Jeff Bezos kétmilliárd dollárt ajánlott fel a természet védelmére

Az Amazon alapítója a Glasgowban zajló COP26 klímakonferencián jelentette be, hogy 2 milliárd dollárral támogatja a természetes élőhelyek helyreállítását és az élelmiszerláncok átalakítását. Sokan viszont ezt képmutatásnak tartják, hiszen a dúsgazdag üzletember magángéppel érkezett a rendezvényre, ami a lehető legkörnyezetrombolóbb közlekedési eszköz.

A skóciai Glasgow-ban megrendezett COP26 klímakonferencián tartott beszédében mondta el Jeff Bezos, hogy az űrutazása során értette meg igazán a természet törékenységét. Az Amazon alapítója arról beszélt, hogy tudta, hogy az 5,5 milliárd dollárba kerülő repülés miatt más „szemüveggel” tekint majd a Földre. „De nem voltam felkészülve arra, hogy ez mennyire igaz lesz – mondta. – Ha onnan fentről visszanézünk a Földre, a légkör olyan vékony, és a világ olyan végesnek és törékenynek tűnik. Most, ebben a kritikus évben mindannyian tudjuk, hogy ez a döntő évtized, és össze kell fognunk, hogy megvédjük világunkat.”

A világ több tucatnyi vezetője részvételével zajló csúcstalálkozón kedden tartott beszédében Bezos hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a magánipar is felvállalja az éghajlatváltozás elleni küzdelmet, és megismételte azt az igéretét, hogy az Amazon 2040-re szén-dioxid-semleges lesz.

Sir David Attenborough megkongatta a vészharangokat

A beszédre azután került sor, hogy Bezos vasárnap találkozott Károly herceggel, aki a pihenésre kötelezett királynőt helyettesíti az eseményen. (A milliérdos szeptemberben egyébként még „csupán” 1 milliárd dollárt szánt ugyanezekre a célokra.) A királyi család tagjai egyébként elkötelezett környezetvédők: múlt hónapban Vilmos herceg azt javasolta, hogy a vállalkozóknak inkább a Föld megmentésére kellene összpontosítaniuk, mintsem az űrturizmusra. Bezos a Twitteren adott hangot a környezet megmentése iránti közös elkötelezettségüknek.

„A walesi herceg sokkal régebb óta vesz részt a klímaváltozás elleni küzdelemben és gyönyörű világunk védelmében, mint a legtöbben”

– szólt a tweet. „A #COP26 előestéjén lehetőségünk volt megvitatni ezeket a fontos kérdéseket – megoldásokat keresve a világunk meggyógyítására, és arra, hogy a @BezosEarthFund hogyan segíthet ebben.”

Károly walesi herceg az elköteleződött környezetvédő, Leonardo DiCaprióval és a vegán divattervezővel, Stella McCartneyval beszélget a Glasgow-ban megrendezett klímakonferencián. A COP26 csúcstalálkozó az ENSZ 26. éghajlatváltozási konferenciája, amely október 31-től két héten át tart, és november 12-én ér véget, és eredetileg 2020-ban tartották volna, de a Covid-19 világjárvány miatt mostanra halasztották. (Fotó: Owen Humphreys-WPA Pool/Getty Images)

Az eseményen többen felszólaltak, többek között Sir David Attenborough is. A legendás természettudós és -filmes megrázó beszédében ismét nyomatékosította, hogy mennyire sürgősen kell cselekednünk, hogy megállítsuk a klímaváltozást. Mint mondta, a teremben lévő megjelenteknek hatalmában áll mindez; ha sikerült tönkretennünk a Földet, akkor összefogással meg is tudjuk állítani a pusztítást. A teljes beszéd itt nézhető meg (egyelőre csak angolul):

Bezos saját munkásai is változást követelnek

Jeff Bezos tehát 2 milliárd dollárt, az alapítványán, a Bezos Earth Fund-on keresztül pedig összesen 10 milliárdot ajánlott fel a nemes célra. Ennek ellenére sokan kritizálják Bezos éghajlatváltozás megállítására tett erőfeszítéseit, tekintve, hogy az üzletember a klímakonferenciára is egy 5 millió dolláros Gulfstream G650ER típusú repülőgéppel érkezett. 

