A hollywoodi színész, író, rendező, producer, emberi jogi aktivista George Clooney ma ünnepli 60. születésnapját.

Több mint két évtizede uralja a filmipart és az újságok címlapjait a sármos sztár, aki tagadhatatlanul egy multitalentum: baseballjátékosból Oscar-díjas színész, majd milliárdos üzletember és emberi jogi aktivista lett – és ne felejtsük el megemlíteni, hogy egyike azon keveseknek, akiket a People magazin kétszer is a világ legszexibb férfijének választott –, de ki tudja, mivel rukkol még elő. Addig is íme hat meglepő tény róla.

Tüntetésről a börtönbe

Az évek során George Clooney számtalan jó ügy mellett kampányolt. Hírnevét 2001-ben például arra használta, hogy a szeptember 11-i New York-i terrortámadás károsultjainak gyűjtsön pénzt, 2010-ben pedig egymillió dollárt adományozott a haiti földrengés okozta károk helyreállítására. Aktivista munkája során a legmesszebbre 2012-ben ment, amikor a szudáni elnök ellen tiltakozott az ország washingtoni nagykövetsége előtt – őt és édesapját is letartóztatták.

Fotó: Win McNamee/Getty Images

Micsoda családfa!

George Clooney a politika iránt mindig is élénk érdeklődést mutatott, ez talán az újságíró édesapjától ered – bár az is lehet, hogy még régebbről. Ha több mint 150 évre visszamenően végignézzük a színész családfáját, ismerős névre bukkanhatunk: Abraham Lincolnéra, aki az USA 16. elnöke volt.

Királyi baráti társaság

2018-ban George Clooney és felesége, Amal Clooney meghívást kapott Meghan Markle és Harry herceg esküvőjére. A sztárpár meg is jelent a windsori Szent György-kápolnában tartott ceremónián, majd részt vettek a kétszáz fős lagzin is. A hollywoodi színész régóta jó viszonyt ápol a brit királyi családdal, a pletykák szerint pedig Meghant és Harryt már elhívta a 18. századi luxusvillájába is, amely az észak-olaszországi Comói-tó mellett található. Képünkön a Clooney házaspár Károly herceggel cseveg egy jótékonysági gálán, amelyet a Buckingham-palotában rendeztek.

Fotó: Chris Jackson – WPA Pool/Getty Images

A házasság előtt

2014-ben az egész világot meglepte, amikor George Clooney bejelentette, hogy feleségül veszi Amal Almuddint, a nemzetközi jogra és emberi jogokra szakosodott jogászt, hiszen korábban megrögzött agglegény hírében állt. Számos híres barátnőről cikkeztek a pletykalapok, például Kelly Preston színésznőről (képünkön), Stacy Keibler profi birkózóról és René Zellweger színésznőről.

Fotó: Frank Edwards/Fotos International/Getty Images

Malaca volt

George Clooney-nak a nyolcvanas évek végén volt kapcsolata Kelly Prestonnal. A szerelem nem tartott sokáig, ám mielőtt szakítottak volna, Clooney egy malacot ajándékozott a barátnőjének. Amikor a színésznő elhagyta a férfit, az újdonsült házi kedvencet nem vitte magával. Clooney nem is bánta exe döntését, örömmel nevelgette a később Max névre keresztelt malacot, amellyel 19 éven át alkottak nem mindennapi duót.

Oscar-kedvenc

George Clooney-nak hollywoodi karrierje során két Oscar-díjat sikerült bezsebelnie. Ez már önmagában is szép teljesítmény, de ennél is nagyobb dolog, hogy ő az első színész, akit hat különböző kategóriában jelöltek a legrangosabb filmes elismerésre. Versenyzett a legjobb férfi mellékszereplő, a legjobb férfi főszereplő, a legjobb rendező, a legjobb eredeti forgatókönyv, a legjobb adaptált forgatókönyv és a legjobb film díjáért is.

(Kiemelt kép: Getty Images)