Csillagaikban a hiba: Diana és Károly házasságának kudarca meg volt írva

Diana asztrológusa szerint egyértelműen látszott a pár horoszkópján, hogy nem illenek össze, ezzel szemben Katalin és Vilmos kapcsolata tökéletes a bolygók állása szerint.

Már jóval az ezotéria reneszánsza és a zodiákus Instagram-fiókok megjelénése előtt Diana hercegné hitt a bolygók erejében, olyannyira, hogy egy asztrológushoz, Debbie Frankhez fordult, amikor nem látott más kiutat a házasságának a megmentésére. Próbálta megérteni, hogy mi miért történik vele, folyamatosan kutatta a lehetőségeket, hogy jobb emberré váljon, és minél inkább kiismerje magát – és persze Károlyt is. A zárkózott férfi ugyanis egyre inkább megközelíthetetlenné vált a hercegné számára, aki ettől borzasztóan szenvedett, a palotában pedig gyakorlatilag segítség nélül maradt: oldja meg a problémáit ő maga, lehetőleg csendben és mosolyogva.

Diana és az asztrológus, Debbie Frank egyik ügyfele révén találkoztak, aki ismerte a hercegnét, és úgy gondolta, hogy a szomorú fiatalasszonynak hasznára válna némi asztrológiai meglátás. Frank úgy emlékszik, hogy ez az ügyfél azt mondta neki, hogy Dianának „nagyon szüksége van valakire, aki empatikusabb, mert sokan őrültségeket mondanak neki, ami aztán megőrjíti őt.”

„Diana egy 1989-es februári napon hívott fel” – emlékszik vissza az asztrológus, aki a PBS napokban bemutatott Dianáról szóló In her Own Words, azaz Diana saját szavaival című dokumentumfilmjében beszélt a hercegnével való kapcsolatáról. A kezdeti bemutatkozás után hetente többször is beszéltek telefonon, júniusban pedig személyesen is találkoztak egy ebédre, és a következő nyolc év során ezek a találkozások és telefonhívások rendszeressé váltak. Debbie szerint nagyon közeli barátok lettek, ami egészen Diana 1997-ben bekövetkezett tragikus haláláig tartott.

Diana próbálta megérteni, hogy mi mozgatja Károly viselkedését, minden eszközt megragadott arra, hogy megmentse a boldogtalan kapcsolatukat. (Kép: Jayne Fincher/Princess Diana Archive/Getty Images)

„Nagyon nehéz időszakon ment keresztül a házasságában, mert a férjének viszonya volt Camillával, amiről igazándiból senki sem tudott, ezért kétségbeesettnek érezte magát” – mondja. „Úgy érezte, hogy beleragadt valami olyasmibe, ami nem az volt, aminek látszott.

Csak egy fiatal lány volt, akinek mindennél jobban szüksége lett volna útmutatásra és segítségre az érzelmei kezelésében.

Azt hiszem, akkoriban nagyon erőtlennek érezte magát, mert azt várták el tőle, hogy egyszerűen csak boldoguljon.” Debbie tehát megvizsgálta Diana és Charles horoszkópját, hogy megtudja, mit tartogatnak a csillagok, hogy információt nyerjen a pár kompatibilitásáról. Frank felidézi, hogy olyan kérdésekre próbáltak választ találni Dianával, mint például: „Miért viselkedik Károly így? Mi egyáltalán az értelme ennek az egésznek? Vajon Camillát választja? Ilyen marad vagy esetleg fog fejlődni?”

Papíron sem működött

„Károly egészen más ember volt, mint Diana” – mondja Frank. Általános feltételezés az, hogy azok a személyek, akiknek a csillagjegye azonos elemű, összeillenek. (A 12 állatövi jegy mindegyike vagy a föld, a tűz, a víz vagy a levegő kategóriájába sorolható.) Tehát Károly – egy Skorpió – összeegyeztethető egy Rákkal – Dianával –, mert mindketten víz jegyűek. De ki más a Rák jegyű? Camilla. Frank szerint ettől függetlenül nem csak a napjegyről van szó. Ha megnézzük Károly horoszkópját, ő Bika holdas. „Nagyon makacs. Nagyon fixált. Nagyon változatlan. Diana holdja a Vízöntőben állt, ami nagyon emberközpontúvá teszi, aki haladni akar a korral. Tényleg nagyon különbözőek voltak.”

A hercegi pár soha nem értette meg igazán egymást. (Kép: Jayne Fincher/Princess Diana Archive/Getty Images)

„Volt a hercegnében egyfajta barátságosság, kedvesség” – magyarázza Debbie. „Nagyon szimpatikus volt. Mindenki, aki találkozott vele, úgy érezte, mintha az igazi Dianával találkozott volna, és ez így is volt.” Károlynak ezzel szemben olyan személyisége van, amelyet a szakértő szerint elég nehéz megismerni.

De Frank tisztázza, hogy ő nem médium és nem is látnok. „Nem hiszem, hogy az életünk teljesen meg van írva előre” – teszi hozzá. És hogy milyen információkat nyert Diana ezekből az ülésekből? „Olyan volt, mint egyfajta terápia számára: egy eszközt kapott az érzései közvetítésére, annak megértésére, hogy miért érez úgy, ahogyan érez, mit tehetne ellene, mivé kellene fejlődnie, hogyan kellene ezeket a dolgokat érzékelnie, és hogyan tudná megerősíteni magát. Sokkal inkább abból a feltevésből indultunk ki, hogy »mit tanulhatsz ebből? Milyen lehetőségeid vannak? Ez az, amivé válnod kellene.« Így fokozatosan egyre inkább megerősödött.”

Diana a saját asztrológiai ismereteit is bevitte a beszélgetéseikbe. „Értett az asztrológiához, sokat jelentett neki. Így nagyon könnyen tudtuk ezt közös nyelvként használni, amivel lefordíthatod, hogy mi a jelentése, mi a rezonanciája valaminek. Ő pedig tényleg megértette” – meséli Debbie, megjegyezve, hogy Diana tudni akarta, mi történik a csillagok belsejében, „mi az általános égi frekvencia.”

A fiai jól választottak

Debbie nem csak a Károly és Diana közötti kompatibilitást vizsgálta: szerinte Vilmos herceg és Kate Middleton is feltűnően jól illenek egymáshoz. Kate hagyománytisztelő természete Bak napjegyűként nagyszerűen illeszkedik a királyi családba, mert hajlamos fenntartani a status quót. „Képes visszafogni magát az intézményen belül” – mondja. Vilmos herceg, akárcsak az édesanyja, Rák jegyű, ami azt jelenti, hogy ő és Kate ellentétek. „De az ellentétek ebben az esetben vonzzák egymást” – állítja. Ráadásul Kate holdjegye is Rák, szóval ez közös bennük. „Kate és Vilmos között határozottan nagy a mágneses kapcsolat.”

Katalin horoszkópja szerint tökéletesen belepasszol a királyi családba (Kép: Max Mumby/Indigo/Getty Images)

Ami Harry és Meghan döntését illeti, hogy elszakadnak a királyi családtól és saját útjukat járják, Debbie azt mondja, hogy szerinte Dianának szimpatikus lett volna. „Volt egy időszak, amikor Diana visszalépett a rivaldafényből. Gyakran elfelejtik, de Diana maga is elmondta:

»Szükségem van egy kis időre és térre. Visszalépek egy kicsit.«

De ez nem volt végleges döntés részéről. Azt hiszem, ő biztosan megértené a sok nyomást, ami a fiára nehezedik, hiszen ő maga is hatalmas nyomás alatt volt” – emlékszik vissza Debbie. „Szerintem Diana sokkal finomabban fogalmazott, és azt hiszem, azt akarta, hogy a monarchia intézménye fennmaradjon, és azt akarta, hogy Vilmos király legyen. Azt akarta, hogy minden így folytatódjon. Nem akarta szándékosan modernizálni a monarchiát, ez csak a személyiségéből fakadt, hogy sikerült neki valamennyire. Nem szándékosan, csak korábban nem volt az udvarban olyan, aki ennyire szívből jövő, a néppel iránt ennyire elkötelezett lett volna, mint ő. Szóval ő ezt természetes módon, önmagát adva tette.”

Diana számára a fiai voltak a boldogság forrása, az anyaságban találta meg élete értelmét. (Kép: Tom Wargacki/WireImage)

Ahogy Debbie Frank és más megszólalók is kifejtik a PBS különkiadásában, Diana abban találta meg a célját, hogy fiai anyja legyen. Azt remélik, hogy Vilmos herceg és Harry herceg – és most már az ő gyermekeik, az unokák, akikkel Diana soha nem találkozhatott – továbbviszik az örökségét.

Lilibet a dédapjára hasonlít

Természetesen Debbie már belenézett a kis Lilibet és a kis Archie születési horoszkópjába is. „Lilibet nagyon eltér a többi királyi családtagtól, míg Archie valójában nagyon hasonlít az unokatestvéreire” – állítja, ami azt jelenti, hogy az Archie horoszkópjában leginkább releváns bolygók és jegyek közül sokan más királyi családtagok horoszkópjában is dominánsak. Lilibetnek azonban ehhez képest sokkal egyedibb a horoszkópja: június 4-i születésnapja miatt Ikrek, ahogyan a néhai Fülöp herceg is az volt. „Ez a kommunikációról szól, tehát ő egy kommunikátor. A Holdja a Kosban van, tehát nagyon tüzes, és Oroszlán-emelkedése van. Szóval nagyon kifejező, nagyon erős személyiség lesz, és eléggé kitárulkozó. Nagyon extrovertált, sok tekintetben hasonlít az anyukájára.”

Forrás: Town and Country, PBS Kiemelt kép: Getty Images