Nem is gondolnád, mennyire rosszat teszel magaddal, ha a tengerparton a céges e-mailjeidet olvasod egy jó könyv helyett.

Képzeld el úgy a nyaralást, mint a tested akkumulátorát, amit a szabadság alatt kell feltöltened. Ha úgy érkezel vissza a szabadságodról, hogy „muszáj kipihennem a nyaralást”, akkor valamit sajnos rosszul csináltál. Még akkor is, ha ezt azért mondod, mert családdal, kicsi gyerekkel nyaraltál, mivel az ő társaságukban is meg kell találnod azt az énidőt, amikor a te akkumulátoraid töltődnek.

Legtöbb esetben arról van szó, hogy az emberek a munkahelyi stressztől, bűntudattól nem tudnak kikapcsolódni, és folyamatosan bűntudat társul a nyaraláshoz, amiért nem kontrollálják a munkahelyi folyamatokat, történéseket.

Fontos megjegyezni, hogy a pihenés soha nem lehet opcionális. Regina Insa spanyol pszichológus, a téma szakértője szerint: „A pihenés a gyógyulás egyik módja, amivel esélyt adunk a testünknek, elménknek, érzelmeinknek a megerősödésre.”

Stressz? Marad!

A helyzet az, hogy a nyaralás nemhogy nem ront a munkahelyi teljesítményen, de még javít is – állítják a szakemberek. „ A pihenés segít megelőzni a testi, lelki betegségeket, segíti az érzelmi egyensúly megőrzését, az optimista látásmódot, a pozitív hozzáállást, tehát végső soron boldogságot hoz az életünkbe” – mondja Regina Insa, aki azt is hozzáteszi: minél többet dolgozik valaki, annál több pihenésre van szüksége.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) figyelmeztetése szerint „a tartós munkahelyi stressz többek közt olyan egészségügyi problémákhoz vezethet, mint álmatlanság, szívbetegségek, magas vérnyomás, fejfájás, mozgásszervi rendellenességek, sőt a stressz az immunrendszer működését is felboríthatja.

A WHO elismeri a burnout-szindrómát (más néven kiégés szindrómát) is, amely komoly fizikai és mentális kimerüléssel járhat a munkahelyi körülmények, elvárások, és a folyamatos nyomás hatására. A gyorsított munkahelyi ütem, a felgyorsult életmód is okozója lehet.

A pihenés hiánya különböző szinteken üthet vissza:

 • Fizikai szinten: általában izomfájdalommal jelentkezik, nagyfokú erő- és energiaveszteséggel jár. Fáradtság, kifáradás, krónikus fáradtság. Az immunrendszer csökkentett működtetése, legyengülése, amelyek további krónikus megbetegedésekhez vezethetnek.
 • Mentális szinten: nehezebben megy az önkifejezés, csökken az akaraterő, a motiváció, a kreativitás, a memória, illetve figyelem- és koncentrációzavar is felléphet, depresszió is kialakulhat.
 • Érzelmi szinten: fáradtság okozta ingerlékenység, kiszolgáltatottság érzés, frusztráció, labilitás, túlérzékenység a legjellemzőbb rá. A szexuális étvágy csökkenése.

Tehát nem csak azért fontos nyaralás alatt pihenni, hogy teljes mértékben élvezzük a szabadnapokat, hanem azért is, hogy teljes erővel térjünk vissza a hétköznapokba. Sőt nem elég egy-két nap az „újratöltésre”, több, nyugodt napra van szükség ahhoz, hogy az energiaszint helyreálljon. A pszichológus szerint, ha állandó stresszben élünk, nagy nyomás alatt dolgozunk, az aktív pihenés helyett passzív nyaralást válasszunk, más szóval: a tétlenség a legjobb megoldás.

Az egészséged érdekében hagyd otthon a munkát, és igyekezz a lehető legtöbb időt pihenéssel tölteni. (Fotó: Getty Images)

Ez kell a teljes kikapcsolódáshoz

Eltekintve attól a FOMO-tól (fear of missing out, vagyis félelem attól, hogy lemaradunk, kimaradunk valamiből), amelyet leginkább a közösségi oldalak idéznek elő, a munkahelyi e-mail nyaralás közbeni mellőzése is hasonló félelmet válthat ki. Ennek a bűntudatnak vagy bizonytalanságnak különféle okai lehetnek – ez természetesen függ a munka típusától és beosztástól –, de a pszichológus több kérdésre adható válaszokban foglalja össze a lényeget, amelyet jobb, ha tisztázol magadban:

 • Bízol a kollégákban? Ha nem mindenkiben bízol meg 100%-osan, válassz ki egy olyan embert, aki a nyaralás alatt ügyesen elvégzi a feladataidat, és kösd ki, hogy téged kizárólag vészhelyzetben keressen.
 • Nélkülözhetetlennek érzed magad? Igyekezz teret adni a többieknek is, ami könnyen lehet, hogy a te előnyödre is válhat (például jobban összekovácsolódik a csapat, új lehetőségek nyílnak meg a cég előtt).
 • Bűntudattal mész nyaralni, mert úgy érzed, tartozol azzal a munkahelyednek, hogy mindig elérhető vagy? Muszáj ezen változtatni, különben könnyen kimerülhetsz testileg, szellemileg, amivel te sem, de a cég sem jár jól. Igyekezz azt erősíteni magadban, hogy jól dolgozol, és megérdemled a pihenést.

Vakáció előtt…

Hogy biztosan nyugodtan tudj nyaralni, nem árt néhány dolgot előre elintézni, letisztázni a munkahelyen.

 • Beszéld át a kollégákkal, a csapattal, milyen problémák merülhetnek fel, és hogyan lehet megoldani.
 • Fontos, hogy időben értesíts arról mindenkit (főnök, fontos ügyfelek, kollégák) írásban, mikor leszel szabadságon, és ki helyettesít.
 • Amennyiben külön van privát, illetve céges telefonod, az utóbbit hagyd otthon, és persze állítsd be az automatikus „házon kívül” e-mailt is. Ha mindennek ellenére mégsem sikerül a teljes leválás, és bűntudattal fekszel a parton, néha-néha inkább nézz rá az üzenetekre, de bonyolódj bele semmibe. Az is lehet, hogy ott kiderül, mit kellett volna máshogy csinálnod, és a következő vakáción már sokkal jobban megy a kikapcsolódás.

Adj esélyt magadnak a kikapcsolódásra és töltődj fel! (Fotó: Getty Images)

A legjobb választás

A munka általában a fő stresszforrás, amely lehetetlenné teszi a kikapcsolást nyaralás alatt, de léteznek más tényezők is, amelyek bezavarhatnak a megérdemelt pihenésbe. Például egy nem megfelelő úti cél vagy üdülőhely hangulata (például zaj, vagy a társaság, például egy idegesítő rokon, akit nehezen viselsz), negatívan befolyásolhatják a regenerálódást. Azokban az esetekben, amikor ezeken már nem tudsz változtatni, a pszichológus ezt javasolja: „fogadd el a helyzetet, és hozd ki belőle a lehető legtöbbet. Merj napról napra élni, spontán elmerülni a neked tetsző dolgokban, és csak a pozitív élményeket erősíteni.” Ha még dönthetsz, akkor eszerint keress nyaralást:

 • Válassz olyan úti célt, ahol szép dolgok vesznek körül. Számos csodás tájjal rendelkező nyaralóhely közül választhatsz, ahol a természet és a kultúra maximálisan feltölt. A természet szépsége vidámságot, elégedettséget eredményez, enyhíti a stresszt, és ezáltal segít megnyugodni és kikapcsolódni. 
 • Válassz olyan társaságot, ahol igazán önmagad lehetsz, nem kell viselkedned, másnak mutatni magad. Ha kell, vonulj el egyedül, és élvezd a békét és a nyugalmat.
 • Élvezz minden pillanatot, és kerüld a negatív gondolatokat, mert azokra most tényleg nincs szükséged. 
 • Csinálj valamit, amit élvezel, és merj újat tanulni, még akkor is, ha ez a valami egy kicsi vagy szimpla dolog.
 • Nyugodtan gyakorolod a hobbijaidat, de csak szórakozásból tedd, most semmi szükség új rekordok megdöntésére, hiszen a lényeg a töltekezés, az újjászületés. 

És akkor nem is maradt más, mint hogy kellemes pihenést kívánjunk!

Kiemelt kép: Getty Images