Tényleg kettő helyett ehet egy kismama? A szakértő válaszol

Mikor, miből, mennyit? Csak néhány a számtalan kérdés közül, amik a babavárás ideje alatt, a helyes táplálkozással kapcsolatban leggyakrabban eszünkbe jutnak. Ezek, és még rengeteg másik megválaszolásában segít a dietetikus.

Szakértők szerint az életünkben a fogantatástól számított első 1000 nap a legfontosabb, legmeghatározóbb, hiszen ebben az időszakban fejlődnek ki a szervek, szervrendszerek, ekkor változik legtöbbet a test, mindez pedig rendkívül sérülékennyé teszi, és bármiféle külső hatás, inger, jelentősen befolyásolhatja további fejlődését.

Tehát már kismamaként is felelünk gyermekünk megfelelő növekedéséért, gyarapodásáért, egészségéért, éppen ezért, már a várandósság tervezése, vagy az első trimeszter során javasolt dietetikus szakember segítségét kérni az optimális, egyénre szabott, tápanyagokban gazdag, változatos étrend kialakításához. 

(Fotó: Getty Images)

„A test felkészítését optimális esetben három hónappal a tervezett várandósság előtt érdemes elkezdeni. Manapság az egyik nagy probléma, hogy rengeteg feldolgozott élelmiszert fogyasztunk, melyek babavárás során nem biztosítják a kellő minőségű és mennyiségű tápanyagbevitelt egy női szervezet számára, ami pedig elengedhetetlen ebben az időszakban” – magyarázza Bakonyi Melinda, a Czeizel Intézet családot tervezőkkel, kismamákkal foglalkozó dietetikusa. 

Mint mondja, megfelelő étrend összeállítása azért is nagyon fontos, mert

ilyenkor megváltozik az anyuka anyagcseréje, úgynevezett diabetogén állapotba kerül, a szénhidrátok iránti érzékenysége valamivel rosszabb lesz, ezáltal pedig valamennyi tápanyag szükséges beviteli mennyisége és minősége is módosul.

Fokozott odafigyelést igényel az élelmiszerhigiénia, nem megengedett például a nyers hús, hal, vagy tojás fogyasztása, ezért a sushi, a steak, és a házi majonéz is kerülendő! Változik továbbá a szükséges folyadékmennyiség is: napi 2,5-3 l folyadék, elsősorban szénsavmentes víz elfogyasztása javasolt, az üdítőitalokkal ugyanis nagy mennyiségű energiát vihetünk be a szervezetünkbe észrevétlenül, ezeket tehát érdemes kerülni ebben az időszakban. A koffein fogyasztását is mérsékelni kell, beleértve a tea, a kakaó, és a kóla ivását is: nagyjából két presszókávénak megfelelő koffein az, ami még megengedett. A megfelelő étrend mellett pedig figyeljünk oda a mentális egészségünkre is, mert egy friss kutatás szerint a túlzott stressz is ártalmas lehet a magzatra.

A konzultáció menete

Bakonyi Melinda azt is elárulta, hogyan zajlik egy dietetikussal való konzultáció. „A pontosabb diagnózis érdekében, részletesen kikérdezzük az édesanyát, élelmiszer csoportokra lebontva, hogy zöldségből, gyümölcsből, húsból, stb. mennyit eszik, mikor, mit szokott inni, követ-e valamilyen diétát, speciális étrendet, van-e valamilyen alapbetegsége, káros szenvedélye? Megmérjük a testsúlyát, testmagasságát, és az eredmények alapján elkészítünk egy több oldalas, személyre szabott tervet, összefoglalót. Ezután a várandósság folyamán mindvégig kapcsolatban maradunk velük.

Célszerű attól függően összeállítani a tervet, hogy császármetszéssel, vagy természetes úton hozzák világra majd a babát, mert nem ugyanúgy kell felkészíteni a testet egy műtétre, mint egy természetes szülésre: vannak tápanyagok, bizonyos fehérjék, antioxidáns hatású vitaminok, amik például a sebgyógyulást segítik elő. Ráadásul a szoptatás szempontjából is nagyon meghatározó már a várandósság előtti és alatti anyai étrend.”  

Tévhitek és érdekességek

A szakember elmondta, hogy a kismama táplálkozása a várandósság alatt nemcsak gyermeke, hanem leendő unokája egészségére is óriási hatással lehet, sőt, az elfogyasztott élelmiszerek még a születendő baba ízlését is befolyásolhatják. 

„Az anyai testsúly és a kiegyensúlyozott táplálkozás nagyban befolyásolja, hogy a gyereknek, sőt az unokának milyen lesz az egészségi állapota, például mennyire lesz hajlamos cukorbetegségre, vagy egyéb krónikus megbetegedésre. Ezen felül, már

számos esetben megfigyelték, hogy azoknak a kismamáknak, akik várandósságuk alatt változatosabban étkeztek, gyermekeik nyitottabbá váltak a különféle ételek, ízek iránt, sokkal könnyedebben fogyasztottak változatosan egészséges ételeket, alapanyagokat már egészen kicsi koruktól kezdve”

– magyarázza a dietetikus. „Az viszont óriási tévhit, hogy kettő helyett kell enni, mert az első trimeszterben például csak csekély mértékben (kb. 7%-kal) növekszik meg az energiaigény. Igazából a kalóriabevitelt a második-harmadik trimesztertől kell fokozni, de ekkor sem többel, mint napi 200-300 kilokalóriával” – teszi hozzá.

(Fotó: Getty Images)

A helyesen megtervezett, egyénre szabottan felépített étrend hatalmas segítség lehet a várandósság során, hiszen az energia- és vitamin raktárak feltöltésével, a mikro- és makro tápanyagok fogyasztásának optimalizálásával nem csak az émelygés, hányinger csökkenthető, hanem a magzat jobb egészsége is biztosítható.

„Sokan még manapság is azt gondolják, hogy a babaváró vitaminok miatt jönnek világra nagy születési súllyal a picik, ez azonban nem igaz, valójában a legtöbb esetben a kezeletlen terhességi cukorbetegség, vagy a túlzott mennyiségű és nem megfelelő minőségű szénhidrátfogyasztás okozza ezt. A vitaminokra nagy szüksége van a szervezetnek a várandósság alatt: a B6 vitamin például csökkenti az émelygést és a hányingert, míg az Omega-3 zsírsav a szülés utáni depresszió leküzdésében segít. Mindkettő szedését érdemes akár már a tervezés időszakában elkezdeni.”

Kiemelt kép: Getty Images