Egy professzor erős üzenete a mentális egészséggel kapcsolatban.

A napokban rövid, ám annál tanulságosabb videó kezdett vírusszerűen terjedni a közösségi médiában. A 2019-ben készült felvétel, amit a @themontorhouse posztolt most újra a TikTokra, tömören, mégis igen érzékletesen mutatja meg, hogy a magunkban hordozott fájdalmak, a szorongás mennyire bénítóan hatnak ránk, és rontják mentális egészségünket.

„Milyen nehéz lehet ez a pohár víz?” – kérdezi a professzor az órán hallgatóitól. Két és fél deciliter? Három és fél? Csaknem fél liter? A diákok találgatnak párat, de a professzor válaszából kiderül, hogy itt bizony nem fizikáról van szó, hanem a stresszről és az érzésekről. Majd elmagyarázza az osztálynak, mire gondolt:

„A pohár abszolút súlya nem számít. Attól függ, hogy meddig tartom. Ha egy percig tartom, nem történik semmi. Ha egy órán át tartom, a karom elkezd fájni. Ha egész nap tartom, a karom zsibbadni fog, míg bénának nem érzem. Bár a pohár súlya nem változik, minél tovább tartom, annál nehezebb lesz.”

A diákok elismerősen bólogatnak, majd a tanár pontosabban is kifejti, mire gondolt: „Az élet stressze és gondjai olyanok, mint ez a pohár víz. Ha egy kicsit elgondolkodsz rajtuk, nincs semmi gond. Ha egy kicsit tovább gondolsz rájuk, elkezd fájni. Ha egész nap rájuk gondolsz, megbénulsz, képtelen leszel bármire – majd a poharat az asztalára helyezve summázza a dolgot: – Mindig tartsd észben: le kell tenni a poharat.”

@thementorhouse

POWERFUL story on stress.

♬ original sound - The Mentor House

A motivációs gondolatmenet egyébként 2017-ben megjárta már egyszer a maga diadalútját az interneten, amikor a Mediumra megírta valaki. Az eredetiben egy pszichológia professzor asszony tartotta meg a poharas előadást hallgatóinak, szinte szó szerint ugyanígy. A tanulság azonban ugyanaz marad, és tényleg érdemes mefogadni:

a múlt emlékeinek – vagy a jövővel kapcsolatos félelmeknek – a terhét cipelni felesleges fájdalmat okoz.

Meg kell találnunk a módját annak, hogy könnyítsünk az érzelmi terheinken, különben azok elnehezítenek bennünket, míg a végén képtelenek leszünk szabadon mozogni. 

Elengedni, de hogyan?

Leírva és elmondva egyszerűnek tűnik, a megvalósítás azonban nem minden esetben ilyen gyors, hiszen az életben számtalan stresszhelyzettel és mentálisan embert próbáló helyzettel szembesülünk, amelyek az egészségünket is veszélyeztetik. (A Brain, Behavior, and Immunity szaklapban közzétett kutatás szerint a stressz megváltoztathatja azon természetes bélbaktériumok egyensúlyát, amelyek az immunműködést befolyásolják.)

Figyelem!

Ha úgy érzed, krízishelyzetben vagy, esetleg öngyilkos gondolatok kísértenek, hívd mobilról is a 116-123 ingyenes, lelkielsősegély-számot vagy olvasd el ezt az útmutatót! Ha más miatt aggódsz, a segélyszámot szintén hívhatod, de itt is találhatsz létfontosságú tudnivalókat.

A rossz családi viszonyok, a mentális problémák, a feszített munkatempó, a járványhelyzettel járó bizonytalanság mind csak nehezítik a dolgot. A stressz és a szorongás a gyerekeket sem kíméli: idén öt gyermekjogi szervezet indított közös online felmérést gyerekek részvételével, mégpedig azért, hogy az érintettek véleményét is figyelembe vehessék az Európai Unió Gyermekjogi Stratégiájának és Gyermek-garanciájának alakításánál. Több mint 10 ezer gyerek és fiatal vett részt az online felmérésen. Az ebből készült jelentésből kiderül, hogy sok gyerek boldogtalan, és gyakoriak körükben a mentális problémák, 10-ből 5 gyerek úgy érzi, hogy boldogtalan, és szorong a jövő miatt. Nehéz tehát, de számukra is fontos volna jó példát mutatni, kommunikálni, és megmutatni, hogy a mentális terhektől meg lehet szabadulni. 

A „pohár letevésére” vannak bevált módszerek, amelyeket érdemes kipróbálni

  • Legyünk tudatosak: figyeljünk rá, milyen érzelmek vannak kialakulóban bennünk, és mi volt azok kiváltó oka. 
  • Írjuk le a negatív, szorongás közben érzett gondolatokat – amikor elmúlnak a rossz érzések, válaszoljuk meg őket magunknak.
  • A meditáció, a tudatos légzés, irányított képi gondolatok, és a test önvizsgálata mind jó technika, amely pihentető relaxáláshoz vezet.
  • Ha nagyon szorongunk, és egyedül vagyunk, hívjunk fel valakit, aki támogat bennünket.
  • Egy séta a természetben mindig jót hatással van az elmére.
  • Ha van házi kedvencünk, az ő társasága is jó hatással lehet. Kutatások bizonyítják, hogy csökkentik a gazda stressz-szintjét, enyhítik a szorongást, és még a vérnyomást is képesek kordában tartani, amennyiben az nem szervi eredetű.
  • Fontos, hogy a szorongást nem szabad magunkba zárni. Beszélni kell róla a családtagokkal, szakemberekkel (és nem az internetes közösségekkel, megmondóemberekkel). A megbízható támogató kapcsolatoknak kimutatható pozitív hatása van, segít a fájdalom, a félelem, a szorongó érzések leküzdésében. 
  • Ha úgy érzed, nem megy egyedül, mindenképpen keress fel szakembert. Mert nem, nem ciki pszichés problémával szakemberhez fordulni: csak itthon százezrekent érint, így közösen kell küzdenünk azért, véget vessünk a mentális betegségek körüli tabuknak és stigmatizálásnak. Hiszen leginkább a szégyenérzet, a mentális betegségeket övező tabuk akadályozzák az érintetteket abban, hogy minél hamarabb szakszerű segítséget kapjanak és teljes életet tudjanak élni.

Kiemelt kép: Getty Images, forrás: UpWorthy, Házipatika