Anya, társ, színésznő – csupa nagybetűvel! – Interjú Szinetár Dórával

És környezettudatos is! A Nők Lapja Tavasz 2021-es számának cikke.

Zöld turmixot iszunk, meg gőzölgő teát, közben nyugtatjuk a szemünket a kerten, és jóízűen elbeszélgetünk. A téma a slow life, a lassú élet. Soha nem volt aktuálisabb, mint most. A gyerekek, Zora és Benjamin iskolában, bölcsődében, édesanyjuk ebben a pár szabad órában gondolkodik el az életéről. Rácsodálkozom, milyen komoly és felelős nővé érett. Máskor meg éppenséggel arra, mennyire kislányos és játékos maradt.

– De gyönyörű karcsú vagy!

– Köszönöm. (Széles mosoly.) Az utóbbi hat hónapban valóban lepattant rólam kilenc kiló. Döbbenetes! Harminc éve küzdök a hol kisebb, hol nagyobb súlyfeleslegemmel, a legkülönbözőbb módokon diétáztam, de amikor abbahagytam, mindig visszakúsztak a kilók. Most meg már fél éve tartom a súlyom. Tulajdonképpen Benji miatt történt az egész…

– Biztos sokat rohangálsz a hároméves után!

– Nem egészen így értettem, bár tény, eszméletlenül kreatív gyerek, reggeltől estig vannak új ötletei. De nem ez a karcsúság titka. Úgy történt, hogy megszületett a kisfi unk, és a downos papírja mellé kaptunk egy rakás rémes jóslatot, hogy akkor majd ez lesz meg az lesz, gyenge lesz az immunrendszere, légúti problémákkal fog küzdeni, rosszul működik majd a pajzsmirigye, stb. Mint valami házi átok – szörnyű volt! Holott tudjuk, egy embert csak húsz százalékban határoz meg a genetikája, nyolcvan százalékban a szocializációja dönti el, felnőttkorára mi lesz belőle. Zalánnal (Makranczi Zalán színész, Dóra férje – a szerk.) egyszer csak megráztuk magunkat, és elkezdtünk olyan szakembert keresni, aki másképp gondolkodik erről.

– Találtatok?

– Igen, méghozzá hiteleset, évtizedekig gyerekorvosként praktizált, de ahogy egyre inkább megtapasztalta az orvostudomány korlátait, másik irányba ment. Ma úgy hívja a rendelését: „jó közérzeti tanácsadás”. Azt mondta nekem – akkor még kizárólag szoptattam a fiamat –, ha jót akarok Benjinek, ne fogyasszak glutént, tejtermékeket és cukrot. Egyébként is közel állt hozzám ez a trend, és Benji érdekében megfogadtam a tanácsát. Egyáltalán nem ördöngösség! Rengeteg gluténmentes gabona van, ami finom, és bármelyik élelmiszerüzletben elérhető, és léteznek kimondottan mindenmentes termékek is, ezekből például isteni kenyeret tudok sütni itthon. A tejet is ki lehet váltani növényi italokkal, cukor helyett pedig más természetes növényi édesítőszereket használok.

– Tehát nem azért váltottál életformát, mert intoleráns voltál ezekre az élelmiszerekre?

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
További érdekességek Dóra életmódváltásáról az interjú folytatásában!
Próbáld ki most kedvezményesen!