„A családtagján elvégezné a műtétet?” - Konkoly Ágnes írása a Nők Lapja Szépség 2021/2. számából.

Érettségire tündefül, válás után lufi cicik, ha szebbek akarunk lenni, jöhetnek Angelina Jolie ajkai, Barbie orra? Már nem csak Amerikában rendelik a hamis megváltást ígérő, túlzó beavatkozásokat a páciensek, és sajnos mindenhol akad olyan sebész, aki a legextrémebb vagy épp legkevésbé időszerű kérést is teljesíti. Bár a megkérdezett plasztikai sebészek egyetértenek abban, hogy általában reális kérésekkel találkoznak rendelőikben, mégis akadnak szép számmal olyan esetek, amikor el kell küldeniük a hozzájuk forduló pácienst. Hogy mikor mond nemet a korrekt sebész akár egy hétszámjegyű összegre is? Szakértőink mesélnek nekünk.

„Doktori disszertációm témája az esztétikai sebészet pszichológiája, ehhez dr. Tamás Róbert plasztikai sebész főorvos magánpraxisában gyűjtöttem adatot és tapasztalatot – mondja Szászi Beáta pszichológus. – Az esztétikai plasztikai sebész célja az (legyen szó komolyabb invazív, azaz szikével ejtett beavatkozásról vagy épp egy egyszerű ajaktöltésről), hogy páciense és önmaga is elégedett legyen munkája eredményével. Az etikus sebész általában akkor utasít vissza egy kérést, ha tudja, ő hiába végzi lelkiismeretesen a munkáját, az nem szülhet elégedettséget. Az elégedetlenség egyik oka, ha a páciens nem áll készen vagy nem alkalmas a műtétre. Mivel hazánkban nincsen szabályozás arra vonatkozóan, hogy a plasztikai sebésznek pszichológussal vagy egyéb szakorvosokkal kellene dolgoznia, a sebész felelőssége eldönteni, páciense alkalmas-e pszichésen az operációra, kérése teljesíthető-e. A sebész feladata a páciens testi-lelki egészségének felmérése, motivációinak feltérképezése, korrekt tájékoztatása, és bizony, edukálása is. Ebbe az is beletartozik, hogy elmondja, mi lesz a műtét következménye: kétezer köbcentis implantátummal nehéz együtt élni, ez két kiló pluszt jelent, nehezíti a sportolást, az alvást és könnyen lehet, hogy derék-, hátfájdalmakhoz vezet.

Szászi Beáta pszichológus

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .