Értékeljük a szobanövényeket, ma van a napjuk!

Ahogy egyre jobban megyünk bele a januárba, magunk mögött hagyva az ünnepeket, sokan ki vagyunk éhezve valami szépre és megnyugtatóra. Ott vannak pedig, most is körülvesznek minket: a szobanövényeink.

Január 10-e Amerikában a szobanövények ünnepe (National Houseplant Appreciation Day), és minden bizonnyal okkal került ez a jeles nap január elejére / közepére. Elmúltak az ünnepek, leszedtük a karácsonyfát, kint hideg van és keveset süt a nap. Nézzünk hát körül bent a lakásban, ahol biztosan akad néhány cserepes növény, amelyik most is ereje teljében van. A szobanövények ráadásul nem csak tökéletes „szobatársak” – csendben vannak, elég egyszerű ápolni őket és jó rájuk nézni –, de a levegő minőségét is javítják.

A szobanövények széndioxidot vesznek fel és oxigént bocsátanak ki (igaz, elég jelentős mennyiségű növényre van szükség, hogy ezt a levegőtisztító hatást valóban megérezzük). Párásítják is a levegőt, ez szintén jót tesz a télen száraz levegőjű lakásoknak. Nyugtató hatású rájuk nézni, gondozni őket, becsempészik a természet egy kis darabját az otthonunkba.

Ünnepeljük hát őket január 10-én, íme, néhány tipp, hogy hogyan:

Adjunk nekik nevet!

Ha egyelőre nincs nevük, jó játék lehet elnevezni a kedvenceinket. Ihletadó lehet utánanézni a pontos nevüknek magyarul és latinul.

Kapjanak egy kis extra tápot!

Nézzünk utána, hogy milyen tápláló tápot, földet szeretnek leginkább, és dúsítsuk fel velük a földjüket.

Vegyünk vagy készítsünk új kaspót!

Vegyünk nekik (magunknak) egy új kaspót, ami jobban illik a kedvencünkhöz. Ha elég kreatívak vagyunk, magunk is készíthetünk, dekorálhatunk egy újat.

Beszélgessünk velük!

Hogy mi a pontos oka, a tudósok sem tudják, de léteznek olyan kutatások, amelyek kimutatták, hogy azok a növények jobban fejlődnek, amelyekhez locsolás közben beszél is a tulajdonosuk. Egy biztos, ártani nem fog.

(további tippek: https://www.apartmenttherapy.com/, fotó: Unsplash)