„Felejtsd el a korodat!” – újra edz a senior pomponlány csapat

A Japan Pom Pom tagjainak átlagéletkora 70 körül van.

A modern, öregedő társadalmak, az egyre hosszabb várható élettartam és a kitolódó életszakaszok mind-mind azt eredményezik, hogy az idősebb generációk egyre tovább maradnak aktívak. Ma már tudjuk, hogy egy idős ember nemcsak beteges, depressziós és demens lehet, és hogy a nyugdíjaskor után egyáltalán nem a fizikai és a mentális leépülés következik. Egyre többen maradnak aktívak és nyitottak az új lehetőségekre idős korukban, és közülük egyre többeket ismerhet meg az egész világ az internetnek köszönhetően. Tavaly a nőklapja.hu-n is írtunk a The San Diego Splash nevű női kosárcsapatról, ahol minden tag 80 év fölött van, de a 80 év fölötti ironman és ironwoman versenyzőket is bemutattuk. A tokiói Japan Pom Pom nevű pomponlánycsapat szintén egy különleges társulás, akik nem szeretik, ha pomponnagyiknak nevezik őket.

Ha azt mondjuk, pomponlány, angol nevén cheerleader, valószínűleg egy amerikai tinifilm díszleteit képzeled magad elé: tizenéves lányok ugrálnak, különféle akrobatikus mozdulatokat végeznek, ezzel buzdítva szurkolásra a nézőket a baseball vagy éppen amerikai foci játék szünetében. A nézőtér ujjong, a sportolólányok szinte gravitációt meghazudtolva repkednek, villognak a pomponok. Vagy valami hasonló, mindenesetre semmiképpen sem egy csapat japán nagymamát látsz szemeid előtt. A Japan Pom Pom egy senior cheerleader csapat, 17 aktív tagja 60 és 89 év között van, de 55 éves kor fölött bárki jelentkezhet közéjük.

Posted by Prospekt Photographers on Tuesday, June 23, 2020

A csapatot a most 89 éves, de kirobbanó formában lévő, jó humorú Takinó Fumi alapította több mint 25 évvel ezelőtt. Takinó asszony, akinek három unokája és három dédunokája van, azután döntött úgy, hogy változtat életén, miután édesapja 86 éves korában, fél év ágyhoz kötöttség után elhunyt. Az asszony ekkor az ötvenes éveiben járt, és mélyen érintette, hogy édesapja úgy halt meg, hogy előtte bevallotta, tele volt megbánással az életével és a kihagyott lehetőségekkel kapcsolatban. Fumi úgy döntött, ő nem hagyja, hogy vele is ez történjen, akkor sem, ha a szigorú és kimért japán illemszabályok ellen kell mennie.

Öregedő nemzet

Japán a világ egyik leggyorsabban elöregedő nemzete, népességének csaknem 30 százaléka 65 évesnél idősebb. És noha a szigetország híres hosszú várható élettartamáról, az idős korban is aktív pomponlányok elfogadása mégis sokáig tartott az idősek illendő viselkedéséről kialakult, mélyen berögzült elképzelések miatt.

Első lépésként elhagyta a férjét, akivel már rég nem élt boldog házasságban, majd 53 évesen az Egyesült Államokba költözött tanulni: gerontológia szakirányon szerzett mesterdiplomát. Lenyűgözte az ott élők individualizmusa és az, hogy idős korban is képesek mindenféle aggály nélkül kifejezni az érzelmeiket. A nagy életmódváltás után kipróbálta a búvárkodást, a klasszikus és a vízi ejtőernyőzést, majd ukulelézni is megtanult. Az Egyesült Államokban találkozott azzal először, hogy bizony léteznek idős pomponlányok is. A Sun City pomponcsapatban az átlagéletkor 74 év volt, a közönség pedig egyszerűen imádta őket (nem csak múlt időben, a csapat most is működik és most is rengeteg rajongójuk van).

Hagyományok vs. élni akarás

Fumi ekkor arra gondolt, hogy valami hasonló igazán működhetne Japánban is. Felkereste a Sun City Pom Pom vezetőjét és kifaggatta arról, hogyan is kell elindítani egy ilyen csapatot. Amikor visszatért Japánba, valóban össze is hozta a bandát, akiket azonban közel sem fogadott olyan jól a japán közönség, mint az USA-ban a Sun City lányokat.

Egyre tovább élünk

A Betegségek globális terhei című tanulmányból kiderül, hogy 1950 és 2017 között világszerte nőtt a várható élettartam: a nőknél 52,9-ről 75,6 évre, a férfiaknál 48,1 évről 70,5 évre. Általánosságban elmondható, hogy 10 évente mintegy 2,5 évvel nő a várható élettartam az OECD országokban. A listavezető ország Izrael, ahol több mint 81 évig élnek a férfiak, míg a nőknél a 87 év várható élettartammal Japán az első. Európában a svájci és norvég férfiak, valamint a spanyol és francia nők élnek a legtovább. Ennek ellenére számos empirikus kutatás jutott arra, hogy hajlamosak vagyunk alulbecsülni a várható élettartamunkat, így rövidebb időre tervezünk, nem teszünk félre elég tartalékot, és nem készülünk fel megfelelően a nyugdíjas évek alatt bekövetkező esetleges egészségügyi problémákra. Pedig a hosszabb élet több előretervezést, és jóval nagyobb egészségtudatosságot kíván, már ha szeretnénk minél tovább aktív és teljes életet élni.

„Azt mondták, nézzétek ezt a sok öregasszonyt, akik a lábukat mutogatják. A barátaink szerettek bennünket, de szerintem a közönség fele azt gondolta, hogy visszataszítóak vagyunk, hiszen Japánban azt várják el az idősektől, hogy tartózkodóan, mérsékletesen viselkedjenek” – mesélte Fumi egy róla készült dokumentumfilmben. Viszonylag hamar nagy médiaérdeklődésre tettek szert, de a tévés újságírók általában csak arra voltak kíváncsiak, hogy nem érzik-e kellemetlennek a tagok, hogy megmutatják a lábaikat. De Fumit és társait nem olyan fából faragták, akiket ez visszatart, így továbbra is folytatták az edzéseket, 2017-ben pedig az amerikai nemzeti cheerleading bajnokságra is eljutottak mint vendégelőadók. Mostanra, noha Fumi szerint még mindig sokan megvetik őket, a Japan Pom Pom már az aktív idősekről szóló kormányzati röpiratokban is szerepel, rendszeresen jelennek meg róluk immáron pozitív felhangú tévés riportok, illetve jótékonysági műsorokban is fellépnek.

Egy év kényszerpihenő után újra edz a csapat

A Japan Pom Pom a koronavírus-járvány miatt egyéves kényszerpihenőt tartott, de most végre újrakezdték az edzéseket, egyelőre csak heti egyszer. Természetesen nagyon óvatosak: a terembe csak lázmérés után lépnek be, tartják a megfelelő távolságot és maszkot is viselnek, elvégre nem szeretnék kockáztatni egészségüket. „Ez tánc, a testünket átmozgatni pedig jó dolog – véli Fumi, aki elárulta a Reutersnek, hogy vannak olyan tagok is a csapatban, akik csak azért csatlakoztak, hogy a flitteres, csillivilli fellépőruhákat viselhessék. A Japan Pom Pom tagok mind azt vallják, hogy nagyon sokat ad nekik a közös gyakorlás és persze Takinó lendülete is. „A vezetőnk azt vallja, hogy próbáljunk ki mindent, ami érdekel – mesélte a Reuters újságírójának Shimada Tami, 69 éves pomponlány. – Ha érdekel valami, felejtsd el a korodat és felejtsd el azokat az embereket is, akik szerint ez valamiért nem jó neked. Azt hiszem, ez a fajta hozzáállás vezet azokhoz a dolgokhoz, amikért élni érdemes.”

Kiemelt kép: Getty Images