Anya, társ, színésznő – csupa nagybetűvel! – Interjú Szinetár Dórával

És környezettudatos is! A Nők Lapja Tavasz 2021-es számának cikke.

Zöld turmixot iszunk, meg gőzölgő teát, közben nyugtatjuk a szemünket a kerten, és jóízűen elbeszélgetünk. A téma a slow life, a lassú élet. Soha nem volt aktuálisabb, mint most. A gyerekek, Zora és Benjamin iskolában, bölcsődében, édesanyjuk ebben a pár szabad órában gondolkodik el az életéről. Rácsodálkozom, milyen komoly és felelős nővé érett. Máskor meg éppenséggel arra, mennyire kislányos és játékos maradt.

– De gyönyörű karcsú vagy!

– Köszönöm. (Széles mosoly.) Az utóbbi hat hónapban valóban lepattant rólam kilenc kiló. Döbbenetes! Harminc éve küzdök a hol kisebb, hol nagyobb súlyfeleslegemmel, a legkülönbözőbb módokon diétáztam, de amikor abbahagytam, mindig visszakúsztak a kilók. Most meg már fél éve tartom a súlyom. Tulajdonképpen Benji miatt történt az egész…

– Biztos sokat rohangálsz a hároméves után!

– Nem egészen így értettem, bár tény, eszméletlenül kreatív gyerek, reggeltől estig vannak új ötletei. De nem ez a karcsúság titka. Úgy történt, hogy megszületett a kisfi unk, és a downos papírja mellé kaptunk egy rakás rémes jóslatot, hogy akkor majd ez lesz meg az lesz, gyenge lesz az immunrendszere, légúti problémákkal fog küzdeni, rosszul működik majd a pajzsmirigye, stb. Mint valami házi átok – szörnyű volt! Holott tudjuk, egy embert csak húsz százalékban határoz meg a genetikája, nyolcvan százalékban a szocializációja dönti el, felnőttkorára mi lesz belőle. Zalánnal (Makranczi Zalán színész, Dóra férje – a szerk.) egyszer csak megráztuk magunkat, és elkezdtünk olyan szakembert keresni, aki másképp gondolkodik erről.

– Találtatok?

– Igen, méghozzá hiteleset, évtizedekig gyerekorvosként praktizált, de ahogy egyre inkább megtapasztalta az orvostudomány korlátait, másik irányba ment. Ma úgy hívja a rendelését: „jó közérzeti tanácsadás”. Azt mondta nekem – akkor még kizárólag szoptattam a fiamat –, ha jót akarok Benjinek, ne fogyasszak glutént, tejtermékeket és cukrot. Egyébként is közel állt hozzám ez a trend, és Benji érdekében megfogadtam a tanácsát. Egyáltalán nem ördöngösség! Rengeteg gluténmentes gabona van, ami finom, és bármelyik élelmiszerüzletben elérhető, és léteznek kimondottan mindenmentes termékek is, ezekből például isteni kenyeret tudok sütni itthon. A tejet is ki lehet váltani növényi italokkal, cukor helyett pedig más természetes növényi édesítőszereket használok.

– Tehát nem azért váltottál életformát, mert intoleráns voltál ezekre az élelmiszerekre?

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
További érdekességek Dóra életmódváltásáról az interjú folytatásában!
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .