Audrey Hepburn unokája folytatja a legendás színésznő misszióját

Emma Ferrer épp olyan elhivatottan végzi a humanitárius munkát, mint nagymamája, Audrey Hepburn.

Emma Ferrer sosem találkozott nagymamájával, a színész- és stílusikon Audrey Hepburnnel. 1994-ben született, alig egy évvel azután, hogy nagyanyja elhunyt. Ennek ellenére Emma Ferrerre óriási hatással van Audrey Hepburn – és mindaz, amit élete során a legendás színésznő véghez vitt.

A 27 éves Emma Ferrer apai ágon kötődik Audrey Hepburnhöz, édesapja ugyanis a színésznő fia, Sean Hepburn Ferrer filmproducer. Emma modellként és színésznőként dolgozik, karrierválasztásával nem titkoltan nagyanyja nyomdokaiba szeretett volna lépni, ugyanakkor egyértelmű, hogy nemcsak Hepburn tehetségét, de szociális érzékenységét is örökölte.  

Emma Ferrer egy 2018-as UNICEF rendezvényen. (Fotó:  Nicholas Hunt/Getty Images for UNICEF)

Audrey Hepburnt a legtöbben az olyan filmklasszikusokból ismerik, mint a Római vakáció, a Sabrina vagy a Mókás arc, ám a színésznő nagy utat tett meg Hollywoodig. 1929-ben született Belgiumban, de miután édesapja lemondott róla és testvéreiről, a ’30-as évek közepén az édesanyjával Hollandiába költöztek. (A hollywoodi legenda korai éveiről sorozat is készül, erről nemrég mi is írtunk a nőklapja.hu-n.) „A németek által megszállt Hollandiában éltem a háború alatt – mesélte 1988-ban egy UNICEF-interjúban. – Az utolsó tél volt a legrosszabb mind közül. Alig volt étel, és az a kevés is a katonáknak ment.”

Az UNICEF, az ENSZ Gyermekalapja 1946-ban épp azzal a céllal jött létre, hogy segítsen a második világháború utáni Európában éhező és fagyoskodó gyerekeken, ételt, ruhát és gyógyszert juttasson el hozzájuk. Az UNICEF képviselői Hollandiába is elmentek, a segélycsomagokból pedig Hepburnek is jutott.

„Tanúsítani tudom, milyen sokat jelent az UNICEF a gyerekeknek, mert én is azok között voltam, akik ételt és gyógyszert kaptak a szervezettől a második világháború után

– mondta. – Természetesen nagy különbség van az éhenhalás és az alultápláltság között, de én nagyon-nagyon sovány voltam.”

Audrey Hepburn at UNICEF egyik adománygyűjtő rendezvényén. (Fotó: Doug Griffin/Toronto Star via Getty Images)

Hepburn a gyerekkori tapasztalatai miatt kezdett el felnőttként önkéntes munkát végezni az UNICEF-nél. 1989-ben az UNICEF jószolgálati nagykövete lett, sorra járta a háború és éhínség sújtotta országokat, többek között Bangladest és Etiópiát, hogy minél több gyereken és édesanyán segíthessen.

Audrey Hepburn 1988-as látogatása Etiópiában. (Fotó: Derek Hudson/Getty Images)

Bár 1992-ben vastagbélrákkal diagnosztizálták, részt vett még egy törökországi, egy kenyai és egy szomáliai misszión. Ugyanebben az évben humanitárius tevékenységért megkapta az Egyesült Államok legmagasabb polgári kitüntetését, az Elnöki Szabadság-érdemrendet. Az UNICEF-et segítő munkáját egészen az 1993 januárjában bekövetkezett haláláig folytatta.

Audrey Hepburn 1990-es látogatása Észak-Vietnámban. A dao törzs tradicionális viseletét a helyi asszonyoktól kapta ajándékba. (Fotó: Peter Charlesworth/LightRocket via Getty Images)

„Nem kérdés, hogy azoknak, akiknek van, erkölcsi kötelességük adni azoknak, akiknek nincs” – mondta Audrey Hepburn 1988-ban.

Unokája talán ezért is igyekszik továbbvinni Audrey Hepburn humanitárius örökségét. „Azáltal, hogy elindultam a humanitárius segítségnyújtás útján, és együtt dolgozom segítő szervezetekkel, úgy érzem, hogy közelebb kerülhetek a nagymamámhoz” – árulta el Emma Ferrer nemrég a Today műsorában. Korábban pedig így nyilatkozott a Forbes-nak arról, micsoda ereje volt és van annak, hogy nagyanyja a hírnevét használta mások megsegítésére: „Azt hiszem, amikor a nagymamám ellátogatott ezekere a helyekre, magát látta a gyerekekben és az anyákban. Ő volt az első sztár, aki ilyesmit tett. Sőt: ő nemcsak azért utazott a szegély országokba, hogy egy hellót odadobjon ezeknek nehéz sorsú embereknek, hanem karjába vette a gyerekeket, ringatta őket, és megcsókolta az anyukák kezét. Fizikai kapcsolatba lépett velük. Úgy gondolom, ez jól mutatja, mennyire személyes ügye volt neki ez az egész.”

Emma Ferrer beszédet mond a 2019-es UNICEF-gálán, a kivetítőn nagymamája, Audrey Hepburn látható egy etióp kisgyerekkel. (Fotó: Daniel Boczarski/Getty Images for UNICEF)

Ismerve Audrey Hepburn elhivatottságát – és látva szülei aktivista munkáját –, Emma Ferrer már tinédzserként az UNICEF önkéntese volt. Később a szervezet szóvívője, majd az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának nagykövete lett. „A jótékonysági munkákból fiatalkorom óta kiveszem a részem, hiszen a családom is ezt teszi, mióta csak az eszemet tudom – mondta Ferrer 2019-ben a The Chic magazinnak. – Jót tenni másokkal, illetve ellátni azokat, akiknek kevesebb jutott, alapvetés a családunkban. Úgy nőttem fel, hogy láttam, apám is mennyire igyekszik jobbá tenni a világot (Sean Hepburn Ferrer egy évvel az édesanyja halála után megalapította a gyerekeket segítő Audrey Hepburn Children’s Fundot – a szerk.), és megtanultam, hogy a segítségnyújtás nemcsak egy lehetőség, hanem emberi felelősség is.”

Emma Ferrer 2014-ben önkéntesként vett részt az UNICEF és a UPS közös akciójában, amellyel több ezer téli túlélő csomagot jutattak el a szíriai gyerekeknek. (Fotó: Dave Kotinsky/Getty Images for UNICEF)

Emma Ferrer a humanitárius munkáján túl Audrey Hepburn életművét is igyekszik új megvilágításba helyezni. A 2020-ban megjelent, Helena Coan rendezte Audrey című dokumentumfilm a színésznő életének kezdeti nehézségeire és jótékony törekvéseire fókuszált, és ő is megszólalt benne. Emma a Harper’s Bazaarnak azt nyilatkozta a film kacpán, hogy

„Audrey sokat szenvedett, de a fájdalmát képes volt jóra fordítani. Sokan az ő helyzetében csak megpróbálták volna elnyomni ezt az érzést.”

Ferrert a nagymamája hozzáállása motiválja, hogy az UNICEF-fel dolgozzon. „Ha a családodnak valami fontos, akkor neked is az. Ők nagyon szeretnék a nagymamám törekvéseit életben tartani – magyarázta egy 2019-es UNICEF-interjúban. – A családom lelkesedése és kitartása rám is átragadt.”

Emma Ferrer a jótékonysági munkája mellett persze a karrierjét is szorgosan építi. Modellként 2014 szeptemberében debütált az amerikai Harper’s Bazaar címlapján, nem sokkal később pedig a Storm modellügynökség is leszerződtette.

Azóta foglalkoztatta a Dior, a Givenchy és a Tiffany & Co. is. Színésznőként legutóbb a 2019-es The man in the Attic című thrillerben volt látható, amelynek kapcsán a The New York Post úgy írt, hogy „a DNS-ében van, hogy mások bőrébe bújjon”. Érdemes őt követni az Instagramon is, ahol egy másik tehetségét csillogtatja meg: képeket fest, az egyik ráadásul a nagymamáját ábrázolja.

Emma tavasszal a Today show-ban úgy nyilatkozott, Audrey Hepburn unokájának lenni nagy felelősség. „Amikor 21 éves lettem, megkérdeztem magamtól: »Oké, és én mit értem el?«. Valahogy elkerülhetetlen az összehasonlítgatás. Kettősség van bennem, mert egyrészt rettentően sajnálom, hogy nem ismerhettem a nagymamámat személyesen, másrészt pedig szinte megrémít az ismertsége, és hogy milyen csodálatos volt.”

(Kiemelt kép: Getty Images)