Így gondozd a muskátlit, hogy egész nyáron virágozzon!

Nem csak csodás látványt nyújt, de különösebb szaktudást sem igényel a gondozása.

Ki ne álmodna egy olyan növényről, ami bőséges virágot hoz, nem igényel különösebb törődést, jól tűri a kánikulát és a nyári zivatarok sem tesznek benne nagy kárt? A kertészetekben és faiskolákban minden tavasszal és nyáron rengeteg egyenes, bokros, színes virágú muskátli található – a kínálat szinte határtalan. A borostyánlevelű muskátli is nagyszerű választás, nagyon jól mutat felfuttatva az erkélyre vagy hajtásait lógva hagyva. A muskátli a legtapasztalatlanabb kertésznek is sikerélményt nyújt – és ehhez csak néhány egyszerű gondozással kapcsolatos szabályt kell betartani a Pelargonium for Europe szakemberei szerint.

20 centis távolságban

Nem ritka, hogy a muskátlik már májusban virágozni kezdenek, de a szabadba csak a fagyok után kerülhetnek ki. Ahhoz, hogy a virágok erejük teljében költözzenek kinti helyükre, hozzá kell szoktatni őket a kinti levegőhöz. Épp olyan ez, mint amikor a nyári melegben a hideg medencébe huppansz – szinte sokkolja a szervezetet. A szoktatás annyit jelent, hogy a végleges kiültetés előtt a növényeket napközben egy-két hétre a szabadban kell elhelyezni – ez segít a virágoknak elkerülni a sokkot, amely hátráltatná egészséges fejlődésüket. Ha már megszokták a hűvösebb, kinti levegőt, az ültetés során fontos, hogy az egyes növények között kb. 20 cm távolságot hagyj – ez teret enged a növekedéshez, és a levegő áramlását is lehetővé teszi a levelek között, amivel elkerülhető a nedves, meleg időben kialakuló penészesedés.

Nappal szemben

A muskátlik nemcsak tűrik, de imádják a napsütést, még a tűző napot is örömmel fogadják. Félárnyékban is jól érzik magukat, bár minél több fényt kapnak, annál bőségesebben és intenzívebb színekben virágoznak. Az északi fekvésű erkély viszont nem megfelelő környezet számukra. Nem árt tudni, hogy a muskátli mindig a nap felé nő! Ha szép, arányos növényeket szeretnél, forgasd el a cserepes muskátlit minden héten 90 fokkal, hogy minden oldalról elegendő fényt kapjon.

Többszöri öntözés

A muskátli eredetileg Dél-Afrikából származik, ahol gyakori a hosszabb szárazság. A muskátlik jól viselik ezeket az időszakokat, húsos leveleikben és vastag szárukban rengeteg folyadékot tárolnak, így az ideiglenes vízhiány általában nem okoz maradandó károsodást. Azonban a bőséges és folyamatos virágzáshoz rendszeres öntözésre van szükségük. Napsütéses időszakokban naponta érdemes öntözni a növényeket, lehetőleg reggel, szobahőmérsékletű, állott vízzel. Különösen forró napokon az esti második öntözés sem árt. Fontos, hogy a talaj ne száradjon ki teljesen, de ne is legyen teljesen elázva. Ha esős lenne az idő, akkor se hagyd abba az öntözést, hiszen gyakran a növényeknél a levélzet olyan vastag, hogy az esővíz egyáltalán nem éri el a földet.

Extra tuning

Mint úgynevezett „éhes” növények, a muskátliknak magas a tápanyagigényük. Érdemes jó minőségű, megfelelő tápanyag-mennyiségű tápoldattal öntözni őket. Sőt, a kávézacc olcsó, természetes tápanyagot jelent a muskátli számára, mivel éppen megfelelő kálium-, nitrogén- és foszforelegyet tartalmaz. Hetente egyszer oldj fel kis mennyiségű kávét vízben – egy evőkanál elegendő 10 liter vízhez -, vagy a kávézaccot kiszárítva keverd bele a talajba a növény gyökerei körül. Különösen gyönyörű virágokkal hálálja meg a növény a törődést. 

Forrás: pelargoniumforeurope.com, Kiemelt kép: Getty Images