Kreatív megoldások és megújuló energiaforrások kis területen. A Nők Lapja Enteriőr 2021-es tavaszi számának cikke.

Magyarországon is egyre népszerűbbek a kabinházak, amelyekben itthon legtöbben először néhány napot töltenek el, ha kikapcsolódásra vágynak. Ezeket az apró építményeket általában a természet közelében helyezik el, így lehetővé válik, hogy egy egyszerűbb, nyugodtabb, bizonyos szempontból szabadabb életformát próbáljunk élni – legalább ideiglenesen. Ugyanakkor sokan a home office kialakításában is ezt a megoldást választják: a kertbe építenek kabinházat.

Mi az a kabinház?

Nagy általánosságban kabinháznak nevezik az olyan kis méretű, készre gyártott, gyorsan felállítható, nagyrészt fából készült házakat, amelyeknek alapterülete 30 m2-nél kisebb, és alkalmasak akár életvitelszerű, négy évszakos lakhatásra is. A méret alapján történő besorolás nem kőbe vésett, hiszen pl. egy 5 tagú család esetében a 40 m2 is minimálisra redukált élettérnek tekinthető, pláne, ha a munkavégzés is ebben a térben zajlik. Az egyes nyelvi különbségek is okozhatnak zavart a meghatározásban, az angol nyelvben ugyanis „cabin” megnevezéssel említik azokat a klasszikus kis faházakat is, amelyeket évtizedek óta ismerünk, ha máshonnan nem, gyerekkorunk nyaraiból. A kabinház funkcióját tekintve a kis méretű faházakhoz hasonló, csak más dizájnszemlélettel, a mai felhasználói igények mentén tervezik őket. Hogy tovább árnyaljuk a kategóriákat, az Egyesült Államokban a „tiny house”, azaz kis ház elnevezést használják a kerekekre szerelt építményekkel kapcsolatban: legyen szó akár konténerházról, akár egy átgondoltan berendezett lakókocsiról vagy tágabb értelemben bármilyen pici mobil építményről. Ami biztos és közös: nagyon átgondolt, kis alapterületen megvalósított, minden fölösleges tértől, bútortól és kiegészítőtől mentes házikókról van szó, sok esetben önfenntartó életformára berendezkedett felhasználók élnek bennük, akár állandóan, akár ideiglenesen. Főképpen az angolszász országokban komplett városrészek állnak mobilházakból, de a világ bármely táján, az emelkedő ingatlanárak mellett egyre többen tartják számon vonzó lehetőségként ezeket a mini építményeket. Mobilházakat, kabinházakat itthon elsősorban nyaralóként vásárolnak, de bizonyos típusok akár hosszú távú tartózkodásra is alkalmasak.

Történet és motivációk

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Mennyire népszerűek Magyarországon a kabinházak?
Milyen ár-érték arányra számíthatunk, ha kabinházat szeretnénk létrehozni?
Milyen egyedi kivitelezések, izgalmas és változatos formák léteznek?
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .