Felmentették a Richard Gere csókja miatt meghurcolt indiai színésznőt

Shilpa Shetty indiai színésznő tizenöt évet várt, hogy ejtsék ellene a szemérmetlenség vádját, amit azzal érdemelt ki, hogy nem tiltakozott eléggé Richard Gere puszija ellen egy rendezvényen. Most végre igazságot szolgáltattak neki.

Shilpa Shetty-t tizenöt évvel ezelőtt vádolták meg szemérmetlenséggel, amiért Richard Gere a nyilvánosság előtt megpuszilta a színésznő arcát egy AIDS elleni kampányeseményen.

Nem elírás, valóban erről van szó: bár Richard Gere volt az elkövető, mégis a színésznőt vonták jogi eljárás alá Indiában.

A 2007-ben történt eseményről készült filmfelvételen jól látszik, hogy miközben a színpadon álltak, Gere először spontán kezet csókolt Shetty-nek, majd teátrálisan magához húzta a színésznőt és többször arcon csókolta. Gere később bocsánatot kért az elragadtatott viselkedésért, amellyel valójában csak azt akarta demonstrálni, hogy a puszi egy veszélytelen cselekedet, amely nem terjeszti a HIV-vírust.

Az eset akkoriban nagy port kavart az országban: radikális hindu csoportok mindkét színész képét elégették, ezzel tüntetve az indiai értékek megsértése miatt. Shetty védelmébe vette Gere-t, és az abszurd módon szélsőséges indiai hozzáállás számlájára írta a botrány kirobbanását. A közvélemény egy része azonban Gere-t is elítélte, mondván, az egészet csak a hírverés miatt tette, mert így akart a lapokba bekerülni.

Nem sokkal később egy bíró elfogatási parancsot bocsátott ki mindkét színész ellen, többrendbeli szemérmetlenség és illetlenség vádjával. A Gere elleni vádakat hamarosan ejtették, ezzel lehetővé téve a világ egyik legismertebb buddhistája számára, hogy visszatérjen Indiába és találkozhasson a Dalai Lámával.

A Shetty elleni eljárás azonban több mint egy évtizedre bent ragadt India kőkorszaki jogrendszerének labirintusában, és csak a múlt héten ejtették az ügyet hivatalosan.

Shetty ügyvédje szerint az egész vád azon alapult, hogy a színésznő nem ellenkezett, amikor Gere megpuszilta. A bírói döntés értelmében a Shetty elleni vádak alaptalanok, és a színésznő csak elszenvedője volt az A-listás hollywoodi sztár kéretlen közeledésének. A tett azonban továbbra sem számít elfogadhatónak az indiai normák szerint.

 

Kiemelt kép: Getty Images