Elrejteni nem lehet, szeressem vagy műttessem? – Főszerepben az orr

A Nők Lapja Szépség 2021-es tavaszi számának összeállítása.

Görbe, kampós, krumpli? Nem lehetne inkább egyenes, keskeny, pisze? Egyre kevésbé számít tabunak az orrplasztika. Szakértőnk mesél azokról a klasszikus vagy éppen egészen mai eljárásokról, amelyekkel orrunk formája – és ezáltal arcunk harmóniája – gyorsan és egyszerűen tökéletesíthető.

Nem mindegy, milyen az orrunk, amíg tízezer illat megkülönböztetésére vagyunk képesek vele? Állítólag egyáltalán nem. Linda Blair klinikai pszichológus szerint mindössze hét másodpercünk van arra, hogy első találkozáskor pozitív benyomást tegyünk valakire, és ebben az alig lélegzetvételnyi időben arcunk – szó szerint – kiemelkedő része főszerepet kap. Amennyiben zavaró, hogy orrunk tökéletlensége miatt ítélnek vagy jegyeznek meg minket, hogy az szinte azonnal minden tekintetet magára vonz, lehetőségünk van változtatni. Dr. Kárász Tamás plasztikai sebész, orrspecialista kalauzol el minket az orrszépítő beavatkozások egyre bővülő lehetőségei között.

Alternatív miniműtétek

Cél: tökéletes szelfi

A JAMA Facial Plastic Surgery szaklap szerint a közelről készült képek torzítanak: az orr 30%-kal, az orrhegy 7%-kal tűnik nagyobbnak a harminc centiméterről készített fotókon. Valósághű képet legalább másfél méteres távolságból lehet készíteni. A tanulmányt nem sok fiatal olvashatta, hiszen egyre többen keresik fel egy Egyesült Állomokban készült kutatás alapján a plasztikai sebészeket orrcsinosítás végett. Indokként azt hozzák fel, hatalmasnak látják orrukat szelfijeiken, és ezen változtatni szeretnének. Bármi áron. „Életkori sajátosság, hogy a kamaszok nagy része elégedetlen a külsejével, az insta-világ pedig sok esetben tovább rombolja ingatagabb lábakon álló önbecsülésüket – mondja a plasztikai sebész. – Egy esztétikai beavatkozás csodás megoldásként lebeg a szemük előtt, akár lelki problémáikra is. Ám a lelki munkát nem mindig váltja ki a fizikai beavatkozás. Kiskorúakat csak indokolt esetben: rekonstrukciós céllal vagy reális elvárások mellett, stabil pszichével operálunk.”

„Orrplasztika alatt az orr külsejének előnyösebbre formálását értjük, sebészi úton. A leggyakoribb plasztikai sebészeti beavatkozások között tartják számon a világon, annak ellenére, hogy szakmailag talán a legnehezebb esztétikai műtét. Nagyon fontos, hogy tapasztalt szakembert válasszunk a legjobb eredmény érdekében – tudjuk meg dr. Kárász Tamás orrspecialistától, akinél szemben az amerikai 17%-os reoperációval, mindössze 1–2% a másodlagos műtétek száma. – A plasztikai orrkorrekció célja, hogy az újraformált orr az arc minden elemével harmonizáljon, így a páciens (előnyösebb külsejének köszönhetően) magabiztosabb, kiegyensúlyozottabb lehessen. Bár egyre szélesebb az orrformát korrigáló kozmetológiai-esztétikai eljárások palettája, plasztikai sebészként úgy gondolom, végleges, természetes eredmény kizárólag műtéttel érhető el. A szálazással, botoxszal, töltőanyagokkal (saját zsír, hialuronsav) történő beavatkozások gyorsak, fájdalommentesek és az eredmény azonnal látható. Én is korrigálok mikrozsírral, hialuronnal, azonban ezek a megoldások egyrészt nem tartósak, másrészt korlátozott az alkalmazhatóságuk. Orrunk bonyolult szerv, elsősorban a porcok, csontok elváltozásai okozzák a problémát, amelyet látványosan és biztonságosan korrigálni csak sebész tud. Ennek ellenére érdemes végignézni, milyen lehetőségei vannak annak, aki úgy érzi, egy apróbb-nagyobb esztétikai változtatás már sokat lendíthet az önbizalmán.”

Hialuronsavas, mikrozsíros töltés

„Műtét nélküli orrplasztika”, amely során fecskendőt alkalmazva, hialuronsavat vagy nagyon fi nom szerkezetű saját zsírt a bőr alá, a szövetek közé juttatva alakítja a szakember az orrot a kívánt formára. Térfogatnövelés történik, ezért alkalmazása korlátozott, a beavatkozás nem minden típusú orrnál hoz megfelelő eredményt.

Kinek ajánlott? A beavatkozás plasztika után kialakult apróbb besüppedések, kisebb területek korrekciójára nagyszerű megoldás, alkalmas lehet azonban önmagában is kontúregyenletlenségek eltüntetésére, orrháti esztétikai eltérések korrekciójára. Egyszerű, gyors, fájdalommentes eljárás, amely korrigálja az orr ívét megtörő görbületeket (púp elé, mögé kerül töltőanyag), egyenesíti az orrvonalat, formálja/emeli az orrcsúcsot. Elsősorban ázsiai, dél-amerikai országokban nagy az elvégzett eljárások száma, mert ott genetikailag kisebb a páciensek orra. Közepes, nagyobb orr esetén nem ajánlott a beavatkozás, hiszen térfogatnövelés történik, a páciens nem lesz elégedett. Szinte kizárólag kicsi, púpos orra alkalmas a töltéssel történő korrekció.

Teendők beavatkozás előtt: Konzultáció.

Beavatkozás ideje: 20–30 perces, vágás nélküli, ambuláns beavatkozás.

Gyógyulási idő: A normál életvitel azonnal folytatható, az eredmény rögtön látható.

Ára: 80 000 – 120 000 Ft

Amit érdemes tudni: Az orr területén a hialuronsav lassabban szívódik fel, 1–1,5 évig látványos ezért a beavatkozás. A mikrozsírral történt töltés, ha megmarad, akkor végleges korrekciót ad. Beavatkozás után 24 óráig ne viseljünk szemüveget, ne masszírozzuk az érintett területet.

Esetleges szövődmények: Enyhe duzzanat, bevérzés, aszimmetria, ideiglenes érzéskiesés, infekció. Fontos, hogy hozzáértő sebész szakember végezze el a beavatkozást, aki anatómiai ismeretek birtokában van, hiszen ha a töltőanyag az orrot vérrel ellátó erekbe kerül, kisebb helyi embóliát okozva, vagy a töltőanyag az erekre kompressziót gyakorol, az erek elhalhatnak, az orr keringése megszűnik: így bőrelhalás történhet. Az elhalt bőrt nehéz pótolni, a szövődmények ezáltal igen komolyak is lehetnek.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Korrekció botoxszal és még több hasznos tudnivaló az egyes beavatkozásokról.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .