George Clooney takarít, és pénzt gyűjt olasz településeknek

A színész azután sietett az olasz lakosság segítségére, miután az extrém esőzések miatt sárlavina öntötte el a Comói-tó környékét.

Az olaszországi Comói-tó festői szépségű vidéke katasztrófa sújtotta övezetté vált az elmúlt napokban, miután szélsőséges esőzések érték el a régiót. Ezek aztán villámáradásokhoz vezettek: mivel a tavat hegyek veszik körül, a víz ilyenkor a tó, és a partján álló települések felé áramlik. A meredek részeken ilyenkor jó eséllyel jönnek létre sárlavinák és földcsuszamlás, ahogy július 27-én is történt. Emberéletet szerencsére nem követelt a helyzet, a sérültek száma is kevés, de a környék hatalmas károkat szenvedett. A víz és sár négy házat lerombolt, többet megrongált, 60 embert tett hajléktalanná, sokakat pedig evakuálni kellett, a tó körüli településeken járhatatlanná váltak az utak az azokat elárasztó víz és/vagy a hordalék miatt.

A tó nemcsak festői szépsége miatt lehet ismerős: akkor is rendre felbukkan a hírekben, amikor George Clooney épp ott tartózkodik. Imádja ugyanis a környéket, gyakran időzik Laglióban is, hiszen a Comói-tó partján áll gyakorlatilag második otthona, a 18. században épült fantasztikus villája. Most is ott nyaralt a feleségével, Amal Clooney-val és négyéves ikreivel, amikor az esőzések elérték a térséget.

A Villa Oleandra, George Clooney-ék nyaralója sok híres embert látott már vendégül, például Barack Obama egykori amerikai elnököt és feleségét is. (Fotó: Getty Images)

A sztár szerencsés volt, 13 millió dollárt érő háza nem sérült meg, de amint elült a vihar, rögtön a települére sietett, és csatlakozott a polgármesterhez, Roberto Pozzihoz, és bejárták a környéket, segített a helyieknek a takarítási munkálatokban is, illetve végigjárta az üzlettulajdonosokat, hogy megtudja, mire lehet szükségük, hogyan segíthet a helyzet megoldásában. A TG1 olasz televíziónak így nyilatkozott a látottakról: „Sokkal rosszabb a helyzet, mint amit az emberek elképzelnek. Cernobbióban voltunk, ott is szörnyű állapotok vannak, de itt Laglióban sokkal rosszabb. Évekbe és dollármilliókba kerülhet a helyreállítás. De ez a város mintha örökké itt állt volna, most is megerősödik, és győztesen áll majd fel a katasztrófa után. Ez egy nagyon ellenállló város.”

„George megígérte, hogy a kapcsolatai révén segít helyreállítani és újjáépíteni – nyilatkozta Roberto Pozzi polgármester. – A közbenjárása is azt mutatja, hogy mennyire szívén viseli a falunk sorsát. Látszott rajta, hogy mélyen érintette a dolog, tudni akarta, hogyan segíthet.” A vállalás nem kicsi, az előzetes becslések 70 millió dollár körüli kárról szólnak, az pedig több mint 20 millárd forint. 

A szélsőséges időjárási események, amelyek Európát is egyre gyakrabban sújtják, ma még extremitás számba mennek, pedig sajnos ez a jövőnk, ha az emberiség nem lép fel hatékonyabban az éghajlatváltozás ellen. 

Kiemelt kép: Getty Images