Kicsoda Marianne Faithfull, a rock’n’roll egyik legnagyobb túlélője?

75 éves, tavaly új albumot adott ki és hamarosan film készülhet az életéből.

Énekesnő, dalszerző, színésznő, író, múzsa, drogos, hajléktalan, anorexiás, gyermekét elhagyó anya. Ez mind Marianne Faithfull, akinek eddigi 75 évébe sok szerep belefért. Döbbenetesen sűrű és tragédiákkal teli életéből egy sokoldalúan tehetséges és karizmatikus nő képe rajzolódik ki, aki egész életében azért küzdött, hogy önmagáért ismerjék el.

Kétarcú gyerekkor

Marianne Evelyn Gabriel Faithfull néven született 1946. december 29-én Londonban. Anyai nagyapjának családfája egészen a Habsburg-házig vezethető vissza. Édesanyja, Eva von Sacher-Masoch (Erisso bárónő) Budapesten született, később Bécsben lett balerina, majd Berlinbe kerülve táncosként szerepelt a híres Bertold Brecht-Kurt Weil páros színházában. A 2. világháború idején újra Bécsben élt, itt ismerkedett meg későbbi férjével, Robert Glynn Faithfull őrnaggyal, aki ekkor a brit hírszerzésnek kémkedett. Angliában telepedtek le, ahol megszületett egyetlen lányuk, Marianne. A kislány gyermekkora egy részét az apja által favorizált kommunában töltötte. (Később Mick Jaggerrel is visszament a Braziers Park nevű helyre, amelyet Jagger így jellemzett: „elszállt utópisztikus gondolatok és fülledt szex keveréke”.) Marianne 6 éves korában a szülei elváltak, ő pedig egy római katolikus bentlakásos iskolába került. Éles váltás.

A Thank Your Lucky Stars tévéshow forgatásán 1965-ben (Forrás: David Redfern/Redferns/Getty Images)

Véletlenül lett énekesnő

Egy Rolling Stones-buliban megpillantotta Andrew Loog Oldham, a Stones első menedzsere, és úgy döntött, ez a szőke, csinos lány popsztárnak termett. Anélkül, hogy egyszer is hallotta volna énekelni.

Ezután Mick Jagger és Keith Richards megírta neki az As tears go by című balladát, és kiderült: Marianne tud énekelni. Egy csapásra híres lett. Eleinte nem vette komolyan ezt az éneklősdit, tizennyolc éves korában férjhez ment John Dunbarhoz, és nem sokkal később megszületett fia, Nicholas. Úgy tervezte, hogy Oxfordba megy angol irodalmat, filozófiát és vallást tanulni, de másképp alakult.

Egy a fiúk közül – és mégsem

A hirtelen jött siker hatására alámerült a ’60-as évek Londonjának vibráló, kulturális forradalmat és szexuális felszabadulást hozó világába. Elhagyta férjét és kisfiát, és összejött Jaggerrel. Marianne úgy élt, ahogyan művész barátai, „egy lett a fiúk közül”, de vele nem volt olyan megbocsátó a közvélemény, mint a srácokkal. Egy Keith Richards otthonában tartott bulin váratlanul megjelent a rendőrség és – az állítólag éppen a zuhany alól kiszállt – meztelen Faithfull jobb híján egy szőnyeget csavart maga köré. Mivel a rendőrség drogot is talált a helyszínen, Jagger és Richards bíróság elé került, ez pedig megalapozta a menőnek számító rock’n’roll rosszfiú imidzsüket. A parti női résztvevőjének megítélése azonban egészen máshogy alakult: PUCÉR LÁNY A STONES BULIJÁN – hirdették az újságcímek, csupa nagy betűvel. „Én voltam a ledér nő a szőnyegben” – fogalmazott utólag Faithfull. Bár ő nem került bíróság elé, nagyon megviselte az eset.

„Gyűlölködő leveleket kaptam. A legborzasztóbb újságcikkek jelentek meg rólam. Csak húszéves voltam. Mindent elhittem és a szívemre vettem. Nagyon magam alá kerültem” – mondta a New York Timesnak.

Mick Jaggerrel 1969. július 27-én a sydney-i Mount St. Margaret kórház kertjében, ahol Faithfullt drogtúladagolás miatt kezelték. (Forrás: Lipman/The Sydney Morning Herald/Fairfax Media/Getty Images)

Zuhanórepülés

Egyre kevésbé találta önmagát abban a világban, amibe szinte gyerekfejjel belecsöppent. 1968-ban már kokainfüggő volt és elvesztette Jaggerrel közös kisbabáját. Később öngyilkosságot kísérelt meg és 6 napig kómában volt. A Jagger-románc véget ért, a barátaival és a családjával is elveszítette a kapcsolatot. A legfájóbb pont azonban az volt, amikor elvették tőle a fia szülői felügyeleti jogát. Ezután Faithfull teljes mélyrepülésbe kezdett, két évig a londoni utcákon élt, heroinfüggő volt és anorexiás.

Új, „whiskey-áztatta” hang

Ebben az időszakban Faithfull hangja örökre megváltozott.

Egy súlyos gégegyulladás, a rengeteg cigaretta és a drogok megtették hatásukat: rekedtes, karcos és sokkal mélyebb lett a hangja.

Ezt egyesek magasztalják, mások szerint viszont örökre eldurvította az énekhangját. 1979-es Broken English című albuma jelentette a nagy visszatérést, a kritikusok is szerették. A ’80-as években azonban még mindig küzdött a drogfüggőséggel. Kétszer újraházasodott, kétszer elvált. A ’90-es évek elején harmadjára is újraindította zenei karrierjét a Blazing Away című lemezzel. Ahelyett, hogy a régmúltból itt maradt szellemként folytatta volna tovább, visszatért az életbe.

Zenei kalandozások

Adott ki dzsesszes-bluesos albumot, dolgozott együtt a Twin Peaks zenéjét jegyző Angelo Badalamentivel, és elmozdult az alternatív rock irányába is. A 2000-es években olyan előadók csatlakoztak be a munkáiba, mint Nick Cave, a Blur, a Pulp, Beck és PJ Harvey. Megtalálta az új hangját és új hangzásvilágát. Yoko Ono ezt mondta róla: „Marianne már eddig is több életet élt le, és még mennyi áll előtte! Sosem csügged. Ahogy telik az idő, csak egyre jobb és jobb lesz”. Tavaly jelent meg legújabb, She Walks in Beauty című albuma, amelyen fiatalkori kedvenc, 19. századi romantikus költőitől (Keats, Byron, Shelley, Tennyson és Wordsworth) olvas fel verseket zenei aláfestésre, többek között Nick Cave zongorakísérete mellett.

A londoni Roundhouse-ban 2016. február 2-án (Burak Cingi/Redferns)Charriau/WireImage/Getty Images)

Színésznek sem utolsó

Faithfull színészi karrierje is figyelemre méltó. Az első profi színházi szerepét 1967-ben kapta, Csehov Három nővérében Irinát játszotta, pár évvel később pedig Ophélia volt a Hamletben. Ezt követően változatos színházi szerepei mellett számos mozi- és tévéfilmben is szerepelt. A 2006-os Sofia Coppola-féle Marie Antoinette című filmben ő játszotta Mária Teréziát. Az Irina Palm című film főszerepéért (amelyben Gryllus Dorkával játszott együtt) 2007-ben Európai Filmdíjra jelölték, de azt végül Helen Mirren kapta A királynőért.

A legkeményebb csata

Talán kijelenthetjük, hogy Marianne Faithfull legyőzte a démonait. Életben maradt, dolgozik és a fiával is sikerült rendeznie a kapcsolatát, boldogan unokázik. Megküzdött a drogfüggőséggel, idegösszeomlással, a mellrákkal, a hepatitis C-vel, a törött csípővel és a tüdőtágulással. Ki gondolta volna, hogy mindezek után a koronavírus leküzdése jelenti majd számára a legnehezebb küzdelmet? „A Covid tényleg az egyik legrosszabb volt az eddigiek közül” – nyilatkozta a Vogue-nak 2021. áprilisában. Három utóhatással küzd azóta is: memóriazavar, kimerültség és tüdőproblémák, ez utóbbi az éneklést is érinti. Dolgozik azon, hogy javuljon a légzése (a cigarettát már korábban letette) és énekórákat vesz.

Jön az életrajzi film?

A párizsi Fashion Weeken 2020. február 27-én Lucy Boyntonnal, aki Marianne-t játszhatja a róla készülő életrajzi filmben.

Elindultak a Faithfull életéről szóló film munkálatai, a járvány azonban közbeszólt és egy ideje nincs hír a projekt állásáról. Annyit tudni, hogy Ian Bonhôte rendezheti a filmet, akinek már van tapasztalata e téren: ő jegyzi a 2018-as, Alexander McQueen divattervezőről szóló mozit is. A tervek szerint Faithfullt Lucy Boynton alakítja majd, aki a Freddie Mercury-filmből lehet ismerős. „Marianne egy különleges nő, aki fellázadt a férfiak uralta zeneipar ellen. A film nőiséggel kapcsolatos kérdéseket is feszeget majd amellett, hogy milyen igazságtalanságok érték őt abban a törekvésében, hogy művészként ismerjék el” – mondta Bonhôte.

Kiemelt kép: Getty Images

Érdekességek Marianne Faithfullról

A mozi történetében ő mondta ki először a „fuck” szót az 1967-es I’ll Never Forget What’s’isname című filmben.

Három Rolling Stones-taggal is randizott, ők Mick Jagger, Keith Richards és Brian Jones.

Anyai ági leszármazottja a 19. században élt, rossz hírű Leopold von Sacher-Masoch grófnak, aki A bundás Vénusz címmel írt erotikus regényt. Az ő nevéből ered a mazochizmus kifejezés.

Állítása szerint az ő egykori heroindílere, Jean de Breteuil adhatta Jim Morissonnak a végzetes adag kábítószert, ami a Doors frontemberének halálát okozta 1971-ben.

Több Rolling Stones-dal megírásában közreműködött, ilyen például a Sister Morphine.