A világ legidősebb Ironmanje azt mondja, 90 éves kora után is teljesíti majd az elképesztő versenyt.

Mi történt?

A világ legidősebb Ironmanje a 87 éves Hiromu Inada ugyan most kihagy egy Ironman triatlont a koronavírus-járvány miatt, de jövőre biztosan elindul rajta, és azt mondja, a 90-es éveiben is szeretne még versenyezni.

Miért fontos?

Az idős embereket sokszor elfelejtik, különösen, ha fizikai teljesítményről van szó. Vannak azonban olyanok, akik rácáfolnak erre. És nemcsak Inada, de a többi 80 körüli Ironman versenyző is, akik között természetesen nők is vannak!

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó:

  • Mi ez az Ironman triatlon?
  • Hogyan képes erre egy 87 éves ember?
  • Inada nincs egyedül a senior vasemberek és vasnők között, 87 éves apáca is teljesítette már az elképesztő versenyt.
  • A világ legnehezebb Ironman versenyét egyetlen ember teljesítette kétszer, a magyar Szőnyi Ferenc.

Hiromu Inada egy 87 éves japán férfi, akinek papírja is van arról, hogy ő a világ legidősebb Ironmanje, vagyis vasembere. Az Ironman triatlon a hosszútávú triatlon versenyek egyik fajtája, amelyet a World Triathlon Corporation (WTC) szervez. Már a neve is kemény, a hozzá tartozó teljesítmény még inkább: az Ironman megszakítás nélküli 3,86 km úszásból, 180,25 km kerékpározásból és egy maratonból (42,195 km futásból) áll, amelyet 17 órán belül kell teljesíteni.

A magyar rekorder

A most 56 éves Szőnyi Ferenc 42 évesen kezdett edzeni, és 2019-ban egészen szenzációs dolgot vitt véghez: 76 kilométert úszott, 3600 kilométert kerékpározott és 844 kilométert futott a mexikói hússzoros Ironman triatlon versenyen. Nem csak végigcsinálta a brutális versenyt, hanem a második helyen végzett, emellett a világon elsőként teljesítette másodszor is a kíméletlen triatlont. Először 2010-ben csinálta végig (akkor egyébként meg is nyerte, idejével új rekordot állított fel). 

Inada tehát 87 évesen is hozza ezt a teljesítményt, és nemrég azt nyilatkozta, esze ágában sincs leállni, sőt, akkor is folytatja a versenyzést, ha betölti a 90-et. A férfi 2018-ban szerezte meg a legidősebb Ironman címet, amikor is a hawaii Konában tartott versenyt 85 évesen és 328 naposan teljesítette. Három évvel korábban már majdnem megcsípte a címet, de 82 évesen még nem volt ennyire edzésben és 5 másodperccel kicsúszott az időből, amivel hivatalosan is elismerték volna a teljesítményt. A többi versenyző természetesen akkor is évtizedekkel volt fiatalabb nála, de ez őt nyilván egy cseppet sem zavarta. Az idei hivatalos Ironman versenyeket 2021-re tolták a COVID-19 miatt, így most nem indulhat újra az Ironman versenyek legmenőbbikén, a hawaiin. Inada azonban addig sem pihen, legalább több ideje van edzeni. „A célom a jövő évi hawaii versenyen való megmérettetés – mondta a Reuters újságírójának egy tokiói edzőteremben. – Mindenképpen részt veszek rajta, és mindenképpen meg akarom dönteni megint az életkor rekordot. Ez most  a legnagyobb célom.

Hiromu Inada (Forrás: YouTube)

Így edz egy Ironman

Az ember azt gondolná, hogy aki 87 évesen Ironmanre készül, az egész életében minimum élsportoló volt. Pedig hogy ez mennyire nem igaz, azt egyébként nemcsak Inada példája mutatja (ld. lejjebb). Inada tévériporterként dolgozott, majd nyugdíjazása után kezdett úszni és futni, 69 évesen vette meg kerékpárját, egy évvel később pedig már triatlon versenyen indult. Teljes megszállottja a sportnak azután lett, hogy felesége elhunyt – innentől kezdve nem volt megállás, egymást követték a versenyek, majd jöttek az Ironmanek, és már akkor is hatalmas rajongótábort szerzett, amikor még hivatalosan be sem került az Ironmanek közé. Inada egyébként azt mondja, hogy szerinte az Ironman triatlon kiváló elfoglaltság nyugdíjasoknak. Amióta elindult az elsőn, egyetlen cél lebeg a szemei előtt: Az van bennem, hogy nem adhatom fel, és feltétlenül teljesítenem kell az Ironman versenyeket, máskülönben sajnálnám azokat, akik támogatnak engem. Ehhez minden nap edzeni kell: Inada 4.30-kor kel, reggel 6-ra pedig már a medencében van.

Vasemberek, vasnők

Mint említettük, korán sem Inada az egyetlen senior Ironman cím nyertes. A leghíresebb női Ironman, vagyis ironwoman az amerikai apáca, a most 90 éves Marie Dorothy Buder, vagyis Madonna Buder. Ő sem sportolóként kezdte: 23 évesen lett apáca, 1970-ben kilépett a rendből és 38 társával együtt megalapították a független Sisters for Christian Community közösséget. Sportolni csak 48 évesen kezdett egy pap hatására, aki azt hangoztatta, hogy a sport egyszerre jó a szellemnek, a léleknek és a testnek is. Buder nővérnek pedig úgy bejött a dolog, hogy  52 évesen már triatlon versenyre járt (300-on is túl van), 55 éves kora óta pedig 45 Ironman versenyt teljesített. 2005-ben, 75 évesen szintén a Hawaii Ironman versenyen állította be a rekordot először: a legidősebb nő volt akkor, aki valaha teljesítette a megmérettetést. 16 óra alatt jutott el a célba. Egy évvel később megismételte a sikert, 16 óra és 54 perccel.

Harriet Anderson neve is ismerős lehet az Ironman rajongóinak, ő is rekordernek számít életkor kérdésében: a 2013-as hawaii versenyen ő volt a legidősebb résztvevő a maga 78 évével. Persze rajtuk kívül is sok senior Ironman versenyző van. Tanulság: minden csak üres kifogás, irány edzeni!

(Kiemelt kép: Hiromu Inada a Hawaii-i Konában tartott verseny, 2018. október 13. Forrás: YouTube)

Ha tetszett a cikk, regisztrálj, hogy hozzáférj az előfizetői tartalmainkhoz is!