Jeff Bezos is felszólalt kedden a klímacsúcson. (Fotó: Paul Ellis – Pool/Getty Images)

A Twitteren sokan bírálták az egész rendezvényt is. Volt, aki szerint az, aki magángéppel repül egy klímacsúcsra, annak nincs joga arról papolni, hogy a harmadik világ milyen sötét helyzetben van. Egy másik twitterező szerint a COP26-on résztvevők nevetnek rajtunk, és kitett egy képet a glasgow-i reptéren sorakozó magángépekről, amelyekkel a vezetők érkeztek: „A világ vezetői által a COP26-ra való eljutáshoz használt 400 magánrepülőgép 13 000 tonna CO2-t pumpált a légkörbe, mégis azt akarják, hogy ne együnk több húst, ne menjünk többé nyaralni, vegyünk új elektromos autót, és költsünk több ezer fontot új kazánokra.”

Az Amazont a dolgozói is kritizálták az éghajlatváltozással kapcsolatos tevékenysége miatt. Tavaly az Amazon Employees for Climate Justice nevű szervezet felszólította az online kiskereskedelmi óriást, hogy 2030-ra érje el a nulla kibocsátást, korlátozza a fosszilis tüzelőanyaggal foglalkozó vállalatokkal való együttműködését, és hagyjon fel az éghajlatváltozás létezését tagadó politikusok és lobbisták finanszírozásával. Az online vásárlási óriásvállalat közölte, hogy

a vállalkozásaihoz kapcsolódó tevékenységek tavaly 60,64 millió tonna szén-dioxidot bocsátottak ki, ami 140 millió hordó olaj elégetésével egyenértékű.

Az Amazon szén-dioxid-kibocsátása 2018 óta minden évben emelkedett, amikor is először tette közzé szén-dioxid-kibocsátását, miután az alkalmazottak nyomást gyakoroltak rá.

Mi a baj a magángépekkel?

A magánrepülőgépek azért számítanak környezetkárosítónak, mert bár a kibocsátott CO2 mennyisége lényegesen alacsonyabb, mint egy kereskedelmi repülőgépé, kevesebb ember van a fedélzetükön, így sokkal kevésbé hatékonyak – írja az Independent. Egyes becslések szerint a magánrepülőgépek egy utasra vetítve tízszer annyi szén-dioxidot bocsátanak ki, bár a számítások nyilvánvalóan az összehasonlított repülőgép gyártmányától és típusától, az utazás hosszától és az utasok számától függően változnak. A Bezos Earth Fund szóvivője a magazinnak elmondta: „Jeff fenntartható repülőgép-üzemanyagot használ, és kompenzálja a járataiból származó összes szén-dioxid-kibocsátást.”

Azonban Matt Finch, a Transport & Environment kampánycsoport brit politikai vezetője a Daily Recordnak adott interjújában elítélte a Cop26 résztvevőinek magánrepülőgép-használatát. Finch szerint

egyetlen hosszú távú magánrepüléssel több CO2-t bocsátunk ki, mint amennyit egy átlagos polgár egy év alatt.

„Egy átlagos magánrepülőgép minden egyes óra repülés után két tonna CO2-t bocsát ki. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a magánrepülőgépek mennyire károsak a környezetre, ez a legrosszabb módja az utazásnak mérföldekkel mérve” – magyarázta. „A magánrepülőgépek nagy presztízsűek, de nehéz elkerülni a képmutatást, ha az ember ilyet használ, miközben azt állítja, hogy az éghajlatváltozás ellen küzd.” 

Forrás: BBC, Independent Kimelt kép: Getty Images