Paulinyi Tamás író, pszi-kutató írása a Nők Lapja Ezotéria 2022/01. számából.

Dr. Jekyll és Mr. Hyde irodalmi példáját nyilván sokan ismerik. A regény derék tudósa egy ördögi szer hatására esténként átváltozik, és testében ilyenkor egy idegen, gátlástalan lélek indul elkövetni gaztetteit. Az orvostudomány – ha más formában is, de – ehhez hasonló, valós eseteket vizsgál a többszörös személyiség megnyilvánulásaiban. Az egy testben egymást váltó személyiségek kérdése a pszichológiában messzebbre mutathat a jelenlegi teóriáknál, főképp, ha elfogadjuk azokat a döbbenetes megfigyeléseket is, ahol egy élő ember személyisége igazoltan egy halottéra cserélődik fel. Ezekben az esetekben már feltétlenül figyelembe kell vennünk a parapszichológia megközelítéseit is.

Négy független tudat

A többszörös személyiség megfigyelt jelenségének az egyik ismert példája az amerikai Jonah-é, akit 27 éves, színes bőrű fiatalemberként, órákra, napokra kiterjedő súlyos emlékezetkiesésekkel szállítottak be a pszichiátriára. Az orvosok megdöbbenésére Jonah-nál négy olyannyira különböző személyiség váltotta egymást, akik a többiekről szinte mit sem tudva, mintha négy erősen különböző embert testesítettek volna meg. A személyiségek karaktere a különböző pszichológiai és testi válaszreakciókat vizsgáló kísérletekben is különbözött, ilyen változásokat a többszörös személyiséget játszó profi színészekkel végzett ellenőrző kísérletekben nem tudtak kimutatni. A jelenség tehát úgy festett, hogy Jonah-ban valóban négy független tudat létezik. A pszichológusok feltételezései szerint az új személyiségek mindig egy-egy lelki megrázkódtatás után bukkantak fel, Jonah-nak ugyanis nehéz gyermekkora volt. Eredeti, vagy másképpen elsődleges személyiségének visszahúzódó félénksége azonban nem tette lehetővé, hogy az erőszakos és szexuális jellegű zaklatásokat feldolgozza. A folyamatosan érkező új személyiségek – noha létezésükről nem tud – ebben nyújtottak-nyújtanak neki segítséget. „Sammy” – aki Jonah-nál nagyobb emlékezettel rendelkezik – egyfajta tanácsadó és hivatalos közvetítő szerepet tölt be, ő Jonah hatéves korában jelent meg először egy családi összecsapás alkalmával. „King Young”, a harmadik személyiség Jonah szexuális zavaraira született egyfajta válaszként, a többiekről szinte mit sem tudva. A negyedik személyiség, „Usoffa Abdullah” igazi harcosként jelent meg Jonah gyerekkorában, védelmezői szerepet vállalva az egyébként félénk, sokat zaklatott néger kisfiú felett. Noha „Sammy”-nek elég jó átlátása van a személyiségek között, egy időben Jonah testében mindig csak egyikőjük figyelhető meg, az átváltást pedig a médiumi jelenségekhez hasonlóan a testtartás, a hang és a gesztusok észlelhető változásai is kísérik. Ami ennél is meglepőbb, Jonah különböző személyiségeihez más-más vérnyomás, sőt más-más agyi elektromos tevékenység tartozik.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .