetősége azért is fontos, mert az áldozat számára gyakran nehéz és hosszú folyamat felismerni, hogy bántalmazó kapcsolatban él, és legalább ennyire nehéz számára az abból való kilépés főleg, ha vagyon, lakhatás vagy közös gyermek is összeköti őt a bántalmazóval. Alapvetésnek tűnhet, hogy az áldozatok a barátokhoz és rokonokhoz tudnak fordulni, ám egy kontrolláló kapcsolatban a bántalmazó gyakran elszigeteli áldozatát a barátaitól és a családjától, így a segítségkérés is nehéz. Az Ökumenikus Segélyszervezet kifejezetten erre a célra létrehozott honlapján (www.aszeretetnemart.hu), valamint krízisambulanciáin a bajbajutottak szakemberektől kérhetnek segítséget, tanácsadás formájában, jogásztól, pszichológustól vagy szociális munkástól.

A krízisambulanciákon ingyenesen, előre egyeztetett időpontban és akár anonim módon is segítséget lehet kérni. 

A Szeretet nem árt elnevezésű Facebook és Instagram oldalakon is hasznos információkat találhatunk a témával kapcsolatban.

A tegnap megjelent kisfilmet további három, a lelki bántalmazást ábrázoló videó fogja követni, amelyek mind valós történetekből, korábbi áldozatok elbeszéléseiből születtek. A bántalmazókat és áldozataikat olyan népszerű színészek formálják meg, mint Bakonyi Alexandra, Nagy Ervin, Mezei Léda, Nagy Kata és Szalay Bence.

Kiemelt kép: Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat