Interjú a Nők Lapja Évszakok 2021-es téli számából.

Dr. Almási Kittit a döntések nehézségéről és az azzal járó felelősségvállalásról kérdezte Hufnágel Gabriella. A beszélgetés apropóját a pszichológus november végén megjelenő, A Te döntésed című, korábbi előadásokból összeállított könyve adta.

– Miért született meg ez a könyv?
– Ez a gyűjteményes kötet a kiadó ötlete volt, hogy az évek alatt tartott előadásaimból emeljünk ki néhányat, és azt fűzzük össze egy ívbe, amelynek fontos üzenete lehet. Az olvasó az előadásokon elhangzott témák mellett új, párkapcsolati felvetésekkel is találkozhat. Emellett új előadással is készülünk a kötetben. Míg a Bátran élni! című könyvem a belső, a Ki vagy Te? a külső gátakat, elvárásokat vizsgálja, A Te döntésed ezek folytatásaként, a belső gátak felismerésén túl a külsőkkel való szembenézésről szól, hiszen bármit teszel, bármerre indulsz, az végső soron a te döntésed.

– Miért tartottad fontosnak ezt a témát?
– Azt látom, hogy ha a döntéseinkhez kapcsolódó felelősségvállalásról beszélek, aminek a lényege, hogy mi magunk mit teszünk meg azért, hogy ne kerüljünk méltatlan helyzetbe, néhányan felháborodnak. Ilyen helyzetekben vannak, akik nem szeretik vállalni a saját felelősségüket a sorsuk alakításáért. Könnyebb a szüleiket vagy az exet hibáztatni, ha nem úgy alakul az életük, ahogy szeretnék. Az új előadásomban felmerül, hogy sokszor nem tudatosan, hanem régi minták, berögződések alapján döntünk. Meg az is, hogy milyen eszközöket használunk arra, hogy ránk figyeljenek, befogadjanak egy közösségbe, vagy lezárjunk egy vitát. De az is érdekes kérdés, hogy mennyire megnehezíti az életünket az óriási választási lehetőség az élet minden területén, legyen szó tárgyakról, programlehetőségekről vagy párválasztásról. Mindenből túlkínálat van, amitől sokan szoronganak, mert sosem tudhatjuk, mikor választottunk jól, vagy mikor jön egy „még jobb”.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .