Ez volt Diana esküvői cipőjének titkos üzenete

A hercegné negyven évvel ezelőtt mondta ki az igent Károlynak. Most kiderült, hogy mit üzent a menyegzőn viselt cipőjével.

Majdnem napra pontosan volt Diana hercegné és Károly herceg világhírű királyi esküvőjének 40. évfordulója. Az 1981. július 29-én tartott esküvőnek számos felejthetetlen pillanata volt, köztük a menyasszony David és Elizabeth Emanuel által tervezett elefántcsontszínű taftruhája. Az esküvő egyik legszemélyesebb darabja azonban a ruha nyolcméteres uszálya alatt rejtőzött: Diana fehér magassarkúja ugyanis különleges üzenetet őrzött.

A díszes lábbelit készítő cipész szerint Diana számára fontos volt, hogy ne tűnjön magasabbnak a vele egyforma magas Károlynál az esküvőn (Kép: David Levenson/Getty Images)

A díszes selyemtopánt 542 flitterrel és 132 gyönggyel hímezték ki, és az esküvő romantikájához illő szív alakú, csipkés rátét díszítette az orrát. A cipő talpán – amelyet növénymotívumok díszítettek–, közvetlenül a sarok tövében elrejtettek egy apró szívet, melynek két oldalán a C és D betűk álltak, Károly (azaz Charles) és Diana nevét jelezve.

Diana hercegné cipőjének romantikus részlete kevesek előtt volt csak ismert (Forrás: Splash News)

Clive Shilton suszter, aki a cipőt készítette, a Daily Mailnek elmondta, hogy Diana számára fontos volt, hogy a lábbeli alacsony sarkú legyen, és tartalmazta ezt a különleges részletet. „Diana nagyon félénk, kedves, mosolygós szemű fiatal lány volt. A legfőbb gondja az volt, hogy ne tűnjön magasabbnak Károly hercegnél, és mivel ő nagyon magas volt, 175 centi, a cipő alacsony sarkú kellett, hogy legyen” – emlékezett vissza. „Bár senki sem látta a cipő alját, de nekünk fontos volt, hogy fantasztikusan nézzen ki az is. Sokkal többet láttak volna belőle, ha megbotlik a hercegné!”

A kedves üzenet ebből a szögből nem is látszik, ellenben a csodás csipkedíszítéssel (Kép: Getty Images)

Az eredeti terv az volt, hogy a cipőt ugyanabból az anyagból készítik el, mint az esküvői ruhát, de az anyag túl finomnak találtatott, és túlságosan is gyűrödött volna, és nem tartotta volna a formáját. Helyette Shilton egy nehezebb selyemszatén mellett döntött, a talpát pedig puha velúrból készítette el, hogy Diana ne csússzon el a sima felületeken sem. Ő és a csapata összesen hat hónapig dolgozott a különleges cipőn.

Chilton 2011-ben több mint 50 000 dollárért árverezte el a cipellő tartalékba készített mását, tavaly pedig egy korábban Shiltonnak dolgozó eladó árverésre bocsátotta az esküvői topán tervének fénymásolatát és két kártyát a felhasznált csipkének darabjával.

Forrás: Town and Country Magazine Kiemelt kép: Getty Images