Vilmos herceg és William Shatner összezördült az űrturizmus kapcsán

A téma nem véletlenül jött szóba, ugyanis a Star Trek-sorozat Kirk kapitánya nemrég vett részt egy űrutazáson, amit Vilmos herceg környezetszennyező luxusnak gondol.

Druszaság ide vagy oda, II. Erzsébet unokája egy BBC-interjúban fejezte ki rosszallását, miután a 90 évese színész – aki ezzel a repüléssel a valaha élt legidősebb ember, aki az űrben járt – három másik ember társaságában 105 kilométeres távolságra „ruccant ki” a Blue Origin kapszulájával. Arra a becses bolygóra, amire sokkal több figyelmet és pénzt kellene fordítani, ahelyett, hogy az emberek űrutazásokra dollár milliókat költenének el – véli a cambridge-i herceg,

aki nem csak a mérhetetlen pénzköltés miatt nem ért egyet az űrturizmussal, hanem annak súlyos környezetszennyező hatása is aggodalommal tölti el.

Vilmos herceg különösen a szívén viseli a bolygó védelmét, éppen ezért meg sem fordul a fejében az űrutazás, ha csak belegondol, mekkora széndioxid-kibocsájtással jár. „Most a világ azon legokosabb embereire van szükség, akik képesek megóvni a bolygót, nem pedig azokra, akik képesek egy újat keresni, ahova elköltözhetnek” – vitte be a végső szúrást a herceg.

30 év múlva késő lesz!

Vilmos herceg nem csak a levegőbe beszél, ugyanis a hétvégén adták át az általa létrehozott Earthshot Prize-t, amit öt olyan díjazott kapott (és innentől kezdve minden évben kiosztásra kerül), akik valami fontosat tettek a környezet megóvása érdekében. A leendő uralkodó úgy érzi, szörnyű lenne, ha a harminc év múlva a fiának ugyanígy a klímaváltozással kapcsolatos égető tennivalókról kellene beszélni, hiszen akkor már túl késő lesz, most van szükség lépéseket tenni. 

Erzsébet királynő a walesi parlamentben szintén kifejezte véleményét a világ vezetőiről a klímaválsággal kapcsolatban.

A királynő úgy fogalmazott: irritálják azok a személyek, akik csak beszélnek, de nincs a tarsolyukban valódi cselekvés.

Shatner szerint pont ez a jövő kulcsa

Nem kellett sokat várni az űrutazó William Shtaner riposztjára, aki az Entertainment Tonightnak azt nyilatkozta, hogy Vilmos herceg nem értette meg az út lényegét. Miután „kedves és művelt angol férfinek” nevezte, elmondta, hogy az űrutazása egy kis lépés volt ahhoz, hogy az olyan szennyező iparágakat – mint például az elektromos áram ipari méretű előállítása – kizárják a bolygóról. A Star Trek sztárja azt is hozzátette: már rendelkezésre áll az a technológia, amely képes arra, hogy kialakítson egy olyan űrbázist a Földtől 250-280 mérföldre, ahonnan leküldhetik a termelt energiát. Shatner szerint Vilmos véleményéből „alapvetően a lényeg hiányzik”, de ezen felül természetesen abban egyetért vele, hogy Földön számos olyan probléma van, amivel szintén foglalkozni kell.

Kiemelt kép: Getty Images