Megoldások egyenesen a természetből - Szegő Eszter cikke a Nők Lapja Enteriőr 2021/2. számából.

A zöld otthonnal kapcsolatban elsőként a napelemek, a takarékos víz- vagy áramfogyasztás jut eszünkbe, ezek természetesen ugyanúgy fontosak, de a dekorációs elemek, padló- és falburkolatok, bútorok, kiegészítők kiválasztásakor is érdemes figyelembe venni a fenntarthatósági szempontokat, az anyagösszetételt. 

Az enteriőrtervezők egyre nagyobb mennyiségben használják a természetes alapanyagokat, termékeket projektjeikhez, egyrészt vizuális okokból, a természetes hatás, a naturális látvány eléréséért, másrészt a lakó- vagy irodatérben élők, dolgozók egészségére és a környezetre gyakorolt pozitív hatásaik miatt. Fontos szempont például a sok esetben rengeteg energiát emésztő hűtés kiküszöbölése, azaz a megfelelő hőmérséklet biztosítása, a burkolatok, bútorszövetek, szőnyegek, függönyök légáteresztő tulajdonsága, valamint a különböző felületek szén-dioxidmegkötő, -elnyelő képessége.

Ideális alternatívák

A belsőépítészetben is egyre inkább megjelennek az olyan alapanyagok, mint a parafa, a micélium vagy a kender, amelyek környezetvédelmi szempontból kedvező tulajdonságokkal rendelkeznek. Említhetjük ideális alapanyagként a régóta használt fát, a papírt vagy a különböző természetes műanyagokat, amelyeket növényekből, például algából állítanak elő.

Kender:
Érdekes belsőépítészeti játékot adhatnak a falakon a kenderből készült építőelemek, amelyek falfestés nélkül természetes, taktilis hatást nyújtanak. A kender a kannabisz növényből származó alapanyag, amelynek legfontosabb tulajdonsága, hogy gyorsan nő és környezetbarát, mert jelentős szén-dioxid-megkötő képességgel rendelkezik. Számtalan gyártónál található kenderből készült burkolat, bútor vagy kiegészítő.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .