Ha nem áll módodban úgy megtenni a címben foglaltakat, hogy szélesre tárod az ablakokat (mert hogy nincs kerted, mert mondjuk az ötödiken laksz, és nem kert illat, hanem szmog árad be), akkor más módszert kell alkalmaznod. Mert mi, akik az illatos kertektől távol élünk, is vágyunk arra, hogy a természet illata járja át az otthonunkat.

Attól persze, hogy megérdemelnénk, még nem történik meg magától, így tenni kell az ügy érdekében. Több úton is elindulhatsz az egészen természetestől a tudományos kutatások eredményeit bevetve.

Tarts illatos növényeket!

Viszonylag logikusan adja magát a gondolat, hiszen ha „hegy nem megy Mohamedhez”, akkor a kert menjen a lakásba valamilyen módon. Hogy kinek milyen szobanövény való, melyek tisztítják legjobban a levegőt, vagy egyáltalán hogyan álljunk a témához, arról a héten még sokat olvashatsz, hiszen a napokban erre fókuszálunk itt a nőklapja.hu-n. Azt azért eláruljuk, hogy például a futó jázmint egész könnyű gondozni, arra kell csak ügyelni, hogy télen hűvös helyre költöztessük, mert olyankor a 8-10 fok körüli hőmérsékletet kedveli.

(Fotó: Getty Images)

A viaszvirág és a sokvirágú jázmin is jó megoldás lehet illatosításra, ha pedig szereted a kihívásokat, akkor ott a gardénia. De levendulát is termeszthetsz otthon, sok fajtája közül a közönséges levendulának legerősebb az illata – ha azt szeretnéd, hogy sokáig virágozzon, akkor jó sok napfényt és megfelelő szellőzést biztosíts számára.

Illat diffúzor

Már jópár éve divatba jöttek az illat diffúzorok, nem véletlenül, hiszen nem kell őket gyújtogatni, mint a gyertyát, vagy fújkálni belőlük, egyszerűen csak csendben ontják magukból a mámorító molekulákat, elég néha megfordítani bennük a bambuszpálcákat. Árban igen széles spektrumon válogathatsz, de elmondható, hogy ha olcsót veszel, egyrészt az illatélmény sem lesz rendkívüli, viszont teljesen szintetikusak az összetevők, illetve viszonylag gyorsan el is párolog majd – ha rossz élményed van az illat diffúzorokkal, akkor az valószínűleg emiatt van. Ez egy ilyen műfaj, a minőséget itt is meg kell fizetni.

Ortigia Lime Di Sicilia illat diffúzor, 17 990 Ft

Például az Ortigia parfümház diffúzorai is költségesek (17 990 Ft egy üveggel), de cserébe fél éven keresztül tartanak – szemben olcsóbb társaikkal, amelyek néha pár hét alatt teljesen elpárolognak. Az Ortigia Lime Di Sicilia például egészen a Mediterráneumig repít, ha becsukod a szemed, otthon is úgy érezheted magad, mintha egy szicíliai citrus ültetvényen lennél. Ha ebben az árkategóriában választhatsz, tényleg úgy készülj, hogy komoly illatokkal ismerkedhetsz meg.

Nicolai Parfum Rose Ancienne illat diffúzor, 15 900 Ft

Ott van például a Nicolai Parfums, amelynek alapítója Pierre Guerlain unokája: a niche márka is gyárt lakásillatosítókat, a Rose Ancienne nevű például a rózsák és a frissen vágott fű illatát varázsolja otthonodba – szintén hosszú időn keresztül, szintén borsos árért (15 900 forintért). Egyébként csaknem százezer forintért is találhatsz illat diffúzort, de ezt meghagyhatod a luxus szállodáknak.

A kertben száradt ruhák illata

Ha volt benne részed, soha nem feleded azt az illatot, amikor a frissen mosott ruhák a nyári napsütésben száradnak meg kint a kertben. A szabad levegőn, napfényben szárított ruháknak a fotokémiai reakciónak köszönhetően van ez a jellegzetes és egyedi illata, amely akkor következik be, amikor a napsugár a nedves szövetbe kerül.

(Fotó: Getty Images)

Emellett a napon szárított frissen mosott ruhák számos aldehidet és ketont termelnek, ezeket a szerves vegyületeket pedig orrunk a növények vagy parfümök illatával társítja. Nemrég jelent meg a piacon a Lenor legújabb fejlesztése, a Lenor Fresh Air Effect névre hallgató öblítő, amihez a cég kutatói az úgynevezett SolarDry™ nevű technológiát fejlesztették ki: ez képes utánozni azt az egyedi illatot, így az illat friss levegőn, napsütésben szárított ruha érzetét kelti, még akkor is, ha azt benti térben, lakásban szárították.

Lenor Fresh Air Effect öblítőkoncentrátumok, kb. 1490 Ft

A kutatók 3 évig dolgoztak a technológia kifejlesztésén és 800 fogyasztóval konzultáltak arról, hogy ők mely elemeket társítják a kinti szabad illattal, amely a legmagasabb színvonal sokuk számára, így alkották meg az új öblítőcsaládot, amely egyébként a legkoncentráltabb textil öblítő, fele annyi kell belőle, mint a korábbi koncentrátumokból. 

Párologtató vagy diffúzor

Az ultrahanggal porlasztó készülékek különösen télen jönnek jól, amikor a fűtéstől kiszárad a levegő, de a levegő illatosításának is remek módjai. Ezek a készülékek mikroszkópikus cseppekre porlasztják a vizet, és fehér ködfelhőt fújnak ki, vagyis hidegpárásítanak. A diffúzorok az illóolajok levegő juttatására készülnek, míg a párologtatókba csak tisztított vizet tehetünk. Egy jó minőségű, diffúzorba való illóolajkeverékkel garantáltan úgy érezhetjük magunkat, mintha egy csodás kertben lennénk.

Lotus diffúzor (17 488 Ft) és Panarom Indián nyár illóolajkeverék (3266 Ft)

Kiemelt kép: Getty Images